Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( από το φεβρουάριο αποζημιώσεις τον παγετό :: 4/1/2006 20:58:09) 

Από το Φεβρουάριο αποζημιώσεις τον παγετό

Ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ και θα δοθούν σε αγρότες που επλήγησαν από τις θεομηνίες του 2004

Από το Φεβρουάριο θα αρχίσουν να δίνονται οι αποζημιώσεις σε αγρότες που επλήγησαν από θεομηνίες τον αντίστοιχο μήνα του 2004, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ποσό των αποζημιώσεων ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ και το δικαιούνται αγρότες που η παραγωγή τους καταστράφηκε από τον παγετό.

Το ποσό της αποζημίωσης εγκρίθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευ. Μπασιάκος δήλωσε πως ήδη υπογράφηκε η κοινή υπουργική απόφαση και η πληρωμή των δικαιούχων θα αρχίσει από τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Οπως ανακοινώθηκε, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν ένσταση εντός είκοσι ημερών για τα ποσά που έχουν εγκρίνει οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ.

Τα έξοδα της δαπάνης ανασύστασης των καλλιεργειών και της συμπληρωματικής ενίσχυσης για την απώλεια της παραγωγής των επόμενων ετών θα καταβληθούν μετά τη διαπίστωση της αποκατάστασης των ζημιών από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ.

65 ευρώ το κιλό για ελιές

Ποσό 22,2 εκατ. ευρώ θα χορηγηθεί ως στρεμματική ενίσχυση στους παραγωγούς βιολογικής καλλιέργειας ελιάς και στους παραγωγούς ελιάς σε οριοθετημένες περιοχές ΠΟΠ και ΠΕΠ.

Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο κ. Μπασιάκος, η πρόσθετη ενίσχυση, που προέρχεται από το ποιοτικό παρακράτημα, υπολογίζεται σε 65 ευρώ το στρέμμα.

Ο κ. Μπασιάκος δήλωσε ότι σκοπός της ενίσχυσης αυτής είναι η βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων ελιών και η προστασία του περιβάλλοντος.