Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται την ερχόμενη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι της Coca-Cola 3E, αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει στην απόλυση 150 εργαζομένων. Αυτό αποφάσισε η γενική συνέλευση του σωματείου των εργαζομένων της εταιρείας, δίνοντας παράλληλα εξουσιοδότηση στο διοικητικό συμβούλιο των εργαζομένων να προβεί σε διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της εισηγμένης.

Τον κίνδυνο ολικής μετεγκατάστασης της παραγωγής της Coca Cola 3Ε σε τρίτη χώρα υποκρύπτει η προχθεσινή απόφαση της εταιρείας να μειώσει το προσωπικό της στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρήστο Πολυζωγόπουλο . Μιλώντας χθες μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης ο κ. Πολυζωγόπουλος ζήτησε την παρέμβαση της κυβέρνησης. Απαντώντας από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα μεταφοράς και ότι επικοινώνησε με την εταιρεία, η οποία βρίσκεται σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, που συμμετείχε επίσης στη συνεδρίαση του συμβουλίου, απέφυγε να σχολιάσει την υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ανακοίνωσε το κλείσιμο τριών περιφερειακών αποθηκών -στη Ρόδο, την Κέρκυρα και το Μεσολόγγι- και τη μεταφορά της παραγωγής από το εργοστάσιο Αθηνών στο εργοστάσιο του Σχηματαρίου, που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Απασχόλησης συνεδρίαση της Τριμερούς Επιτροπής με θέμα την κρίση που έχει δημιουργηθεί. Στην Επιτροπή έχουν κληθεί εκπρόσωποι της εταιρείας, των εργαζομένων, ενώ εκ μέρους του υπουργείου θα συμμετάσχει ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος.

Τα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνουν την περικοπή τουλάχιστον 150 θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ στην πραγματικότητα κινδυνεύουν πάνω από 250, ενώ οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι οι "απώλειες" μπορεί να φτάσουν και τους 700. Η ΓΣΕΕ ήδη από την Τετάρτη είχε καταφερθεί εναντίον της κυβέρνησης για το ζήτημα που ανέκυψε, μιλώντας για "εργοδοτική αποθράσυνση", την οποία απέδωσε στις μεταρρυθμίσεις που "καταργούν εργασιακά δικαιώματα".

"Αναγκαίες αλλαγές"

Η εταιρεία από την πλευρά της μιλά για "απαραίτητες αλλαγές που θα της επιτρέψουν να παραμείνει ανταγωνιστική, να ελέγξει τα κόστη της και να χρηματοδοτήσει περαιτέρω επενδύσεις για την ανάπτυξή της στην ελληνική αγορά". Η Coca Cola 3Ε Ελλάδος έχει προσκαλέσει ήδη τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε διαβουλεύσεις, προσφέροντας πακέτο εθελούσιας εξόδου, προκειμένου να προσδιορίσει τους όρους και τις συνθήκες αποχώρησής τους. Παράλληλα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, σκοπεύει να ενισχύσει σημαντικά το δυναμικό των πωλήσεων και θα συνεχίσει τις επενδύσεις της στην ελληνική αγορά, οι οποίες ανέρχονται ετησίως σε 40 εκατ. ευρώ.