Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( αλαλούμ με οικόπεδο στη μαρτίου :: 18/1/2006 17:55:20) 

Στον αέρα, εξαιτίας προβλημάτων που ανέκυψαν σχετικά με το ιδιοκτησιακό του καθεστώς, βρίσκεται ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης που διαμορφώθηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης σε ελεύθερο οικόπεδο, στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Αλεξάνδρου Πάλλη.

Το ελληνικό δημόσιο παραχώρησε στο δήμο Θεσσαλονίκης έκταση που… δεν του ανήκε!

Αλαλούμ με οικόπεδο στη Μαρτίου

Της ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΖΟΥΚΑ

Κινδυνεύει να καταργηθεί ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης που διαμορφώθηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης σε ελεύθερο οικόπεδο, στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Αλεξάνδρου Πάλλη, εξαιτίας των προβλημάτων τα οποία ανέκυψαν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς που ισχύει στη συγκεκριμένη έκταση.

Το επίμαχο οικόπεδο, το οποίο καλύπτει συνολική έκταση 1.176,70 τ.μ., παραχωρήθηκε στο δήμο Θεσσαλονίκης από το ελληνικό δημόσιο το 1983. Πριν από περίπου πέντε χρόνια, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει ο τότε αντιδήμαρχος Δημοτικών Έργων και Κυκλοφορίας Θεόδωρος Αθανάσαρος για τη δημιουργία υπαίθριων χώρων στάθμευσης στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, όπου υπήρχαν αδόμητες εκτάσεις, το συγκεκριμένο οικόπεδο αξιοποιήθηκε ως πάρκιγκ, χωρητικότητας περίπου 65 θέσεων. Την ίδια περίοδο στη Θεσσαλονίκη είχαν διαμορφωθεί 38 υπαίθρια πάρκιγκ, τα οποία διασφάλιζαν περίπου 2.200 νέες θέσεις στάθμευσης.

Πολυδαίδαλο καθεστώς

Με το θέμα του οικοπέδου στην περιοχή της 25ης Μαρτίου, για το οποίο διαπιστώθηκε ότι διέπεται από ένα πολυσύνθετο ιδιοκτησιακό καθεστώς, αναμένεται να απασχοληθεί το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης στη σημερινή συνεδρίασή του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποιεί στην εισήγησή της προς το δημοτικό συμβούλιο η νομική υπηρεσία του δήμου, το συγκεκριμένο οικόπεδο παραχωρήθηκε στο δήμο Θεσσαλονίκης το 1983 από το ελληνικό δημόσιο, με μοναδικό σκοπό την κατασκευή παιδικού σταθμού εντός πενταετίας.

Όπως προκύπτει από το φάκελο του θέματος, το οικόπεδο, το οποίο αρχικά ανήκε σε μία μουσουλμάνα με αλβανική υπηκοότητα, περιήλθε στο ελληνικό δημόσιο το 1967 βάσει διατάγματος του '40, που όριζε ως εχθρικά κράτη προς την Ελλάδα την Αλβανία και την Ιταλία.

Ωστόσο η νομική υπηρεσία του δήμου Θεσσαλονίκης κρίνει ότι το ελληνικό δημόσιο απέκτησε το συγκεκριμένο οικόπεδο κατά τρόπο μη νόμιμο, καθώς "ως εχθρική περιουσία το ακίνητο μπορούσε να τεθεί υπό μεσεγγύηση και όχι να κτηθεί". Επί της ουσίας δηλαδή από τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας προκύπτει ότι το ελληνικό δημόσιο παραχώρησε στο δήμο ένα οικόπεδο που δεν του ανήκε.

Πριν από λίγο καιρό στο δήμο Θεσσαλονίκης απευθύνθηκε με αίτησή της η φερόμενη ως κληρονόμος της αρχικής ιδιοκτήτριας του οικοπέδου, η οποία ζητά να της επιτραπεί η αξιοποίησή του, γνωστοποιώντας παράλληλα την πρόθεσή της να παραχωρήσει στο δήμο κτίσμα 300 τ.μ. στην οικοδομή που σχεδιάζει να ανεγείρει στην έκταση.

Η νομική υπηρεσία εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης να κάνει δεκτή την πρόταση της κληρονόμου, καθώς μεταξύ άλλων υπάρχει ο κίνδυνος να ανακληθεί το παραχωρητήριο από το ελληνικό δημόσιο, αφού το οικόπεδο δεν αξιοποιήθηκε για τη δημιουργία παιδικού σταθμού, όπως προβλεπόταν.