Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( "στοπ" στα έργα της λαγκαδά :: 18/1/2006 19:42:27) 

Οι κύριες εργασίες διακόπηκαν αυτό το διάστημα και τα συνεργεία πρέπει να περιμένουν να περάσει ο χειμώνας. Ο λόγος είναι ότι από το τμήμα του δρόμου διέρχεται αγωγός φυσικού αερίου και, λόγω της εποχής, δεν μπορεί να διακοπεί η παροχή του.

Νέα καθυστέρηση πέντε μηνών στη διαπλάτυνση του δρόμου, λόγω… βαρυχειμωνιάς

"Στοπ" στα έργα της Λαγκαδά

Του ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗ

Νέα καθυστέρηση διάρκειας τουλάχιστον πέντε μηνών σημειώνεται στο έργο της διαπλάτυνσης της οδού Λαγκαδά, καθώς διακόπηκαν οι εργασίες των συνεργείων και θα συνεχιστούν τον Απρίλιο. Έτσι, συνολικά η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου (το οποίο είναι ολυμπιακό) θα ξεπεράσει σε χρονική διάρκεια τα τρία χρόνια από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Οι κύριες εργασίες διακόπηκαν αυτό το διάστημα και τα συνεργεία πρέπει να περιμένουν να περάσει ο χειμώνας, καθώς από το τμήμα που κατασκευάζεται ο δρόμος διέρχεται αγωγός φυσικού αερίου. Για να συνεχιστούν οι εργασίες θα πρέπει να διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα μείνουν χωρίς θέρμανση πολλά νοικοκυριά της περιοχής. Έτσι, αποφασίστηκε από τη ΔΕΚΕ να διακοπούν οι εργασίες και να συνεχιστούν τον Απρίλιο, οπότε δεν θα υπάρχει ανάγκη θέρμανσης και θα δεν θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις από τη διακοπή της παροχής αερίου.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΕΚΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Αντώνη Χονδρογιάννη, η ολοκλήρωση της α' φάσης του έργου από το στρατόπεδο "Παύλου Μελά" μέχρι τα όρια του δήμου Σταυρούπολης με την Πολίχνη, σε μήκος 1.300 μέτρων, υπολογίζεται στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Σήμερα έχει δοθεί στην κυκλοφορία το διαπλατυσμένο τμήμα της οδού Λαγκαδά, από το δημαρχείο Σταυρούπολης μέχρι τα όρια των δύο δήμων. Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο δεξιό κλάδο της οδού, από την πύλη του στρατοπέδου "Παύλου Μελά" μέχρι το δημαρχείο Σταυρούπολης και απομένει να κατασκευαστεί το τμήμα του αριστερού κλάδου από το δημαρχείο μέχρι την πύλη του στρατοπέδου.

Οι συνεχείς εξαγγελίες

Το συνολικό έργο αφορά τη διαπλάτυνση της οδού Λαγκαδά σε μήκος 2.400 μέτρων από το στρατόπεδο "Παύλου Μελά" μέχρι την αερογέφυρα Σταυρούπολης, στον κόμβο της περιφερειακής οδού. Το έργο εντάχθηκε στα λεγόμενα ολυμπιακά έργα, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του! Ο νέος δρόμος που θα προκύψει από την διαπλάτυνση θα έχει τρεις λωρίδες ανά κατεύθυνση με ενδιάμεση διαχωριστική νησίδα και έξι υπόγειες διαβάσεις για τους πεζούς.

Οι δύο φάσεις

Το έργο χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η α' φάση περιλαμβάνει την διαπλάτυνση από το στρατόπεδο του "Παύλου Μελά" μέχρι τα όρια του δήμου Σταυρούπολης με την Πολίχνη, στο ύψος του καταστήματος Κωτσόβολος. Η β' φάση περιλαμβάνει τη διαπλάτυνση της οδού Λαγκαδά στο τμήμα της εντός του δήμου Πολίχνης, μήκους 1.100 μέτρων.

Σύμφωνα με εξαγγελία του πρώην υπουργού πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου (19/01/2004), η πρώτη φάση επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2004! Και η δεύτερη φάση στο τέλος του 2004! Ακολούθησαν ανακοινώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού Φάνης Πάλλης Πετραλιά το Νοέμβριο του 2004 σύμφωνα με τις οποίες, το έργο θα ολοκληρωνόταν τον Ιούλιο του 2005. Ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2005 ότι η πρώτη φάση του έργου θα τελείωνε μέχρι το τέλος του 2005. Όπως φαίνεται, ωστόσο, η πρώτη φάση του έργου θα καθυστερήσει επιπλέον πέντε μήνες.

Όσον αφορά τη δεύτερη φάση του έργου, ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες και σύμφωνα με τους αρμόδιους, έχουν ξεπεραστεί όλα τα κολλήματα για την απρόσκοπτη συνέχεια των εργασιών. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 19 εκατ. ευρώ. Το υψηλό κόστος των απαλλοτριώσεων ανέβασε το κόστος του έργου στα 77,5 εκατ. ευρώ.