Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( αρωμα... πανελληνίων :: 16/1/2006 18:34:48) 

Τις αιτήσεις για συμμετοχή τους στις πανελλήνιες εξετάσεις πρέπει να καταθέσουν από 1 έως 10 Φεβρουαρίου οι απόφοιτοι λυκείου, ενώ κατά το ίδιο διάστημα οι τελειόφοιτοι θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις ειδικών μαθημάτων.

Από 1 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις απόφοιτων και τελειόφοιτων για τις εξετάσεις

Αρωμα… πανελληνίων

Της ΦΙΛΟΜΗΛΑΣ ΔΗΜΟΛΑΪΔΟΥ

Στην τροχιά των πανελληνίων εξετάσεων μπαίνουν σε λίγο καιρό οι χιλιάδες υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από 1 έως 10 Φεβρουαρίου οι απόφοιτοι λυκείου εκφράζουν την επιθυμία τους να λάβουν μέρος για μια ακόμη φορά στις εξετάσεις, ενώ οι τελειόφοιτοι δηλώνουν τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις ειδικών μαθημάτων.

Στο φετινό έντυπο της αίτησης-δήλωσης υπάρχει η εξής διαφοροποίηση σε σχέση με το περυσινό: Οι απόφοιτοι, εκτός από την κατεύθυνση στα μαθήματα της οποίας θα εξετασθούν, δηλώνουν και το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας, στο οποίο θα εξετασθούν σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, στην αίτησή τους αναφέρουν και την επιθυμία τους να εξεταστούν στο μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας». Αντίστοιχα, οι μαθητές της τελευταίας τάξης επιλέγουν, τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων, τον τρόπο που θα εξεταστούν στα δύο παραπάνω μαθήματα, δηλαδή ενδοσχολικά ή σε εθνικό επίπεδο.

«Πρέπει να διευκρινιστεί, γιατί δεν είναι πολύ γνωστό, ότι δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις έχουν και οι πτυχιούχοι β' κύκλου ΤΕΕ όλων των ειδικοτήτων. Επομένως, οι απόφοιτοι αυτής της κατηγορίας πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις το ίδιο χρονικό διάστημα στο πλησιέστερο σε αυτούς ενιαίο λύκειο», σχολίασε ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού του ΚΕΣΥΠ Νεάπολης Χρήστος Αντωνίου.

Ενημερώνει, μάλιστα, όσους από τους απόφοιτους ενδιαφέρονται να εισαχθούν σε αστυνομικές και φυσικά σε οικονομικές σχολές ότι πρέπει να δηλώσουν υποχρεωτικά ως έκτο μάθημα τα Μαθηματικά και ως μάθημα επιλογής τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Επιπλέον, όσοι απόφοιτοι δεν θα ξαναδώσουν εξετάσεις, αλλά θα είναι υποψήφιοι με το 10%, δεν υποβάλλουν την αίτηση αυτή, με εξαίρεση μόνο όσους επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για στρατιωτικές ή αστυνομικές σχολές ή τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.

Φέτος θα ισχύσει για πρώτη φορά η βαθμολογική βάση (10.000 μόρια).

Αναλυτικά οι προϋποθέσεις

Η αίτηση-δήλωση των αποφοίτων υποβάλλεται στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ημερήσιο ενιαίο λύκειο συνοδευόμενη από:

1) Αντίγραφο του απολυτηρίου τους ή ισότιμου τίτλου άλλου σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στην περίπτωση που ο τίτλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο σχολείο που λειτουργεί στην Ελλάδα συνυποβάλλεται βεβαίωση της οικείας διεύθυνσης για τη νόμιμη λειτουργία του σχολείου αυτού στην Ελλάδα, ενώ αν έχει εκδοθεί από ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό, συνυποβάλλεται βεβαίωση της οικείας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της χώρας της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το συγκεκριμένο σχολείο, από την οποία να προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος τίτλος δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής σε πανεπιστήμια της χώρας αυτής.

2) Πρωτότυπη βεβαίωση πρόσβασης, την οποία έχουν αποκτήσει στην αμέσως προηγούμενη εξέτασή τους. Αν δεν έχουν βεβαίωση πρόσβασης, υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνουν ότι δεν είναι κάτοχοι της ανωτέρω βεβαίωσης. Διευκρινίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν παραλαμβάνεται αίτηση αποφοίτου, ο οποίος είναι κάτοχος βεβαίωσης, αν προηγουμένως δεν κατατεθεί από τον υποψήφιο η πρωτότυπη.