Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( αβέβαιο το μέλλον της βφλ :: 22/1/2006 22:47:47) 

Αβέβαιο το μέλλον της ΒΦΛ

Δίχως αποτέλεσμα η σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή Γιακουμάτου, Τσιαρτσιώνη και Ορφανού για την τύχη των 600 εργαζομένων

Κανένα νεώτερο για την τύχη των 600 εργαζομένων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη δεν έφερε η χθεσινή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο "Μακεδονία Παλλάς", παρουσία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Νίκου Τσιαρτσιώνη και των υφυπουργών Απασχόλησης Γεράσιμου Γιακουμάτου και Πολιτισμού Γιώργου Ορφανού. Στη σύσκεψη επικράτησαν υψηλοί τόνοι με την πλευρά των εκπροσώπων των εργαζομένων και του προεδρείου του ΕΚΘ να ζητούν πιεστική λύση εδώ και τώρα, ώστε το εργοστάσιο να συνεχίσει να λειτουργεί και να μην εφαρμοστεί η απόφαση που πήραν οι τράπεζες - ιδιοκτήτες της επιχείρησης για να το κλείσουν την 1η Φεβρουαρίου.

Επαφές με τις τράπεζες

Ο κ. Γιακουμάτος ανέφερε ότι σήμερα, Δευτέρα, και αύριο, Τρίτη, θα έχει επαφές με τις τράπεζες και θα καταβάλει την ύστατη προσπάθεια, ώστε να υπάρξει αναστολή της απόφασης για τη διακοπή της λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας της ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη. Έτσι, οι όποιες εξελίξεις αναμένονται για την Τετάρτη, μέρα που μάλλον θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη τριμερής συνάντηση για το μέλλον του εργοστασίου στο υπουργείο Απασχόλησης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, όπου συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως αυτό της ΒΙΑΜΥΛ και της παραχώρησης στην ομάδα του ΗΡΑΚΛΗ έκτασης που ανήκει στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, υπήρξαν και στιγμές έντασης με τον υφυπουργό Απασχόλησης και τον πρόεδρο του ΕΚΘ, Νίκο Γιαννόπουλο, να ανταλλάσσουν κατηγορίες. Ο κ. Γιακουμάτος υποστήριξε ότι κάποιοι συνδικαλιστές βρίσκονται σε κομματική διατεταγμένη υπηρεσία και, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚΘ τόνισε ότι η κυβέρνηση, αντί να υλοποιεί τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά, κάνει τον τροχονόμο στις απολύσεις και στα κλεισίματα εργοστασίων. "Δεν είναι δυνατό να μιλάμε για προγράμματα του ΟΑΕΔ, όταν το εργοστάσιο των λιπασμάτων κλείνει και περισσότεροι από 600 εργαζόμενοι θα μείνουν στο δρόμο", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος. Αύριο το πρωί οι εργαζόμενοι στη ΒΦΛ μαζί με τις οικογένειές τους θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης και πορεία διαμαρτυρίας έως το ΥΜΑ-Θ, όπου θα καλέσουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να παρέμβει με κάθε τρόπο, ώστε να μην κλείσει το εργοστάσιο.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΣΙΧΛΕΤΙΔΗΣ