Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( τετραπλασιάζεται η θέρμη! :: 30/1/2006 19:23:49) 

Στο τελικό στάδιο η ένταξη της επέκτασης σε 4.000 στρέμματα στις παρυφές του δήμου

Τετραπλασιάζεται η Θέρμη!

Tης ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ

Μία δεύτερη πόλη και μάλιστα τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την υφιστάμενη θα αρχίσει να αναπτύσσεται σταδιακά στη Θέρμη.

Πρόκειται για την περιοχή της επέκτασης, που εκτείνεται σε 4.000 στρέμματα, στις παρυφές του δήμου, όπου μάλιστα υπολογίζεται ότι την επόμενη δεκαπενταετία θα εγκατασταθούν 50.000 νέοι κάτοικοι.

Η περιοχή της επέκτασης βρίσκεται περιμετρικά της Θέρμης, βορειοανατολικά μέχρι και τα όρια του Πανοράματος και φτάνει έως και το ύψος του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου.

Το γεγονός είναι ότι κυρώθηκε η πράξη εφαρμογής από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει ότι οι διαδικασίες έφτασαν στο τελικό στάδιο, δηλαδή στη μετεγγραφή της περιοχής στο κτηματολόγιο. Μάλιστα με την ολοκλήρωση και αυτής της διαδικασίας οι ιδιοκτήτες οικοπέδων στην επέκταση της Θέρμης θα μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους και να ανοικοδομήσουν. Σύμφωνα με το δήμαρχο Θέρμης Θόδωρο Παπαδόπουλο, η διαδικασία μετεγγραφής στο κτηματολόγιο δεν είναι εύκολη, δεδομένου ότι όλα αυτά τα οικόπεδα και οι κοινόχρηστοι χώροι που διαμορφώθηκαν πρέπει να μπουν στο κτηματολόγιο. Ο δήμος βοηθά στην κατεύθυνση αυτή με κάθε τρόπο αλλά και με κάθε κόστος.

"Συγκεκριμένα με την κύρωση και τη μετεγγραφή της επέκτασης στο κτηματολόγιο θα διαμορφωθεί πλέον μία νέα πραγματικότητα όσον αφορά το σχήμα, τη μορφή και τη θέση των ιδιοκτησιών και τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων του ρυμοτομικού σχεδίου", υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος και εξηγεί ότι ο δήμος, στην προσπάθειά του να βοηθήσει, ανέθεσε ήδη μελέτη, πριν από το καλοκαίρι, ώστε να γίνει γνωστό από πού προέρχονται όλες αυτές οι ιδιοκτησίες.

"Τρέχουν" για τις υποδομές

Στο μεταξύ, ανεξάρτητα από το πότε πρόκειται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μετεγγραφής, ο δήμος πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για τις υποδομές που απαιτούνται στην περιοχή της επέκτασης, όπως δρόμοι, πεζοδρόμια, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. "Η ανοικοδόμηση, όποτε και αν αρχίσει, θα είναι ραγδαία και για αυτό φροντίζουμε εκ των προτέρων για τις υποδομές", επισημαίνει ο δήμαρχος Θέρμης και προσθέτει ότι στην επέκταση σε λίγα χρόνια πρόκειται να δημιουργηθεί μία νέα πολιτεία, τέσσερις φορές μεγαλύτερη από ό,τι είναι σήμερα η Θέρμη και στην οποία υπολογίζεται ότι θα εγκατασταθούν σε 15-20 χρόνια τουλάχιστον 50.000 νέοι κάτοικοι.

Βεβαίως, όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος, αυτή η διαδικασία, εκτός από το ότι πολλές φορές είναι χρονοβόρα, είναι και δαπανηρή. "Το μέγεθος των έργων είναι τεράστιο, όπως και το κόστος. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι ο δήμος πρόκειται να εξασφαλίσει από την εισφορά σε γη περί τα 24 εκατ. ευρώ, όμως τα υπόλοιπα πρέπει να τα βρει από άλλους πόρους, για να καλύψει τις ανάγκες σε έργα. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να είμαστε έτοιμοι και να τρέξουμε τα έργα", σημειώνει ο ίδιος. Και επειδή η ανοικοδόμηση θα είναι όντως ραγδαία, ο δήμος φρόντισε ήδη για την υλοποίηση των πρώτων σημαντικών έργων, όπως τις κρασπεδώσεις και το δίκτυο αποχέτευσης, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 35,2 εκατ. ευρώ.