Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( αποσύρονται επικίνδυνα παιχνίδια :: 16/1/2006 19:44:17) 

Αποσύρονται επικίνδυνα παιχνίδια

Πρόγραμμα ανάκλησης των παιχνιδιών «Fisher-Price Μουσική Εκπαιδευτική Καρεκλίτσα (Musical Chair)», με κωδικό Η-7170, υλοποιεί η εταιρεία Mattel AΕΒE σε συνεργασία με τη διεύθυνση τεχνικού ελέγχου του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας καταναλωτή Θανάσης Σκορδάς.

Το παιχνίδι, για το οποίο διαπιστώθηκε κίνδυνος εγκλωβισμού του παιδιού μεταξύ του καθίσματος και του πλαϊνού τραπεζιού, με πιθανό αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του λαιμού του, πωλήθηκε σε καταστήματα λιανικής και γενικής εμπορίας, καθώς και σε εξειδικευμένα καταστήματα στο διάστημα από τις 26 Σεπτεμβρίου 2005 μέχρι χθες.

Ο συνολικός αριθμός των εισαχθέντων παιχνιδιών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 9.212, εκ των οποίων εκτιμάται πως έχουν διατεθεί στους καταναλωτές 6.706. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί τρία περιστατικά εγκλωβισμού στην Αμερική, ενώ δεν υπήρξαν αντίστοιχες αναφορές για τραυματισμούς στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εταιρεία Mattel AΕΒE, συνεργαζόμενη με τη γενική γραμματεία Καταναλωτή, ανέστειλε την περαιτέρω διάθεση του παιχνιδιού και ανακάλεσε από τα καταστήματα όσα τεμάχια δεν διατέθηκαν στην κατανάλωση. Επίσης, σε εμφανές σημείο σε όλα τα σημεία πώλησης θα αναρτηθεί σχετική αφίσα για την ενημέρωση των γονέων. Οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο άμεσης πρόσβασης 210 8905000 και να ζητούν δωρεάν πακέτο ανταλλακτικών αντικατάστασης.

Ακατάλληλα προϊόντα

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Καταναλωτή, στην ελληνική αγορά διαπιστώθηκε να κυκλοφορούν δύο ακατάλληλα προϊόντα κινεζικής προέλευσης. Πρόκειται για έναν αναπτήρα με τη μορφή παιχνιδιού, αγνώστου τύπου και μοντέλου, και για μια πιπίλα - σφυρίχτρα με εφέ φωτός και κορδόνι, για να κρεμιέται στο λαιμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τη χρήση του αναπτήρα υπάρχει κίνδυνος εγκαυμάτων, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη πώς παράγεται η φλόγα. Ο αναπτήρας, η κυκλοφορία του οποίου στην αγορά έχει απαγορευθεί από τις αρμόδιες αρχές, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα παιδιά κάτω των 51 μηνών, τα οποία λανθασμένα μπορεί να τον θεωρήσουν παιχνίδι.

Από την αγορά αποσύρεται και η πιπίλα - σφυρίχτρα, τύπου 13-538A, καθώς κρίθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος πνιγμού σε περίπτωση κατάποσης. Όπως επισημαίνεται, το προϊόν δεν φέρει την κατάλληλη προειδοποιητική ένδειξη ότι είναι ακατάλληλο για παιδιά κάτω των τριών ετών.