Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( η περίπτωση μετάλλαξης του ιού και το εσυ :: 12/2/2006 22:32:05) 

Η περίπτωση μετάλλαξης του ιού και το ΕΣΥ

Το στοίχημα των δημόσιων υπηρεσιών υγείας είναι κρίσιμο και αφορά το κατά πόσο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν έγκαιρα στην περίπτωση που υπάρξει πάντρεμα του ιού της γρίπης των πτηνών με τον ιό της γρίπης των ανθρώπων και προκύψει ένας νέος μεταλλαγμένος ιός, ο οποίος θα πρέπει να αναχαιτιστεί γρήγορα ώστε να μην υπάρξει πανδημία με εφιαλτικές συνέπειες.

"Θεωρητικά είναι πιθανό να υπάρξει ένα τέτοιο πάντρεμα και να προκύψει ένας νέος ιός", λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του ΑΠΘ Αλέξης Μπένος, επιστημονικός υπεύθυνος του Δικτύου Παρατήρησης Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που λειτουργεί σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και συντονίζεται από το εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής σχολής. "Υπάρχει πλήρης κινητοποίηση των επιστημόνων και στην περίπτωση που υπάρξει μετάλλαξη του ιού της γρίπης το ενδιαφέρον βρίσκεται αφενός στο πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να αναλυθούν τα χαρακτηριστικά του ιού και να δημιουργηθεί εμβόλιο, αφετέρου στο πόσο αποτελεσματικά θα ελεγχθεί η μετάδοση".

Ο επιμελητής Α' του ΕΣΥ στο τμήμα Λοιμώξεων της Α' Παθολογικής κλινικής του "ΑΧΕΠΑ" Παναγιώτης Κολλάρας επισημαίνει ότι, στην περίπτωση που υπάρξει εξάπλωση του ιού στους ανθρώπους, ασπίδα για την αντιμετώπισή του αποτελούν τα οργανωμένα συστήματα δημόσιας υγείας, αφού παρατηρείται ότι το ποσοστό θνησιμότητας αυξάνεται όσο πιο υπανάπτυκτη είναι μια χώρα. Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας σημειώθηκαν 170 κρούσματα σε ανθρώπους και 70 θάνατοι, ενώ στην Τουρκία υπήρξαν 21 ασθενείς από τη γρίπη των πτηνών και πέθαναν οι τέσσερις.

"Από την πλευρά μας είμαστε σε ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο", τονίζει ο επιμελητής του "ΑΧΕΠΑ".

Ο ίδιος προσθέτει ότι στην παρούσα φάση το μόνο που χρειάζεται είναι ο εμβολιασμός όσων έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (μακροχρόνια ασθενείς), των βρεφών και των νηπίων και των ηλικιωμένων.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΚΩΣΤΑΣ ΚΕΚΕΛΙΑΔΗΣ