Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( σταυρούπολη: τελεσίγραφο από το δήμο και τους κάτοικους για την απομάκρυνση των τοξικών της διανα :: 22/1/2006 21:27:01) 

Περίπου 700 τόνων φυτοφαρμάκων και άλλων παρασκευασμάτων παραμένουν στον χώρο της 'Διάνα'.

Οι κάτοικοι ζητούν και άμεση λύση και στο πρόβλημα υδροδότησης της Νικόπολης και της Ευξεινούπολης

Σταυρούπολη: Τελεσίγραφο από το δήμο και τους κάτοικους για την απομάκρυνση των τοξικών της ΔΙΑΝΑ

Περιθώριο 40 ημερών

Της ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΖΟΥΚΑ

Πίστωση χρόνου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αποφάσισαν να δώσουν ο δήμος και οι κάτοικοι της Σταυρούπολης στην κεντρική εξουσία, ώστε να ξεκινήσουν η απομάκρυνση των τοξικών που παραμένουν αποθηκευμένα στις εγκαταστάσεις της "Διάνα" και οι διαδικασίες σύνδεσης των περίπου 5.000 νοικοκυριών στις περιοχές της Νικόπολης και της Ευξεινούπολης, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την ποιότητα του πόσιμου νερού, με το δίκτυο της ΕΥΑΘ.

Ετοιμοι για κινητοποιήσεις

Όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια χθεσινής ενημερωτικής εκδήλωσης για τα θέματα της Διάνα και της υδροδότησης, εάν στον επόμενο ενάμιση μήνα δεν δοθεί λύση σε αυτά τα μείζονα προβλήματα που ταλανίζουν περισσότερους από 20.000 πολίτες, η δημοτική αρχή Σταυρούπολης και ο σύνδεσμος κατοίκων Νικόπολης θα προχωρήσουν σε μαζικές κινητοποιήσεις.

"Είμαστε διατεθειμένοι να περιμένουμε έως τα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς έχουμε λάβει σαφείς διαβεβαιώσεις για την αντιμετώπιση των δύο μείζονος σημασίας προβλημάτων", ανέφερε σχετικά ο δήμαρχος Σταυρούπολης Διαμαντής Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο ότι, εάν οι αρμόδιες αρχές δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, θα βρουν απέναντί τους το σύνολο των κατοίκων της Σταυρούπολης.

"Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τη δημόσια υγεία", σχολίασε ο πρόεδρος του συνδέσμου κατοίκων Νικόπολης Γιάννης Τεκίδης, τονίζοντας ότι, πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, δεν θα δοθεί καμία νέα πίστωση χρόνου. Όπως είπε, "εάν δεν ξεκινήσουν τα έργα της απομάκρυνσης των τοξικών της 'Διάνα' και της σύνδεσης της Νικόπολης με το δίκτυο της ΕΥΑΘ, θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις σε συνεργασία με τους όμορους δήμους, όπως για παράδειγμα στο κλείσιμο κεντρικών δρόμων και, πιθανώς, της περιφερειακής οδού".

Απομακρύνονται τα τοξικά

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, από την ενημέρωση που έχει ο δήμος Σταυρούπολης η προγραμματική σύμβαση για την απομάκρυνση των τοξικών που παραμένουν στις αποθήκες της "Διάνα" έχει ήδη υπογραφεί από τους υπουργούς Μακεδονίας-Θράκης και ΠΕΧΩΔΕ και απομένει τώρα η υπογραφή της και από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να ξεκινήσει η επιχείρηση. "Είναι εφικτό από τον ερχόμενο κιόλας μήνα να ξεκινήσει η απομάκρυνση των τελευταίων περίπου 700 τόνων φυτοφαρμάκων και άλλων παρασκευασμάτων που παραμένουν στον χώρο της 'Διάνα'", σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης των φυτοφαρμάκων μπορεί να ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου έξι μηνών.

Όπως κατέδειξαν οι τελευταίες μετρήσεις, στις αποθήκες της Διάνα παραμένουν αποθηκευμένοι 713 τόνοι ληγμένων φυτοφαρμάκων, εκ των οποίων 586 τόνοι κατατάσσονται στην κατηγορία των επικίνδυνων αποβλήτων και οι υπόλοιποι 127 τόνοι είναι αδρανή υλικά.

Σύνδεση με την ΕΥΑΘ

Κατά τη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση, η οποία φιλοξενήθηκε στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Νικόπολης, ο κ. Παπαδόπουλος γνωστοποίησε ότι η δημοτική αρχή ασκεί πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε η Νικόπολη να υπαχθεί στο δίκτυο της ΕΥΑΘ, καθώς σήμερα που η περιοχή υδροδοτείται μέσω ιδιωτικών γεωτρήσεων υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την ποιότητα του πόσιμου νερού.

"Σήμερα οι περίπου 20.000 πολίτες που διαμένουμε σε αυτή την περιοχή καταναλώνουμε αποκλειστικά εμφιαλωμένο νερό", είπε ο πρόεδρος του συνδέσμου κατοίκων Νικόπολης, τονίζοντας ότι "από τις μετρήσεις που έχουν γίνει στο νερό είναι σαφές ότι ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής έχει μολυνθεί από υπολείμματα φυτοφαρμάκων της Διάνα".