Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( διχάζει το απθ η διά βίου εκπαίδευση :: 24/1/2006 19:43:09) 

Διχάζει το ΑΠΘ η διά βίου εκπαίδευση

"Τρικυμιώδης" αναμένεται να είναι η σημερινή συνεδρίαση της συγκλήτου

Την ίδρυση ή όχι ινστιτούτου διά βίου εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα αποφασίσουν σήμερα τα μέλη της συγκλήτου. Η συνεδρίαση αναμένεται να είναι "τρικυμιώδης" εξαιτίας των αντιδράσεων φοιτητών αριστερών παρατάξεων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Στη συνεδρίαση ξεχωρίζει η εισήγηση του πρύτανη Γιάννη Αντωνόπουλου, που εν ολίγοις προτείνει να δεχτεί η σύγκλητος την υποβολή του τεχνικού δελτίου για τη διαμόρφωση της ιδρυτικής απόφασης ΙΔΒΕ, η οποία τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα έλθει πάλι στο ανώτατο όργανο του πανεπιστημίου για τελική έγκριση των κανόνων λειτουργίας, καθώς και των προγραμμάτων για το 2006-2007.

"Είναι προφανές ότι η συμμετοχή ή όχι του πανεπιστημίου μας στη διαδικασία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τη μελλοντική θέση και εικόνα του στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και αυτό επειδή η διά βίου εκπαίδευση κερδίζει συνεχώς έδαφος", αναφέρει ο κ. Αντωνόπουλος.

Τα πλεονεκτήματα

Παράλληλα ο πρύτανης στην εισήγησή του επισημαίνει τα ακόλουθα σημεία:

- Δεν πρόκειται για "πανεπιστήμιο μέσα στο πανεπιστήμιο". Ουσιαστικά θα γίνεται η ίδια δουλειά που και τώρα κάνουν ορισμένα τμήματα σε συνεργασία με φορείς.

- Η σύγκλητος θα εγκρίνει η ίδια τους "κανόνες του παιχνιδιού", ένας από τους οποίους προφανώς θα είναι και τα προσόντα όσων θα μπορούν να διδάξουν.

- Θα υπάρξει "οικονομία κλίματος", γιατί θα λειτουργεί μία κεντρική μονάδα διοικητικής υποστήριξης.

- Θα δοθεί δυνατότητα σε πανεπιστημιακούς να προσφέρουν επιμόρφωση σε θέματα που δεν απευθύνονται αναγκαστικά σε αγορά εργασίας.

- Η συμμετοχή ή όχι του ΑΠΘ δεν είναι δυνατόν να επηρεάσει την "πίτα" της χρηματοδότησης, δεδομένου ότι το ποσό για τη διά βίου εκπαίδευση θα είναι ούτως ή άλλως το ίδιο. Ίσα ίσα θα "χάσει" από το να μη συμμετάσχει. Είναι άλλο η διεκδίκηση της αύξησης της γενικής χρηματοδότησης, "με την οποία όλοι συμφωνούμε και κρίνουμε απαραίτητη".