Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( βγήκαν τα μαχαίρια στη χαλκιδική :: 12/2/2006 22:28:27) 

Μονή Ορμύλιας

Βγήκαν τα μαχαίρια στη Χαλκιδική

Νομοσχέδιο μετατρέπει το ίδρυμα "Παναγία η Φιλανθρωπινή" σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με δυνατότητα παροχής ιατρικής περίθαλψης

Με αντιδράσεις ακόμη και από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που μετατρέπει το ίδρυμα "Παναγία η Φιλανθρωπινή" στη μονή της Ορμύλιας Χαλκιδικής σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με πεδίο δράσης την παροχή ιατρικής περίθαλψης, διάγνωσης και έρευνας, με φορολογικές και δασμολογικές απαλλαγές και πολλαπλές πηγές εσόδων.

Την ψήφιση του νομοσχεδίου ακολούθησαν καταγγελίες σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό για σοβαρά ιατρικά λάθη στο ίδρυμα και ο ιατρικός σύλλογος της Χαλκιδικής δηλώνει ότι θα καταφύγει σήμερα στην εισαγγελία πλημμελειοδικών ζητώντας παρέμβαση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή έγιναν καταγγελίες για λειτουργία του μαστογράφου στο όνομα γιατρού του ΕΣΥ η οποία εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Ανακοινώσεις διαμαρτυρίας εξέδωσε η Ένωση Γιατρών και το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου Χαλκιδικής που προτείνουν στο ίδρυμα της Ορμύλιας "να διατηρηθεί ως μοναδικός σκοπός η ανάπτυξη δράσεων δωρεάν προληπτικής ιατρικής κατά του καρκίνου του μαστού και της μήτρας μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες που ισχύουν", ενώ την ανησυχία της για τις εξελίξεις εκφράζει και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

Ο βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ χαρακτήρισε "ηθικά απαράδεκτο" το ότι στο υπό σύσταση ίδρυμα θα γίνονται κλινικές μελέτες που δεν θα ελέγχονται από ανεξάρτητες επιτροπές δεοντολογίας αλλά θα εγκρίνονται από επιτροπή που θα αποτελείται από τα μέλη της διοίκησης και επιστήμονες του ιδρύματος και θα ορίζονται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Ακόμη τόνισε ότι αντιβαίνει στο μοναχικό βίο η πρόβλεψη της επ' αμοιβή παροχής ιατρικών υπηρεσιών, ενώ εκτίμησε ότι η διεκδίκηση από τη μονή κρατικών πόρων θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του δημόσιου νοσοκομείου.

Μετά από παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μαγκριώτη, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας εξαίρεσε το ίδρυμα από το ειδικό καθεστώς φοροαπαλλαγών του Αγίου Όρους και το ενέταξε στο ειδικό καθεστώς των ερευνητικών προγραμμάτων.

Την πλήρη διαφωνία τους στη λειτουργία του κέντρου με τους προτεινόμενους όρους εξέφρασαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ και το ΣΥΝ Γ. Χουρμουζιάδης και Ασημίνα Ξηροτύρη.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΕΚΕΛΙΑΔΗΣ