Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Σε απόγνωση βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος της Ροδόπης. Αύξηση 77% σημείωσε το 2005 ο αριθμός των καταστημάτων που «κατέβασαν ρολά». 256 επαγγελματίες βρέθηκαν στο δρόμο, την ίδια ώρα που δραματικά είναι τα στοιχεία που αφορούν την τελευταία δεκαετία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Ροδόπης, 120 επιχειρήσεις διέκοψαν τις εργασίες του το 2004, αριθμός που αυξήθηκε σε 221 το 2005. Συνολικά στο νομό Ροδόπης έκλεισαν 256 επιχειρήσεις, πράγμα το οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Κώστα Λιούρτα, σημαίνει πως «256 επιπλέον άνεργοι θα πρέπει να προστεθούν στους σχετικούς καταλόγους του 2005, οι οποίοι μάλιστα έμειναν στο δρόμο, χωρίς καμία επιδότηση, χωρίς την άλλη μέρα να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το 2005 είχαμε 256 οικογενειακά δράματα», συμπληρώνοντας πως το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης φέρουν τα πολυκαταστήματα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΒΕ, στη δεκαετία 1994-2004 έκλεισαν 2.033 μικροκαταστήματα στη Ροδόπη, το αντικείμενο των οποίων ήταν τα είδη μεγάλων σούπερ μάρκετ. Μάλιστα, το ήδη άσχημο κλίμα εντάθηκε από το κλείσιμο των βιομηχανιών. Ενδεικτικά, το ΕΒΕ αναφέρει πως τον τελευταίο χρόνο έκλεισαν αρκετές βιοτεχνίες, όπως: ELINA, STAR, Θράκη, ΚΑΜΕΛΟΤ, ΟΞΥΜΑΧΟΝ, MORRIS, ΖΕΥΣ, καθώς και άλλες δέκα ακόμη μονάδες.

«Συνολικά απολύθηκαν 1.547 άτομα», δηλώνει ο κ. Λιούρτας, εξηγώντας πως τα προβλήματα συσσωρεύονται στις επιχειρήσεις και από την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Ένα σημαντικό βήμα αντιστροφής του σκηνικού από την πλευρά του ΕΒΕ είναι η ίδρυση του Κέντρου Ενημέρωσης Βιοτεχνιών Επαγγελματιών, ένα είδος ΚΕΠ εντός επιμελητηρίου.

Νέο εμπορικό κέντρο και ΒΙΟΠΑ

Την ίδια ώρα τη δημιουργία ΒΙΟΠΑ, ως βήμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Κομοτηνής προωθεί η δημοτική αρχή Κομοτηνής. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Κομοτηναίων Τάσος Βαβατσικλής, σχετική μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κομοτηνής έχει σταλεί ήδη στο ΥΠΕΧΩΔΕ για έγκριση. Στη μελέτη προβλέπεται η δημιουργία δύο ζωνών μη οχλούσας βιομηχανίας - βιοτεχνίας κατά μήκος της παλαιάς εθνικής οδού προς Ξάνθη και προς Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, η δημοτική αρχή προτείνει τη δημιουργία νέου εμπορικού κέντρου σε έκταση που θα παραχωρήσει ο δήμος, στο οποίο θα στεγαστούν αποκλειστικά επαγγελματικές δραστηριότητες εντόπιων επαγγελματιών.

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ