Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( ψυχιατρείο: καθυστερήσεις σε... παχυλούς μισθούς :: 26/2/2006 20:32:35) 

Ψυχιατρείο: Καθυστερήσεις σε… παχυλούς μισθούς

Είναι πρώην ασθενείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που παλεύουν να ξεπεράσουν την "περιστρεφόμενη πόρτα", να μπουν ξανά στο παιχνίδι της ζωής έχοντας νικήσει τους εφιάλτες τους.

Είναι περίπου 300 άνθρωποι, που στην ψυχιατρική αργκό τους λένε "επανενταξιακούς". Δουλεύουν σε υπηρεσίες του νοσοκομείου, στα γραφεία, στη βιβλιοθήκη, στους κήπους και αμείβονται συμβολικά με μισθούς των 70 και των 150 ευρώ.

Στα κεφάλια αυτών των "προνομιούχων" εργαζομένων γίνονται τελευταία ασκήσεις νέας οικονομικής πολιτικής, εφαρμόζονται προγράμματα εξυγίανσης και δοκιμάζονται νέοι μηχανισμοί ελέγχου και διοίκησης, όπως οι τομεακές επιτροπές.

Η λογική των προγραμμάτων επανένταξης βασίζεται στην αποθεραπεία μέσω της ευχαρίστησης που νοιώθει κάποιος όταν προσφέρει και αμείβεται, καθώς και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.

Πριν από ένα χρόνο η διοίκηση του ψυχιατρείου αποφάσισε να ελέγξει το σύνολο των κονδυλίων του προγράμματος επανένταξης και αυτό δεν θα μπορούσε κανείς να το κριτικάρει εάν οι σχεδιασμοί δεν περιλάμβαναν πρωτίστως μεγάλες περικοπές στους… παχυλούς μισθούς των 300 υπό ένταξη πρώην ασθενών, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν επί μήνες οι πληρωμές τους.

Επανένταξη μετ' εμποδίων

Τελικά, ύστερα από προσθαφαιρέσεις και παλινωδίες εγκρίθηκε ένα επιπλέον κονδύλιο 300.000 ευρώ και τα προγράμματα επανένταξης συνεχίστηκαν. Όχι όμως για πολύ. Φέτος προέκυψε ένα διαφορετικής φύσης εμπόδιο και οι άνθρωποι είναι απλήρωτοι από την αρχή του χρόνου: Εκκρεμεί η γνωμοδότηση των νεοσύστατων στη Θεσσαλονίκη τομεακών επιτροπών (υπάγονται απευθείας στο υπουργείο Υγείας) για το σύνολο του ετήσιου κονδυλίου που αφορά το πρόγραμμα επανένταξης, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 600.000 ευρώ.

Κι ενώ πλησιάζει Μάρτιος οι 300 περιμένουν μισθό Ιανουαρίου και παίρνουν μια πρώτη γεύση τι σημαίνει πλέον "ευελιξία" στον αγγελικά πλασμένο κόσμο της εργασίας, στον οποίο ετοιμάζονται να ενταχθούν.

"Τελικός στόχος είναι να αναβαθμιστεί συνολικά το σύστημα ψυχιατρικής υγιεινής της χώρας… και να περάσουμε το κατώφλι μιας νέας εποχής, που θα τιμά την κοινωνία και τον πολιτισμό αυτής της χώρας", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο άρτι αφιχθείς από το υπουργείο Τουρισμού και "επικοινωνιακός" υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά την επίσκεψή του στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής στο Δαφνί.

Οι διακηρύξεις (έστω και αόριστες) και τα μεγάλα σχέδια κρίνονται στην πράξη και κυρίως από τον τρόπο αντιμετώπισης των πιο αδύναμων, οπότε περιμένουμε την έμπρακτη επαλήθευσή τους.

Κ.Κ.