Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( βλάβες στην τηλεθέρμανση :: 9/1/2006 20:10:08) 

Η παλαιότητα του ατμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα καθιστά προβληματική την απρόσκοπτη παροχή τηλεθέρμανσης στους κατοίκους αφού προκύπτουν συνεχώς διαρροές στο δίκτυο.

Βλάβες στην τηλεθέρμανση

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΗΤΤΑ

Σε σκοτσέζικο ντους υποβάλλονται οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας, καθώς τις τελευταίες ημέρες υπολειτουργεί το σύστημα της τηλεθέρμανσης εξαιτίας βλάβης που σημειώθηκε στον ατμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

Η βλάβη στο λέβητα της τρίτης μονάδας προκάλεσε τη διακοπή της παροχής θερμότητας στο δίκτυο της τηλεθέρμανσης από την περασμένη Παρασκευή. Βλάβη στην ίδια μονάδα και διακοπή στην παροχή θερμότητας είχε σημειωθεί και στις 29 και 30 Δεκεμβρίου 2005. Κατά τις ημέρες της βλάβης του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, που αποτελεί το βασικό σταθμό τροφοδοσίας της πόλης με θερμική ενέργεια ισχύος 50 μεγαβάτ ανά ώρα, η τηλεθέρμανση λειτουργεί κατά το ήμισυ. Το δίκτυο τροφοδοτείται από τον ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ με 25 μεγαβάτ και με ισάριθμα μεγαβάτ, από το λέβητα πετρελαίου, καθώς και από τους εγκαταστημένους εναποθηκευτές θερμότητας.

Εκ περιτροπής

Πέραν του γεγονότος ότι η χρήση του λέβητα ντίζελ καθιστά τη θέρμανση πολύ ακριβότερη για τη δημοτική επιχείρηση τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ), το σημαντικότερο είναι ότι η θέρμανση δεν επαρκεί, καθώς η συνολική ζήτηση της πόλης ανέρχεται στα 110 μεγαβάτ ανά ώρα. Για το λόγο αυτό, η επιχείρηση κατά τις ώρες αιχμής (7-11 πρωί και 6-10 βράδυ) παρέχει εκ περιτροπής τηλεθέρμανση στους τομείς της πόλης, με συνέπεια να μην επαρκεί η τηλεθέρμανση και οι καταναλωτές να κρυώνουν. Οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ καταβάλλουν προσπάθειες να επιδιορθώσουν τη βλάβη της διαρροής στο λέβητα και να τροφοδοτήσουν την πόλη σήμερα, όπως τουλάχιστον αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΤΗΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαρροή επισκευάστηκε και η μονάδα ήταν έτοιμη να ξεκινήσει τη διαδικασία εκκίνησης, προέκυψε όμως νέα διαρροή. Ως εκ τούτου, δεν είναι βέβαιο αν θα ξεκινήσει σήμερα η μονάδα για να τροφοδοτήσει με θερμότητα το σύστημα της τηλεθέρμανσης, αν και οι αρμόδιοι του σταθμού δηλώνουν ότι «καταβάλλονται προσπάθειες να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση».

Αναζητούνται 20 εκατ. ευρώ

Η τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας είναι προβληματική, λόγω της σύνδεσης με την παμπάλαια τρίτη μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, η οποία παρουσιάζει συνεχώς βλάβες. Αυτός ήταν ο λόγος που πριν από δύο χρόνια έγινε η σύνδεση με τον ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ, δυναμικότητας 25 μεγαβάτ, προκειμένου να λειτουργεί επικουρικά στο σύστημα. Ούτε όμως αυτή η δεύτερη σύνδεση έλυσε το πρόβλημα, αφού, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι της ΔΕΤΗΠ, «η ριζική λύση βρίσκεται στη σύνδεση της τηλεθέρμανσης με τον ΑΗΣ Καρδιάς». Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο συνολικού προϋπολογισμού περίπου 20 εκατ. ευρώ. Μέχρι τώρα η ΔΕΗ αρνούνταν να συναινέσει στη σύνδεση του ΑΗΣ Καρδιάς. Τελικά η ΔΕΗ είπε το «ναι» έπειτα από πολλά χρόνια, αλλά δεν έχει λυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης του έργου, το οποίο να σημειωθεί είναι έτοιμο για δημοπράτηση, αφού η μελέτη εφαρμογής και τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα.