Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( αντιδράσεις για τα σπίτια δίπλα στα πετρέλαια :: 18/1/2006 19:07:08) 

Αντιδράσεις για τα σπίτια δίπλα στα πετρέλαια

Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων, που βρίσκονται στον αέρα

Την πρώτη τους διαμαρτυρία έξω από τις τετραώροφες οικοδομές που βρίσκονται δίπλα στις δεξαμενές αργού πετρελαίου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) πραγματοποίησαν χθες οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων που, μετά την απόφαση του διοικητικού εφετείου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία ακυρώθηκε η οικοδομική άδεια, βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

Τα διαμερίσματα των τετραώροφων οικοδομών, ακόμη και αυτών που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, έχουν ήδη πουληθεί και τώρα οι περίπου σαράντα ιδιοκτήτες τους, που τα αγόρασαν μέσω στεγαστικών δανείων, βρίσκονται κυριολεκτικά στο δρόμο.

Η απόφαση του εφετείου είναι τελεσίδικη και μοναδικό τους ένδικο μέσο απομένει το Συμβούλιο της Επικρατείας, που ωστόσο αποτελεί μια μακροχρόνια διαδικασία.

Πάντως, οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων σε συνεργασία με τον δήμαρχο Ελευθερίου-Κορδελιού Στάθη Λαφαζανίδη, ο οποίος παραβρέθηκε στη χτεσινή διαμαρτυρία έξω από τις οικοδομές, δηλώνουν έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούν και να κατοικήσουν στα σπίτια που αγόρασαν.

Απάντηση των ΕΛΠΕ

Καμία ευθύνη δεν έχει για το θέμα που έχει προκύψει με τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων, επισημαίνει η διοίκηση των ΕΛΠΕ. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της εταιρίας "τόσο το συγκρότημα των έξι τετραόροφων πολυκατοικιών όσο και η μεμονωμένη κατοικία ανεγείρονται σε περιοχές που εντάσσονται στις ζώνες επικινδυνότητας σοβαρών επιπτώσεων σε περίπτωση μεγάλου ατυχήματος όπως προκύπτει από τα ισχύοντα ΣΑΤΑΜΕ".

Ακόμη αναφέρει ότι "οι αιτιάσεις και ενστάσεις της επιχείρησης έχουν ξεκινήσει από το 1986 προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον οικείο δήμο και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Ειδικότερα η ένσταση της 2/8/2001 προς το δήμο Ελευθερίου-Κορδελιού επικαλούνταν την εφαρμογή της νομοθεσίας Seveso II, βάσει της οποίας έκρινε η δικαιοσύνη".

Τέλος η εταιρεία επισημαίνει ότι "οι εν λόγω εγκαταστάσεις της εταιρείας υφίστανται στην περιοχή από τις δεκαετίες του 1960 και 1970, ενώ η μέχρι σήμερα λειτουργία του συγκροτήματος επιβεβαιώνει την τήρηση υψηλών προτύπων ασφαλείας".

ΦΑΝΗ ΧΑΡΙΣΗ