Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( προμήθεια φαρμάκων :: 16/1/2006 20:26:03) 

ΕΛΛΑΔΑ

Προμήθεια φαρμάκων

Θωρακίζεται καθημερινά η Ελλάδα απέναντι στο θανατηφόρο ιό της γρίπης των πτηνών. Ήδη, χθες, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε ότι παρελήφθησαν 200.000 κουτιά του αντιικού φαρμάκου Symetrel (αμανταδίνη), τα οποία αντιστοιχούν σε 400 χιλιάδες δόσεις θεραπείας.

Επίσης, έγινε εκ νέου παραγγελία 300.000 δόσεων του φαρμάκου Tamiflu, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να ενισχυθούν τα αποθέματα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων με 6.000 έως 10.000 δόσεις Tamiflu.

Την ίδια στιγμή, το Γενικό Επιτελείο Στρατού διαθέτει άμεσα στρατιωτικό προσωπικό περίπου 200 επιστημόνων (κτηνιάτρους - τεχνολόγους ζωικής παραγωγής) σε 27 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις της χώρας, όπου διαπιστώθηκαν ανάγκες και αδυναμία άμεσης πρόσληψης κτηνιάτρων με τις κείμενες διαδικασίες, προκειμένου να συνδράμουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση ενδεχόμενης εμφάνισης κρουσμάτων της νόσου των πτηνών.

Παράλληλα, δημιουργούνται τρεις μεικτές δεκαμελείς ομάδες άμεσης αντιμετώπισης από ειδικούς πτηνοπαθολόγους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κτηνιάτρους των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και του στρατού στις εξής πόλεις:

- Στην Αθήνα για την άμεση μετάβαση και αντιμετώπιση ενδεχόμενων περιστατικών σε Αττική, Πελοπόννησο, νησιά Αιγαίου, Ιονίου και Κρήτη,

- Στη Λάρισα για την αντιμετώπιση ενδεχομένων περιστατικών σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Στερεά Ελλάδα

- Στη Θεσσαλονίκη για τις περιοχές της Κεντρικής, Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στήριξη σε πτηνοτρόφους

Στο μεταξύ, μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου της πτηνοτροφίας ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Απασχόλησης και Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός και ο πρόεδρος των πτηνοτρόφων Δημήτρης Λειβαδίτης.

Στην Ελλάδα περισσότεροι από 15.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στον κλάδο της πτηνοτροφίας, ενώ ο ετήσιος τζίρος των επιχειρήσεων ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα, τα μέτρα που λαμβάνονται είναι:

- Αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων του συγκεκριμένου κλάδου για 13 μήνες από 1/9/2005 μέχρι 30/9/2006. Το ποσό που προκύπτει ως υποχρέωση έναντι εισφοράς θα καταβληθεί προς τα ασφαλιστικά ταμεία στη συνέχεια σε βάθος χρόνου, σε 120 δόσεις και χωρίς πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις.

- Με το ίδιο καθεστώς των 120 δόσεων ρυθμίζονται χωρίς προκαταβολές και οι παλαιές οφειλές των επιχειρήσεων του κλάδου που υπήρχαν πριν από την 1/9/2005, με διαγραφή του 50% των προσθέτων τελών.

- Αναστέλλεται η εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων (διοικητικών και ποινικών) για την ίδια περίοδο, εκτός του μέτρου διασφάλισης των απαιτήσεων.