Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( αίτημα επέκτασης του οασθ στη χαλκιδική :: 10/1/2006 21:17:45) 

Αίτημα επέκτασης του ΟΑΣΘ στη Χαλκιδική

Οι δήμαρχοι περιοχών που γειτνιάζουν με τη Θεσσαλονίκη ζητούν αστική συγκοινωνία

Να χαρακτηριστούν αστικές οι περιοχές τους ζήτησαν από τη νομαρχία οι δήμαρχοι Χαλκιδικής, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη λειτουργία αστικών συγκοινωνιών, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι κάτοικοι και κυρίως οι τουρίστες κατά τους θερινούς μήνες.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο της νομαρχίας στον Πολύγυρο οι δήμαρχοι Ανθεμούντα και Καλλικράτειας, που γειτνιάζουν με το νομό Θεσσαλονίκης, εξέφρασαν τη βούληση να προβούν σε επικοινωνία με τον ΟΑΣΘ, ώστε να εξυπηρετούνται οι έδρες των δήμων τους με αστικά λεωφορεία του Οργανισμού για τη μετακίνηση κατοίκων από και προς τη Θεσσαλονίκη. "Θεωρούμε ότι μπορεί να εξυπηρετηθεί η Γαλάτιστα με τα αστικά της Θεσσαλονίκης, καθώς αυτά φτάνουν μέχρι τα Βασιλικά", επισήμανε ο δήμαρχος Ανθεμούντα Δημήτρης Αγγελάκης, προσθέτοντας πως "η Γαλάτιστα απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα και, αν δρομολογηθούν δρομολόγια, θα έχει όφελος και ο ΟΑΣΘ".

Νομοθετική ρύθμιση

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χαράλαμπος Παπαδόπουλος μιλώντας στη "Μ" υπογράμμισε ότι με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι αδύνατη η αστική σύνδεση με δημοτικά διαμερίσματα της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τον ίδιο "παρόμοια αιτήματα είχαμε και από το νομό Πέλλας, ωστόσο βάσει του ισχύοντος νόμου δεν μπορεί ο ΟΑΣΘ να κάνει δρομολόγια σε άλλους νομούς". "Για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται ειδική νομοθετική ρύθμιση. Εξάλλου τίθεται και θέμα αφαίρεσης μεταφορικού έργου από το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής", κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Οι δήμαρχοι των τουριστικών δήμων της Χαλκιδικής πάντως ενδιαφέρονται για αστική συγκοινωνία που θα εξυπηρετεί τα δημοτικά διαμερίσματα και τους παραλιακούς οικισμούς, ώστε και οι τουρίστες το καλοκαίρι να μετακινούνται χωρίς προβλήματα στα ξενοδοχεία και στα χωριά. Ο δήμαρχος Σταγίρων Ακάνθου Μιχάλης Βλαχόπουλος τόνισε ότι είναι απαραίτητη μία τέτοιου είδους συγκοινωνία στο δήμο του. "Από την Τρυπητή μέχρι την Ουρανούπολη υπάρχουν ξενοδοχεία που φιλοξενούν το καλοκαίρι 60.000 κόσμο και πρέπει να βρεθεί τρόπος εύκολης μετακίνησής τους στα δημοτικά διαμερίσματα, ώστε και αυτοί να έχουν διέξοδο στη διασκέδαση και στην ψυχαγωγία τους και να μην είναι εγκλωβισμένοι στα ξενοδοχεία", ανέφερε. Τέλος ο δήμαρχος Παλλήνης Κωνσταντίνος Καπούλας τόνισε ότι ο δήμος του έχει ολοκληρώσει ήδη τις μελέτες για την αγορά δύο λεωφορείων αστικού τύπου και θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στη σύσταση αστικής συγκοινωνίας, προκειμένου να εξυπηρετούνται πρωτίστως τα Λουτρά της Αγίας Παρασκευής και κατ' επέκταση όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

Θ.Δ.