Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( μαύρη τρύπα 5,5 εκατ. ευρώ :: 3/1/2006 21:56:02) 

Στις 13 Ιανουαρίου συζητείται στο εφετείο Λάρισας η αίτηση ένταξης της ΕΑΣ σε ειδικό καθεστώς εκκαθάρισης.

Στο σφυρί οι περιουσίες προέδρων για χρέη της ΕΑΣ Καρδίτσας στο δημόσιο

Μαύρη τρύπα 5,5 εκατ. ευρώ

Σε οικονομικό αδιέξοδο έχει περιέλθει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Καρδίτσας, λόγω οφειλών 5,5 εκατομμυρίων ευρώ προς το δημόσιο. Το λουκέτο στη συνεταιριστική οργάνωση είναι περισσότερο ορατό από ποτέ άλλοτε, ενώ τα σπασμένα καλούνται να πληρώσουν οι διατελέσαντες πρόεδροι της ένωσης από το 1997.

Το ελληνικό δημόσιο έχει δεσμεύσει ήδη την προσωπική περιουσία του νυν προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας Βασ. Κωστόπουλου, καθώς και της περιουσίας του προκατόχου του Χρ. Κάσσου, ενώ η ίδια οδός αναμένεται να ακολουθηθεί και για τις περιπτώσεις άλλων δύο προέδρων που θήτευσαν στην προεδρία της ΕΑΣ Καρδίτσας από το 1997 και μετά.

Η ισχύουσα νομοθεσία στην προκειμένη περίπτωση είναι ιδιαίτερα αυστηρή και προβλέπει, πλην της δέσμευσης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του προέδρου, αυστηρές καμπάνες, που φτάνουν μέχρι και κάθειρξη δέκα χρόνων!

Ο νυν πρόεδρος της ΕΑΣ Καρδίτσας αντιμετωπίζει παρόμοια κατάσταση, αφού αφενός έχουν δεσμευτεί και οι τραπεζικοί του λογαριασμοί, αφετέρου η ακίνητη περιουσία που διατηρεί στο όνομα του. Ο ίδιος δηλώνει ότι θα ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα έναντι των διαδικασιών που κίνησε το δημόσιο εναντίον της ΕΑΣ Καρδίτσας χωρίς να αποκλείεται να ζητήσει και πολιτική παρέμβαση από τους αρμόδιους υπουργούς για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο κ. Κωστόπουλος δεν είναι βέβαια ο μοναδικός πρόεδρος που αντιμετωπίζει τις συνέπειες του νόμου για τα χρέη της ένωσης προς το δημόσιο, αλλά και άλλοι τρεις διατελέσαντες πρόεδροι, οι οποίοι έλαβαν πρόσφατα γνώση των συνεπειών του νόμου για τα χρέη της συνεταιριστικής οργάνωσης.

Στο κενό έπεσαν οι μέχρι τώρα προσπάθειες της διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας για την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων διότι είναι προσημειωμένα λόγω οφειλών προς τους εργαζομένους, οι οποίοι έχουν κινήσει και αυτοί τις απαιτούμενες νομικές διαδικασίες.

Η ευθύνη στους προέδρους

Ετσι, η ΕΑΣ Καρδίτσας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο, το οποίο καλούνται να επιλύσουν όπως-όπως οι διατελέσαντες πρόεδροι από το 1997 μέχρι σήμερα. Βάσει της σχετικής νομοθεσίας οι διατελέσαντες πρόεδροι φέρουν την ευθύνη για τα χρέη, με αποτέλεσμα να έχουν κινηθεί από το δημόσιο οι σχετικές διαδικασίες δέσμευσης των περιουσιακών τους στοιχείων.

Κρίσιμη αναμένεται η συνεδρίαση στο εφετείο Λάρισας στις 13 Ιανουαρίου, το οποίο θα αποφανθεί επί της αίτησης υπαγωγής της ΕΑΣ Καρδίτσας σε ειδικό καθεστώς εκκαθάρισης.

Ι.Χ. ΓΙΑΤΣΙΟΣ