Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( 5 εκατ. ευρώ για έργα :: 4/1/2006 19:57:45) 

Προσπάθειες αναβάθμισης του Φοίνικα που μασίζεται από φτώχεια και ανεργία

5 εκατ. ευρώ για έργα

Της ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ

Εργα υποδομής για την εξυπηρέτηση των πολιτών στον υποβαθμισμένο συνοικισμό του Φοίνικα Καλαμαριάς, όπου η ανεργία καλπάζει αγγίζοντας το 28% και το κατά κεφαλήν εισόδημα φτάνει μόλις το 1/4 του εθνικού μέσου όρου, προωθεί το προσεχές διάστημα ο οικείος δήμος. Βάσει αυτών των στοιχειών, που καθιστούν μειονεκτική την περιοχή, η δημοτική αρχή εξασφάλισε 5 εκατ. ευρώ για τα έργα.

Ο συνοικισμός του Φοίνικα αποτελούσε για χρόνια ένα είδος γκέτο της Θεσσαλονίκης, δεδομένων του υψηλού ποσοστού ανεργίας, της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών, της πληθυσμιακής ανομοιογένειας και του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώθηκαν και από έρευνα που εκπόνησε ο δήμος Καλαμαριάς, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η πρότασή του από το ΠΕΠ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που αφορά αναγκαίες υποδομές και δράσεις στον ευρύτερο συνοικισμό, ο οποίος υστερεί σε ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το ποσοστό της ανεργίας που μαστίζει την περιοχή του Φοίνικα ανέρχεται σε 27,9%, τριπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο, και το κατά κεφαλήν εισόδημα φτάνει μόλις στο 1/4 του εθνικού μέσου όρου.

Ιδιαίτερα χαμηλό είναι και το μορφωτικό επίπεδο των πολιτών, καθώς ποσοστό 53% δεν έχει τελειώσει το γυμνάσιο, ενώ πάνω από το 5% του πληθυσμού δεν έχει πάει καθόλου σχολείο.

Σχέδια για την ανάπτυξη

Το μεγαλόπνοο σχέδιο για την αναζωογόνηση της εγκαταλειμμένης περιοχής, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, αναπτύσσεται σε πέντε άξονες, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων υποδομές και δράσεις για την επιχειρηματική ανάπτυξη. Ο σχεδιασμός της ανάπλασης του Φοίνικα, όπως εξήγησε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης, εντάσσεται στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τις «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης σε τοπικές ζώνες μικρής κλίμακας».

Τα έργα ανάπλασης και οι δράσεις κοινωνικής στήριξης θα γίνουν, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και παράλληλα να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για δράσεις επιχειρηματικής ανάπτυξης και απασχόλησης. Οι πέντε άξονες αφορούν:

1. Την αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

2. Την αναβάθμιση της επιχειρηματικής κίνησης στην περιοχή μέσα από κίνητρα για τη δημιουργία επιχειρήσεων.

3. Την ανάπλαση συνολικά της περιοχής του Φοίνικα, με ανακατασκευές των υφιστάμενων υποδομών και με την εφαρμογή προγραμμάτων για την επαγγελματική κατάρτιση.

4. Την αντιμετώπιση της εξαιρετικά υψηλής ανεργίας μέσα από προγράμματα κατάρτισης ανέργων και προώθησής τους στην αγορά εργασίας.

5. Την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, ιδιαίτερα των ειδικών ομάδων του πληθυσμού.

Ανεργες γυναίκες και ΑΜΕΑ

Από τα στοιχεία της ίδιας έρευνας προκύπτει πως από την ανεργία πλήττονται ιδιαίτερα οι γυναίκες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι νέοι και βέβαια οι οικονομικοί μετανάστες που τα τελευταία χρόνια διαμένουν στην περιοχή του Φοίνικα. Ακόμη προκύπτει ότι ποσοστό 60% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού συμμετέχει στην αγορά εργασίας, ενώ οκτώ στους δέκα έχουν μόνιμη εργασία.

Όσον αφορά τα κύρια χαρακτηριστικά του πληθυσμού, ποσοστό 15% δεν έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 10% δεν έχει ελληνική υπηκοότητα. Επίσης το 12% των κατοίκων δεν έχει κοινωνική ασφάλιση. Τα σημαντικότερα προβλήματα όπως τα ιεράρχησαν οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα είναι τα ναρκωτικά, η έλλειψη υπηρεσιών ψυχικής υγείας και η ασφάλεια, ιδιαιτέρως η ελλιπής αστυνόμευση.