Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι εκπαιδευτικοί :: 6/2/2006 18:21:40) 

Οι πανεπιστημιακοί αντιδρούν στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος, το οποίο απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ επίσης διεκδικούν αύξηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, τουλάχιστον κατά 20% (φωτογραφία αρχείου). ΑΠΕ

Με απεργίες ακόμη και μέσα στις πανελλήνιες εξετάσεις απειλούν οι καθηγητές

Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι εκπαιδευτικοί

Της ΦΙΛΟΜΗΛΑΣ ΔΗΜΟΛΑΪΔΟΥ

Ακόμα και σε επ' αόριστον κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι πανεπιστημιακοί από τις αρχές του Μάη, αν το υπουργείο Παιδείας δεν ανταποκριθεί στα αιτήματά τους. Με απεργίες μέσα στις πανελλήνιες εξετάσεις απειλούν και οι καθηγητές, οι οποίοι μαζί με τους δασκάλους θα προχωρήσουν σε κύκλους κινητοποιήσεων το ερχόμενο διάστημα.

Μία πρώτη γεύση κινητοποιήσεων η πανεπιστημιακή κοινότητα θα πάρει από τις 20 έως 24 Μαρτίου, οπότε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΔΕΠ (ΠΟΣΔΕΠ) προκήρυξε πενθήμερη απεργία. Παράλληλα, θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων καθώς και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Με χρονικό ορίζοντα μέχρι το Πάσχα, μαζί με τους κατά τόπους συλλόγους μελών ΔΕΠ, η ΠΟΣΔΕΠ θα οργανώσει εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας "για την κρίση, στην οποία οδηγείται το δημόσιο πανεπιστήμιο".

"Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της προς την ελληνική κοινωνία, να σταματήσει τη θεσμική επίθεση στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, να αναθεωρήσει την πολιτική της οικονομικής εξαθλίωσης που επιβάλλει στα πανεπιστήμια και να σταματήσει τις αυθαίρετες παρεμβάσεις που πλήττουν την αυτοτέλειά τους", αναφέρει το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας.

Συγκεκριμένα, οι πανεπιστημιακοί αντιδρούν στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος, το οποίο απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, καταγγέλλουν τον "ακραίο πολιτικό παρεμβατισμό" που ασκεί το ΥΠΕΠΘ στις λειτουργίες των πανεπιστημίων και αντιτίθενται στις επιχειρούμενες αλλαγές του νόμου-πλαισίου. Την ίδια ώρα, βέβαια, διεκδικούν αύξηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, τουλάχιστον κατά 20%.

Ορίζοντας τα μέσα του Μάρτη

Κοινή πορεία θα ακολουθήσουν από τώρα και στο εξής οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες των δασκάλων και καθηγητών, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, αντίστοιχα. Περίπου στα μέσα Μαρτίου θα διοργανώσουν συλλαλητήρια σε διάφορες πόλεις της χώρας, όπως και ενημερωτικές ημερίδες και εκδηλώσεις, οι οποίες θα απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Στη συνέχεια -δηλαδή μετά τα μέσα Μαρτίου- ΟΛΜΕ και ΔΟΕ θα ξανασυνεδριάσουν, για να αποφασίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, οι οποίες δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν ακόμα και κατά τη διάρκεια των πανελλήνιων εξετάσεων.

Οι δάσκαλοι διεκδικούν, μεταξύ άλλων, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφθούν όλα τα κενά, ουσιαστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, μείωση της αναλογίας των μαθητών -εκπαιδευτικών στο 1 προς 20, κατάργηση της διπλοβάρδιας σε όλα τα σχολεία και πλήρη εξοπλισμό των σχολείων με τα απαραίτητα εποπτικά μέσα.

Από την πλευρά τους, οι καθηγητές, εκτός από αυξήσεις στις αποδοχές τους, ζητούν την αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης (ισότιμη ένταξη στη λυκειακή βαθμίδα) και θεσμοθέτηση νέου δημοκρατικού και αξιόπιστου πλαισίου επιλογής στελεχών.