Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( λιγνιτωρυχείο εφιάλτης :: 19/2/2006 21:48:49) 

Οι κάτοικοι με επιστολή που απέστειλαν στο νομάρχη Κοζάνης διαμαρτύρονται έντονα για τη ρύπανση που προκαλεί η λειτουργία του ορυχείου, το οποίο απέχει μόλις τριακόσια μέτρα από τα σπίτια.

Σέρβια Κοζάνης: Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι, για τη ρύπανση και την έλλειψη κανόνων ασφαλείας

Λιγνιτωρυχείο εφιάλτης

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΗΤΤΑ

Εφιαλτικές είναι οι συνθήκες διαβίωσης για εκατοντάδες κατοίκους του Προσηλίου της επαρχίας Σερβίων στο νομό Κοζάνης, εξαιτίας της λειτουργίας λιγνιτωρυχείου, χωρίς την τήρηση στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Οι κάτοικοι με επιστολή που απέστειλαν στο νομάρχη Κοζάνης διαμαρτύρονται έντονα για τη ρύπανση που προκαλεί η λειτουργία του ορυχείου, το οποίο απέχει μόλις τριακόσια μέτρα από τα σπίτια αλλά και για τον κίνδυνο που διατρέχει η ζωή τους από τη διέλευση δεκάδων γιγαντιαίων φορτηγών ημερησίως. Σύμφωνα μάλιστα με έκθεση των τεχνικών υπηρεσιών της νομαρχίας Κοζάνης, ο δρόμος είναι άκρως ακατάλληλος για τη διέλευση βαρέων οχημάτων, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη παρατηρούνται καθιζήσεις. Στην ίδια επιστολή οι κάτοικοι ζητούν να αλλάξει το δρομολόγιο των φορτηγών και να μην περνούν μέσα από το χωριό.

Σύσκεψη στη νομαρχία

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σύσκεψη στη νομαρχία Κοζάνης υπό την προεδρία του νομάρχη Ιορδάνη Ανδρεάδη. Ο νομάρχης ανακοίνωσε ότι η έκθεση των τεχνικών υπηρεσιών, που πιστοποιεί την ακαταλληλότητα του δρόμου, θα διαβιβαστεί στην τροχαία, η οποία στη συνέχεια θα απαγορεύσει τη διέλευση φορτηγών. Ο Ι. Ανδρεάδης ζήτησε τη συνεννόηση μεταξύ των εταιρειών ΜΕΤΕ ΑΕ (υπεύθυνη εκμετάλλευσης του ορυχείου), ΛΑΡΚΟ ΑΕ (υπεύθυνη μεταφοράς λιγνίτη) και των μισθωμένων μεταφορικών εταιρειών, ώστε να συμφωνήσουν σε μία αναπροσαρμογή των μεταφορικών, προκειμένου να αλλάξει η διαδρομή που παρακάμπτει το χωριό, αλλά επιμηκύνεται κατά 15 χιλιόμετρα.

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Προσηλίου, Κώστας Παπαδόπουλος, εξέφρασε την αγανάκτηση των κατοίκων. Όπως είπε, "η εταιρεία δεν εφαρμόζει την εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθημερινά οξύτατα περιβαλλοντικά προβλήματα. Με τις βροχές το χωριό γεμίζει λάσπη, ενώ με τις ξηρές συνθήκες γεμίζει σκόνη". Επίσης είπε ότι "υπάρχει σοβαρός κίνδυνος υποχώρησης του δρόμου με τραγικές συνέπειες, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει ατύχημα". Κατήγγειλε επίσης ότι "οι τεράστιες εκσκαφές του ορυχείου έχουν μετατρέψει την περιοχή σε σεληνιακό τοπίο, αλλά αμφιβάλλουμε αν στο τέλος θα αποκαταστήσουν το περιβάλλον".

Και συνέχισε: "Θέλουμε να συνεχίσει το ορυχείο τη λειτουργία του, αφού απασχολείται κόσμος από την περιοχή, όμως οι αρμόδιοι θα πρέπει να κοιτάξουν την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων".