Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( κατολίσθηση σε ορυχείο :: 18/1/2006 21:16:59) 

Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι χωμάτινων όγκων υποχώρησαν στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο μετά τις ισχυρές βροχές των τελευταίων ημερών.

Γεωλογικό ρήγμα προκλήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Αμύνταιο - Τα έγκαιρα μέτρα απέτρεψαν ενδεχόμενη τραγωδία

Κατολίσθηση σε ορυχείο

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΗΤΤΑ

Μεγάλης έκτασης κατολίσθηση σημειώθηκε προχθές βράδυ στο ορυχείο Αμυνταίου, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα ή να απειληθούν ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή και μέλος της διοίκησης του σωματείου "Σπάρτακος" Παύλο Μουρατίδη, ο οποίος έφτασε από τους πρώτους στο σημείο της κατολίσθησης, "η κατολίσθηση ήταν αναμενόμενη, το φαινόμενο παρακολουθούνταν από καιρό, οπότε λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα και δεν κινδύνεψαν εργαζόμενοι". Η κατολίσθηση προκλήθηκε στις 9 προχθές βράδυ σε ακτίνα περίπου εκατό μέτρων, ενώ υποχώρησαν εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι χωμάτινων όγκων. Το βουνό των χωμάτων σκέπασε τρεις ταινίες μεταφοράς και ισάριθμους εκσκαφείς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διεύθυνσης του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ, "η κατολίσθηση οφείλεται στην ύπαρξη γεωλογικού ρήγματος, στον έντονο τεκτονισμό και κατακερματισμό των υλικών και στην ύπαρξη υπόγειων νερών στην περιοχή". Επισημαίνεται όμως ότι "η αστάθεια της περιοχής είχε παρατηρηθεί έγκαιρα", οπότε ελήφθησαν μέτρα προστασίας. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος ενέτειναν "το φαινόμενο αστάθειας της περιοχής με γρήγορο ρυθμό", ενώ την περασμένη Δευτέρα σε επιτόπια επίσκεψη και ανάλυση όλων των δεδομένων με τη συνδρομή του τομέα Γεωμηχανικών Μελετών της γενικής διεύθυνσης Ορυχείων, αποφασίστηκε ο πλήρης αποκλεισμός της διαταραγμένης περιοχής με πρωταρχικό μέλημα την ασφάλεια του προσωπικού, ενώ παράλληλα ελήφθησαν μέτρα για τη διαφύλαξη ζωτικών τμημάτων του εξοπλισμού".

Ασφαλιστικά μέτρα

Εν τω μεταξύ, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ, με την οποία ζητούν τη διακοπή των εργασιών του ορυχείου δυτικού πεδίου, που λειτουργεί χωρίς εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, κατέθεσαν στο διοικητικό πρωτοδικείο Κοζάνης οι κάτοικοι της Μαυροπηγής του νομού Κοζάνης.

Αν και αναμένεται η σχετική δικαστική απόφαση, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των κατοίκων του δημοτικού διαμερίσματος Μαυροπηγής του δήμου Πτολεμαΐδας φέρεται αποφασισμένη να προσφύγει στο αμέσως επόμενο διάστημα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, ώστε οι κάτοικοι να βρουν το δίκιο τους. Παράλληλα δηλώνουν ότι οι δυναμικές κινητοποιήσεις στις οποίες έχουν προβεί στο παρελθόν θα συνεχιστούν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΣΕΑ Αναστάσιο Εμμανουηλίδη, η διάνοιξη του ορυχείου "πλήττει περιβαλλοντικά το χωριό και δημιουργεί σεληνιακό τοπίο, γι' αυτό ζητούμε τη μετεγκατάσταση του χωριού, αν επιμένει η ΔΕΗ να λειτουργήσει το ορυχείο. Παράλληλα ζητούμε την πρόσληψη των ανέργων στη ΔΕΗ, αφού η αναγκαστική απαλλοτρίωση της καλλιεργήσιμης γης εκτόπισε τους νέους από την αγροτική εκμετάλλευση και δημιούργησε ανέργους".

Χρονικό αντιπαραθέσεων

Το γνωστό ως ορυχείο δυτικού πεδίου, άνοιξε πριν από τέσσερα χρόνια προκαλώντας την άμεση αντίδραση των κατοίκων της Μαυροπηγής, οι οποίοι προσπάθησαν να εμποδίσουν τις μπουλντόζες και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα. Στη συνέχεια η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων, όπου και δικαιώθηκε. Στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού οι κάτοικοι προχώρησαν σε κατάληψη του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. "Παρ' όλα αυτά η ΔΕΗ συνεχίζει απτόητη τη λειτουργία του ορυχείου, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τη δικαιοσύνη", δήλωσε στη "Μ" ο Α. Εμμανουηλίδης. Πάντως μετά την ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων η ΔΕΗ κατέθεσε νέα μελέτη στα συναρμόδια υπουργεία, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία υπογραφής. Όπως όμως τονίζει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, "έχουμε γνωμάτευση του ΤΕΕ (Δυτικής Μακεδονίας), σύμφωνα με την οποία η νέα μελέτη είναι μία επανάληψη της προηγούμενης, έχει πολλά κενά και δεν επιδέχεται βελτιώσεων".