Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( στον κλοιό των ελπε :: 9/1/2006 19:36:31) 

Επί οκτώ χρόνια δεν έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα της γειτνίασης κατοικιών του Ελευθερίου - Κορδελιού με τις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων.

Στον κλοιό των ΕΛΠΕ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για δυναμικές κινητοποιήσεις αφήνουν οι κάτοικοι και ο δήμος Ελευθερίου - Κορδελιού, αντιδρώντας στην αναστολή οικοδομικών εργασιών και στο πάγωμα του πολεοδομικού σχεδιασμού στην 5η συνοικία, που γειτνιάζει με τις δεξαμενές αργού πετρελαίου των ΕΛΠΕ.

Την πρόταση για τις κινητοποιήσεις, προκειμένου οι αρμόδιοι φορείς να δώσουν μια λύση στο πρόβλημα των κατοίκων, επρόκειτο να καταθέσει η διοίκηση του δήμου Κορδελιού, με επικεφαλής το δήμαρχο Στάθη Λαφαζανίδη, κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης. Η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή τάχθηκε στο πλευρό των κατοίκων της 5η συνοικίας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι όμηροι μέσα στην ίδια τους την περιουσία, την οποία δεν μπορούν να αξιοποιήσουν. Και αυτό γιατί κρίθηκε ότι στην εν λόγω περιοχή, που εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης εδώ και είκοσι χρόνια, ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι από τη γειτνίασή της με τις δεξαμενές των "Ελληνικών Πετρελαίων" (ΕΛΠΕ), γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να παγώσει και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του δήμου.

Πάγωμα πολεοδομικού σχεδιασμού

Ο δήμαρχος Ελευθερίου Κορδελιού κ. Λαφαζανίδης, ο οποίος είχε κάνει λόγο για κινητοποιήσεις και στο παρελθόν εάν η πολιτεία συνεχίσει να δείχνει αναλγησία απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν περιουσία στην 5η συνοικία, υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί λύση και να μπει τέλος στην ταλαιπωρία τόσο των δικαιούχων όσο και του δήμου. "Έχουν περάσει οκτώ μήνες και δεν υπάρχει φως στο τούνελ. Οι κάτοικοι δεν μπορούν να χτίσουν και το πάγωμα του πολεοδομικού σχεδιασμού δεν μας επιτρέπει ούτε απαλλοτριώσεις για τα σχολεία να κάνουμε που δεν εντάσσονται στη συγκεκριμένη συνοικία" επισημαίνει ο δήμαρχος και τονίζει ότι "επιπλέον το δικαστήριο δεν έχει ανακοινώσει την οριστική του απόφαση, παρότι εκδικάστηκε η υπόθεση, ενώ κανένας αρμόδιος φορέας, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΟΡΘ ακόμα και τα ΕΛΠΕ δεν απαντούν στις εκκλήσεις μας".

Στη διάρκεια πάντως της χθεσινής συνέλευσης με τους κατοίκους, ο δήμαρχος, αφού τους ενημέρωσε, δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστούν οι επαφές με το αρμόδιο υπουργείο, την περιφέρεια και τη νομαρχία Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δοθεί λύση και αν στο μεταξύ δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε θα συναποφασίσουν άμεσα την έναρξη κινητοποιήσεων.

Επικίνδυνη η γειτνίαση

Τα ΕΛΠΕ προσέφυγαν στα δικαστήρια για να ανασταλούν οι οικοδομικές εργασίες, επικαλούμενα νομίμως την κοινοτική οδηγία "SEVESO II" που προβλέπει αλλαγή στο χωροταξικό σχεδιασμό, όταν αυτός αναπτύσσεται δίπλα σε βιομηχανικές μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι οι υφιστάμενες κατοικίες που βρίσκονται σε απόσταση 120 μέτρων από τις μεγάλες δεξαμενές των "Ελληνικών Πετρελαίων" θα κινδυνεύσουν άμεσα σε περίπτωση βιομηχανικού ατυχήματος.