Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Σύμφωνα με τη μήνυση που κατατέθηκε, τα μολυσματικά απόβλητα που βρίσκονταν στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου Κιλκίς καλύφθηκαν εσπευσμένα και πρόχειρα με άμμο.

Του ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗ

Μολυσματικά απόβλητα και επικίνδυνα υγειονομικά υλικά (νυστέρια, σύριγγες κ.ά.) του νοσοκομείου Κιλκίς καλύφθηκαν με άμμο σε μικρή απόσταση από το κυλικείο, χωρίς να προηγηθούν οι απαραίτητες ενέργειες αποστείρωσής τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγαλύτερη εστία μόλυνσης.

Τα παραπάνω καταγγέλλει σε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε προχθές βράδυ σε βάρος του διοικητή του νοσοκομείου Κιλκίς ο νοσηλευτής Αχιλλέας Καλεμκερίδης.

Όπως αναφέρει ο κ. Καλεμκερίδης στη μήνυσή του, το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου ο διοικητής του νοσοκομείου έδωσε εντολή σε οδηγό μπουλντόζας να καλύψει με άμμο μολυσματικά απόβλητα και επικίνδυνα υγειονομικά υλικά, τα οποία ήταν εκτεθειμένα σε έκταση του νοσοκομείου από τον Ιούλιο του 2005, ύστερα από ελλιπή καύση τους.

«Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, η οποία θα αποφανθεί», αρκέστηκε να απαντήσει στη «Μ» ο διοικητής του νοσοκομείου Κιλκίς Ανέστης Αμπατζής.

Χωρίς πυρασφάλεια

Χωρίς την απαραίτητη βεβαίωση πυρασφάλειας από την πυροσβεστική υπηρεσία λειτουργεί το νοσοκομείο Κιλκίς, ενώ το σύστημα πυρανίχνευσης και το σύστημα συναγερμού που διαθέτει δεν καλύπτουν όλους τους χώρους. Τα παραπάνω διαπιστώθηκαν σε έκτακτο έλεγχο-αυτοψία που διενήργησαν κλιμάκια της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κιλκίς.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο πόρισμα της υπηρεσίας, στο νοσοκομείο Κιλκίς υφίστανται δύο δεξαμενές πετρελαίου θέρμανσης χωρίς να λαμβάνονται τα προβλεπόμενα μέτρα πυροπροστασίας. Επιπλέον, το πυροσβεστικό δίκτυο δεν καλύπτει όλους τους χώρους του κτιρίου, στερείται στομίων παροχής για πυροσβεστικά οχήματα και οι διατομές των σωλήνων δεν είναι οι προβλεπόμενες.

Ακατάλληλα μαγειρεία

Μέσω κέτεριγκ γίνεται η διανομή φαγητού στο νοσοκομείο Κιλκίς, ενώ το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάθεση της λειτουργίας του μαγειρείου. Όπως έγραψε η εφημερίδα «ΜτΚ», (15/1/2006), τα μαγειρεία στο νοσοκομείο Κιλκίς κρίθηκαν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, μετά τους ελέγχους που διενήργησαν ο ΕΦΕΤ και η διεύθυνση Υγείας-Πρόνοιας της νομαρχίας Κιλκίς. Στα πορίσματά τους οι δύο υπηρεσίες τόνιζαν πως οι χώροι εστίασης του νοσοκομείου δεν πληρούσαν τους κανόνες υγιεινής.

Διαγωνισμός στην Α' ΔΥΠΕ

«Τα μαγειρεία του νοσοκομείου Κιλκίς αντιμετωπίζουν κυρίως πρόβλημα κτιριακών υποδομών. Πάντως, επειδή η διαδικασία του διαγωνισμού ήταν χρονοβόρα, εγκρίναμε προσωρινή ανάθεση κέτεριγκ με διαπραγμάτευση μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού. Ήδη, την Παρασκευή έγινε η πρώτη διανομή φαγητού μέσω κέτεριγκ», δήλωσε στη «Μ» ο κ. Απόστολος Χατζητόλιος, πρόεδρος Α' ΔΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας.

«Συγχρόνως, το δ.σ. της Α' ΔΥΠΕ αποφάσισε την προκήρυξη διαγωνισμού για το θέμα της σίτισης σε όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια, αφού ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των μαγειρείων σε όλα τα νοσοκομεία (από άποψη κτιρίου, εξοπλισμού και προσωπικού) και αφού εκτιμηθεί η σχέση κόστους-όφελους, θα γίνει εισήγηση της καταλληλότερης λύσης ανά νοσοκομείο», τόνισε ο κ. Χατζητόλιος.