Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( πυρ ομαδόν στον "καποδίστρια" :: 19/3/2006 22:02:57) 

Πυρ ομαδόν στον "Καποδίστρια"

Ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους τα δημοτικά διαμερίσματα της Χαλκιδικής, της Πιερίας, της Δράμας και της Θάσου, για να ζητήσουν με συντονισμένες κινήσεις από τον υπουργό Εσωτερικών την αυτονόμηση των δήμων τους.

Στη Χαλκιδική, εκτός από το Νέο Μαρμαρά, τον Άγιο Νικόλαο και το Παλαιοχώρι, αυτονόμηση ζητούν και οι κάτοικοι της Σάρτης και της Κρυοπηγής.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών αλλάζουν τρόπο διεκδίκησης, καθώς οι ακραίες αντιδράσεις (κάψιμο αυτοκινήτων, χτίσιμο κοινοτικών καταστημάτων) δεν απέφεραν τα αναμενόμενα.

Στη Χαλκιδική, σε λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Παλαιοχώρι και συμμετείχαν εκπρόσωποι του Νέου Μαρμαρά και του Αγίου Νικολάου αποφασίσθηκε οι περαιτέρω κινήσεις για αυτονόμηση των χωριών τους να γίνουν από κοινού. Μέσα στον επόμενο μήνα θα ορισθεί μία ημέρα, κατά την οποία στα τρία δημοτικά διαμερίσματα θα διεξαχθεί δημοψήφισμα των κατοίκων, για να αποφασίσουν αν θέλουν την αυτονόμησή τους.

"Για να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα το δημοψήφισμα, θα γίνει την ίδια ημέρα σε όλα τα χωριά. Αν η πλειοψηφία των κατοίκων ζητήσει αυτονομία, τότε δεν θα συμμετέχουν τα χωριά μας στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και δεν θα υπάρξει καμία υποψηφιότητα από μας σε νομαρχιακό ή δημοτικό συνδυασμό", δήλωσε στη "Θ" ο εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα Παλαιοχωρίου Βασίλης Μοσχόπουλος.

Οι κάτοικοι του Νέου Μαρμαρά και του Αγίου Νικολάου αναμένουν μέσα στο Μάιο την απόφαση του ΣτΕ για την αυτονόμησή τους, μετά την προσφυγή που έγινε το 1999, ενώ ανάλογη προσφυγή έγινε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Την εβδομάδα που πέρασε οι δημοτικοί σύμβουλοι του Νέου Μαρμαρά και του Αγίου Νικολάου ζήτησαν να μπει θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, εκτός ημερήσιας διάταξης, η αυτονόμηση των δημοτικών τους διαμερισμάτων, κάτι που έγινε δεκτό και ψηφίστηκε ομόφωνα.

"Εξαπατήθηκαν" στην Πιερία

Ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό του νομού Πιερίας αναμένεται να προκαλέσουν οι αντιδράσεις των κατοίκων του Πλαταμώνα, των Πόρων, του Παντελεήμονα και του Δίου, που θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση και από τους τοπικούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στο ζήτημα του διαχωρισμού των οικισμών τους από τους υπάρχοντες καποδιστριακούς δήμους.

Ιδιαίτερα στους τρεις οικισμούς της νότιας Πιερίας, στον Πλαταμώνα, στους Πόρους και τον Παντελεήμονα, που διοικητικά ανήκουν στο δήμο Ανατολικού Ολύμπου με έδρα τη Λεπτοκαρυά, το τίμημα της μη εκπλήρωσης της υπόσχεσης για απόσχιση θα το πληρώσει η ΝΔ, αφού οι κάτοικοι θεωρούν ότι η τρίτη έδρα που κέρδισε το κόμμα, για πρώτη φορά στο νομό, ήταν αποτέλεσμα της ψήφου των κατοίκων της περιοχής.

Οι αναταραχές και οι διεκδικήσεις των κατοίκων αυξάνονται μέρα με την ημέρα και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα ενταθούν κατά την περίοδο των δημοτικών εκλογών, οπότε στις κινήσεις των κατοίκων προγραμματίζεται ακόμη και η μη συμμετοχή στις εκλογές για τον καποδιστριακό δήμο, καθώς και κατάληψη δημοσίων χώρων.

Όσον αφορά το ιστορικό Δίον, οι κάτοικοι έχουν συστήσει επιτροπή αγώνα διεκδικώντας την επανίδρυση του ανεξάρτητου δήμου Δίου, με έδρα το Δίον, καθώς το σχέδιο "Καποδίστριας" δημιούργησε νέο σχήμα, κρατώντας το όνομα του ιστορικού χωριού, μεταφέροντας όμως την έδρα στη γειτονική Κονταριώτισσα. Οι κάτοικοι δεν προτίθενται να συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα τους, όμως στόχος τους παραμένει να υπάρξει δικαίωση και επαναφορά έστω της έδρας.

Τις επόμενες κινήσεις τους προγραμματίζουν οι κάτοικοι στο Βώλακα και στο Δοξάτο Δράμας. Εξάλλου, βάσει της υπόσχεσης που απέσπασε ο νομάρχης Δράμας Κώστας Ευμοιρίδης από τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, το αίτημα αυτονόμησης των οικισμών αυτών δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί πριν από το Μάιο.

Στη Θάσο, οι κάτοικοι του Θεολόγου πρόκειται να διαδηλώσουν στην Καβάλα την επόμενη Παρασκευή 24 Μαρτίου, απαιτώντας την αυτονόμησή τους από το δήμο Θάσου.

Ρεπορτάζ: Θ. ΔΟΥΚΑΣ, Θ. ΚΩΤΟΥΛΑΣ, Ν. ΣΠΙΤΣΕΡΗΣ