Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( ανάπλαση με αντιδράσεις :: 16/1/2006 20:12:22) 

Ανάπλαση με αντιδράσεις

Του ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗ

Αντιδράσεις σε επαγγελματίες και κατοίκους της οδού Ολυμπιάδος προκαλούν τα έργα ανάπλασης του δρόμου, που ξεκίνησαν πριν λίγες ημέρες από το δήμο Θεσσαλονίκης.

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται, διότι με την ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται να χαθούν τουλάχιστον 500 θέσεις στάθμευσης, ενώ δεν θα υπάρχει δυνατότητα προσωρινής στάθμευσης των αυτοκινήτων επί της οδού. Προτίθενται μάλιστα να κατέλθουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, εάν δεν αλλάξει ο σχεδιασμός του δήμου.

"Η ανάπλαση προβλέπει τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, ενώ ανάμεσα στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας θα κατασκευαστεί νησίδα και θα χωράει μόνο ένα αυτοκίνητο ανά λωρίδα. Δεν θα μπορούμε να σταθμεύσουμε, ούτε να κάνουν στάση οι διερχόμενοι. Οι επαγγελματίες της περιοχής περιμένουν από τους διερχόμενους να κάνουν αγορές. Με την ανάπλαση θα πέσει η δουλειά μας κατακόρυφα", αναφέρει στη "Μ" ο κ. Γιώργος Φαναριώτης, επαγγελματίας και κάτοικος της περιοχής.

"Θα πάμε στον περιφερειακό"

"Έχουμε υπολογίσει ότι με τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, κατά μήκος της οδού, θα χαθούν τουλάχιστον 500 θέσεις στάθμευσης. Έχει σκεφτεί η δημοτική αρχή πού θα πάνε τα αυτοκίνητα των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής; Θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα. Το κακό είναι ότι σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς. Μας εξωθούν να πάμε να μείνουμε στον περιφερειακό", προσθέτει ο ίδιος.

"Με τα έργα αυτά είναι σαν να μας διώχνουν από εδώ. Δεν θα μπορούμε να δουλέψουμε. Στην οδό Ολυμπιάδος υπάρχουν μόνο τρία μικρά πάρκιγκ και δεν είναι δυνατόν να σταθμεύσουν σε αυτά όλα τα αυτοκίνητα. Οι ιδιοκτήτες των πάρκιγκ, μόλις ξεκίνησαν οι εργασίες, άρχισαν να ανεβάζουν τις τιμές", τονίζει ο κ. Γιώργος Μπελίτσης, μηχανικός αυτοκινήτων, επαγγελματίας στην οδό Ολυμπιάδος.

Εκπρόσωποι των κατοίκων και επαγγελματιών επισκέφτηκαν χθες το πρωί τον επιβλέποντα των έργων αντιδήμαρχο αρχιτεκτονικού Νίκο Ταχιάο και του εξέθεσαν τις αντιρρήσεις τους για το σχέδιο ανάπλασης της οδού. "Ο δήμος δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει το σχέδιο. Το πιθανότερο είναι να βγούμε στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούμε", λέει ο κ. Φαναριώτης.

Δήμος: Νόμιμη στάθμευση

"Δεν θα μπορούν να σταθμεύουν παράνομα τα αυτοκίνητα με την ανάπλαση. Αντιθέτως, νόμιμες θέσεις στάθμευσης θα υπάρχουν. Τα αυτοκίνητα θα σταθμεύουν υπό γωνία και θα αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων. Επίσης για να εξυπηρετηθούν οι επαγγελματίες, θα δημιουργηθούν εσοχές στα πεζοδρόμια για την στάθμευση των αυτοκινήτων φορτοεκφορτώσεων", απαντά ο αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού Νίκος Ταχιάος. "Η παράνομη στάθμευση ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά της οδού, που δημιουργούσε προβλήματα. Θα γίνουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, για να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο", προσθέτει ο ίδιος.

Θα πρασινίσει ο δρόμος

Το έργο της ανάπλασης της οδού Ολυμπιάδος, το οποίο χρηματοδοτείται με το ποσό του 1,3 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων την αύξηση του αστικού πρασίνου, την υλοποίηση σειράς κυκλοφοριακών ρυθμίσεων αλλά και ανακατασκευές των πεζοδρομίων σε μήκος περίπου 1.600 μέτρων από το ύψος της πλατείας Μουσχουντή έως και την οδό Αγίου Δημητρίου.

Κατά μήκος της οδού Ολυμπιάδος θα κατασκευαστεί διαχωριστική νησίδα για τη διευθέτηση της κίνησης. Στη νησίδα θα φυτευτούν 117 νέα δένδρα, ενώ για την περαιτέρω ενίσχυση του πρασίνου προβλέπεται η φύτευση επιπλέον 70 δένδρων επί των πεζοδρομίων. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι.