Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( επρεπε ή όχι να προηγηθεί διάλογος; :: 10/1/2006 21:24:13) 

Επρεπε ή όχι να προηγηθεί διάλογος;

Το επόμενο ερώτημα πρέπει να είναι: Η ΔΕΘ ανήκει στην Α.Ε. ή στην πόλη της Θεσσαλονίκης;

Ενταση και αντιδράσεις προκάλεσε το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ, που χθες παρουσιάστηκε από τη διοίκηση της Α.Ε. O δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι η "αξιοποίηση" θα καταφέρει το τελειωτικό χτύπημα στα δοκιμαζόμενα ήδη εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης. Το -προϋπολογισμού 203,9 εκατ. ευρώ- σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΘ περιλαμβάνει τη δημιουργία 58.500 τ.μ. στεγασμένου σύγχρονου εκθεσιακού χώρου πλήρως αξιοποιήσιμου έναντι των σημερινών 42.000 τ.μ. Στόχος του πλάνου σύμφωνα με τη διοίκηση είναι να καταστήσει τη ΔΕΘ κινητήρα ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα της Θεσσαλονίκης. Φιλοδοξία αποτελεί η διασφάλιση του ρόλου της ως πόλης των εκθέσεων και των συνεδρίων, λειτουργώντας σε ένα σύγχρονο πλαίσιο εφάμιλλο των ευρωπαϊκών.

Το νέο εκθεσιακό κέντρο θα προσφέρει 3.380 θέσεις στάθμευσης, που θα προστεθούν στις 450 υπάρχουσες του συνεδριακού κέντρου "Ι. Βελλίδης". Επίσης στο σχέδιο προβλέπονται η δημιουργία ή η δέσμευση χώρου για ξενοδοχείο 300 κλινών, η κατασκευή πολυχώρου ψυχαγωγίας, γραφείων και καταστημάτων, όπως για παράδειγμα ανθοπωλείων, περιπτέρων, καταστημάτων ειδών δώρων. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της ΔΕΘ διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί ακόμη ένα εμπορικό κέντρο -εξάλλου καταστήματα θα δημιουργηθούν μόνο στους κόμβους του μετρό, όταν με το καλό αυτό κατασκευαστεί- αλλά ένας πόλος έλξης επισκεπτών, που θα τονώσουν με τη σειρά τους το εμπορικό κέντρο της πόλης.

Δεν συμφωνεί με αυτό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος υποστηρίζει ότι το χτύπημα θα είναι μεγάλο για τους εμπόρους του κέντρου, οι οποίοι ήδη δοκιμάζονται από τα περιφερειακά πολυκαταστήματα.

Βλέποντας το ζήτημα με τη στενή επιχειρηματική διάσταση, η ΔΕΘ είναι Α.Ε., η έκταση της ανήκει και στους χώρους της ό,τι θέλει πράττει. Βλέποντάς το με την ευρύτερη πολιτική διάσταση, η ΔΕΘ είναι ενταγμένη στον ιστό της πόλης, αποτελεί -ιστορικά- αναπόσπαστο τμήμα της και οι όποιες αλλαγές την επηρεάζουν. Φρονούμε λοιπόν ότι παρόμοια μεγαλόπνοα σχέδια θα μπορούσε να τα δει κανείς αρχικά μεν θετικά, η υλοποίησή τους ωστόσο ή μη θα έπρεπε να προϋποθέτει τη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ των φορέων της πόλης, ώστε η τελική απόφαση να αποτελεί προϊόν συναίνεσης, προκειμένου να αποφεύγονται οι αντιπαραθέσεις, που τελικά δεν οδηγούν πουθενά.