Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( διαμαρτυρία για την οδηγία "φρανκενστάιν" :: 12/2/2006 23:05:16) 

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της αντιπροσωπείες της Ε.Ε.

Διαμαρτυρία για την οδηγία "Φρανκενστάιν"

Για επικείμενο "εργασιακό μεσαίωνα" έκαναν λόγο οι μετέχοντες στη συγκέντρωση κατά της Οδηγίας Μπολκενστάιν.

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΥΝ, Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και άλλες οργανώσεις μετείχαν το Σάββατο σε συγκέντρωση, έξω από τα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κατά της αμφιλεγόμενης Οδηγίας Μπολκενστάιν, που αφορά την απελευθέρωση του τομέα υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε.

"Μέσα από τη φθηνή εργασία των εργαζομένων από τις ανατολικές χώρες θέλουν να καταστρέψουν όλο το σύστημα εργασιακών σχέσεων, κοινωνικής προστασίας και απασχόλησης στην Ευρώπη. Αυτή η οδηγία όχι μόνο πρέπει να αποσυρθεί, αλλά πρέπει να πάει στο καλάθι των αχρήστων. Θα είμαστε και την Τρίτη στο Στρασβούργο μαζί με όλους τους Ευρωπαίους να αγωνιστούμε για την απόσυρση αυτής της οδηγίας", δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Αλέκος Καλύβης.

Εταιρείες με "προδιαγραφές Βουλγαρίας και Ρουμανίας"

"Η Οδηγία Μπολκενστάιν δεν θα περάσει. Ενδεχόμενη εφαρμογή θα επαναφέρει το μεσαίωνα στις εργασιακές και στα δικαιώματα των εργαζομένων. Η ακραία νεοφιλελεύθερη οδηγία επιδιώκει να μεταβάλει τους εργαζομένους, Έλληνες και Ευρωπαίους, σε ανθρώπους και εργαζόμενους χωρίς κανένα δικαίωμα στη δουλειά, στο εισόδημα, στις συνθήκες εργασίας", τόνισε ο γραμματέας της ΚΕ του Συνασπισμού Ν. Χουντής, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης πρόσθεσε: "Aν περάσει αυτή η οδηγία η Ελλάδα θα γεμίσει από εταιρείες που θα δουλεύουν με προδιαγραφές Βουλγαρίας και Ρουμανίας, συμπιέζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων και εξαφανίζοντας τις υπηρεσίες που προσφέρουν ελληνικές εταιρείες".

Εκ μέρους του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, ο Δ. Στρατούλης ανέφερε: "Θεωρούμε ότι με αυτή την οδηγία οι πολυεθνικές στην Ευρώπη θα 'σκοτώσουν' θέσεις εργασίας, εργασιακές σχέσεις μικρομεσαίους και κοινωνικά αγαθά. Οι κυβερνήσεις παίζουν το ρόλο του νεκροθάφτη για λογαριασμό των πολυεθνικών. Εμείς, τα κινήματα, θα προσπαθήσουμε στους δρόμους να κρατήσουμε ζωντανά και να αναστήσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων".

Για την Οδηγία Μπολκενστάιν θα δώσουν σήμερα συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, ο Δημ. Στρατούλης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την εργατική πολιτική του κόμματος και η Νατάσσα Θεοδωρακοπούλου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Κατά της "Οδηγίας Φρανκενστάιν", όπως την αποκαλούν τα συνδικάτα και η Ευρωπαϊκή Αριστερά, διαμαρτυρήθηκαν το Σάββατο περίπου 35.000 Γερμανοί διαδηλωτές στο Βερολίνο.