Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( με λάμπα πετρελαίου το 2006! :: 17/1/2006 17:42:19) 

Με λάμπα πετρελαίου το 2006!

Χωρίς ρεύμα οικισμός της ορεινής Ροδόπης, ενώ 13 χωριά της περιοχής έχουν να πιουν νερό δύο μήνες

Το νερό… νεράκι λένε εδώ και περίπου δύο μήνες οι κάτοικοι των 13 οικισμών της ορεινής κοινότητας Κέχρου στη Ροδόπη, διότι το δίκτυο έχει παγώσει από το κρύο που επικρατεί στην περιοχή. Επιπλέον, 27 κατοικίες της περιοχής καίνε… λάμπα πετρελαίου, αφού η ηλεκτροδότηση δεν έφθασε ακόμη εκεί…

Όπως αναφέρουν, η κακή κατάσταση του δικτύου ύδρευσης αλλά και η παντελής -σε ορισμένες περιπτώσεις- ύπαρξή του αναγκάζει τους κατοίκους της περιοχής να προμηθεύονται νερό από βυτιοφόρα που έχει επιστρατεύσει η κοινότητα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Κ. Χαζούφ Καδήρ, "η κατάσταση είναι τραγική, διότι αμέσως μόλις πέσει η θερμοκρασία κάτω από το μηδέν, περισσότεροι από 3.000 κάτοικοι της περιοχής μένουν χωρίς νερό, αφού τόσο οι πηγές όσο και το δίκτυο παγώνουν".

Παράλληλα προσθέτει πως "το κακό παράγινε φέτος που η θερμοκρασία αγγίζει κατά τη διάρκεια της νύχτας τους μείον δέκα", εξηγώντας πως η κατασκευή υδροταμιευτήρων και δικτύου ύδρευσης θα έλυνε το πρόβλημα. Και συνεχίζει: "Τώρα περιμένουμε είτε τις αχτίνες του ήλιου για να πιούμε νερό είτε την έλευση του βυτιοφόρου".

Χωρίς ρεύμα

Εκτός από την έλλειψη νερού, 27 κατοικίες της περιοχής δεν έχουν ρεύμα. Πρόκειται για τις οικογένειες που κατοικούν στους οικισμούς Χλόη, Καλύβια και Χαμηλό, οι οποίες χρησιμοποιούν ακόμη λάμπα πετρελαίου. "Έχουμε υποβάλει σχετική πρόταση για την ηλεκτροδότηση της περιοχής. Απαιτούνται 400.000 ευρώ και η οικονομική στήριξη της περιφέρειας", δηλώνει ο κ. Καδήρ. Από την πλευρά του ο γ.γ. της περιφέρειας κ. Ν Μπομπόλιας επισημαίνει πως 33 εκατ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν για παρόμοιες παρεμβάσεις, χρήματα που προέρχονται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ).

Όπως αναφέρει, "πρόκειται για περιοχές που έχουν επιλεγεί με συγκεκριμένα κριτήρια και έχουν πάρει την έγκριση του περιφερειακού συμβουλίου", εξηγώντας πως θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και στις ενισχύσεις της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αφού ήδη έχουν εγκριθεί 44 επιχειρηματικά σχέδια.

Υπενθυμίζεται πως στο πρόγραμμα "Θησέας" έχουν ενταχθεί έργα ύψους ενός εκατ. ευρώ.

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ