Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Δέκα εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αντί για δώρο έλαβαν απολύσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται "εκδικητικού χαρακτήρα" επειδή διατύπωσαν συνδικαλιστικά αιτήματα.

Μαύρη πρωτοχρονιά η φετινή για δέκα εργαζόμενους, καθαριστές και καθαρίστριες, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Το νέο έτος τους βρίσκει στο δρόμο, αφού η εταιρεία που συνεργάζεται με τον Οργανισμό Λιμένος τους απέλυσε και πλέον βρίσκονται σε απόγνωση.

Η σύμβαση των δέκα εργαζομένων, τριών γυναικών και επτά αντρών, έληξε στις 31 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, οι απολυμένοι κατηγορούν τον ιδιοκτήτη της εταιρείας που έχει αναλάβει τον καθαρισμό του λιμανιού για δύο χρόνια, για παράνομη ενέργεια, αφού «οι συμβάσεις τους έπρεπε να λήξουν τον Ιούνιο του 2006, μαζί δηλαδή με τη διετή σύμβαση του εργολάβου με την ΟΛΘ Α.Ε.»

«Είναι πολύ σκληρό»

Οι δέκα εργαζόμενοι πήγαν χθες το πρωί, όπως κάθε μέρα, στη δουλειά τους, όπου διαπίστωσαν ότι έλειπαν οι κάρτες τους. Αμέσως απευθύνθηκαν στον ιδιοκτήτη της εταιρείας, ενώ ενημερώθηκαν η διοίκηση του ΟΛΘ και το Εργατικό Κέντρο, αντιπρόσωποι συνδικαλιστές του οποίου, μαζί και ο πρόεδρος Νίκος Γιαννόπουλος, βρέθηκαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησαν συναντήσεις των τριών πλευρών (εργαζομένων, εργολάβου και διοίκησης ΟΛΘ Α.Ε.), χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα έως αργά το απόγευμα.

Ο Χρήστος Λαγαρίας είναι ένας από τους εργαζόμενους που βρέθηκαν στο δρόμο με το… καλημέρα της νέας χρονιάς. «Εργάζομαι ως καθαριστής στο λιμάνι οκτώ χρόνια. Κάθε εργολάβος υπέγραφε διετή σύμβαση με την ΟΛΘ Α.Ε. και ταυτόχρονα ανανεωνόταν, επίσης για δύο χρόνια, η δική μας σύμβαση. Πριν από δύο χρόνια, όμως, αναγκαστήκαμε και υπογράψαμε σύμβαση ενάμισι έτους με τον νέο εργολάβο. Και τώρα βρεθήκαμε στο δρόμο», λέει ο κ. Λαγαρίας. «Είμαστε σε απόγνωση! Μία συνάδερφος χρειαζόταν δύο μήνες για να βγει στη σύνταξη, ένας άλλος έξι μήνες. Είναι πολύ δύσκολο να είμαστε στο δρόμο πρωτοχρονιάτικα. Είναι πολύ σκληρό να μείνουμε δέκα άνθρωποι άνεργοι», προσθέτει.

Αποστάσεις από το θέμα πήρε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε. Ιωάννης Τσάρας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρέπει να βρεθεί λύση για τους απολυμένους. «Πάνω απ' όλα βρίσκεται ο άνθρωπος. Είναι ό,τι χειρότερο να μένουν άνθρωποι χωρίς δουλειά, ιδιαίτερα τέτοιες μέρες» είπε ο κ. Τσάρας. Ο ίδιος είχε χθες συνάντηση με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας καθαρισμού, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή. «Μου είπε ότι δεν ήταν ευχαριστημένος με τους εργαζόμενους. Από εκεί και πέρα, εγώ απλά παρακολουθώ τη σύμβαση και αν κάθε εργολάβος κάνει σωστά τη δουλειά του», τόνισε.

ΕΚΘ: Προετοιμασία κινητοποιήσεων

Στο πλευρό των απολυμένων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), οι οποίοι συμπαραστάθηκαν στους εργαζόμενους και είχαν συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΘ ΑΕ. «Οι απολύσεις έχουν εκδικητικό χαρακτήρα. Οι εργαζόμενοι απολύθηκαν γιατί είχαν διεκδικήσεις και συνδικαλιστικά αιτήματα. Είμαστε στο πλευρό τους και μάλιστα ετοιμάζουμε δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν ανακληθούν οι απολύσεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος. Στο λιμάνι εργάζονται συνολικά 70 άτομα ως καθαριστές. Στην αρμοδιότητά τους είναι ο καθαρισμός διάφορων χώρων, από τα κτίρια μέχρι τις αποθήκες.