Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Στην ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού προσβλέπει η κοινή υπουργική απόφασης μείωσης των ετήσιων συντηρήσεων ασανσέρ.

Του ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗ

Λιγότερο ασφαλείς θα είναι οι ανελκυστήρες των πολυκατοικιών στην περίπτωση που ισχύσει Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία προβλέπει τη μείωση του αριθμού των υποχρεωτικών συντηρήσεων, όπως υποστηρίζουν οι ηλεκτροτεχνίτες - βοηθοί ανελκυστήρων.

Οι συντηρητές ανελκυστήρων εκφράζουν την αντίθεσή τους στην τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1797), σύμφωνα με την οποία οι υποχρεωτικές συντηρήσεις των ασανσέρ μειώνονται σε επτά το χρόνο, από δώδεκα που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Κύριος σκοπός της νέας ΚΥΑ για την εγκατάσταση, λειτουργία και ασφάλεια ανελκυστήρων, όπως αναφέρεται σε αυτή, είναι η κάλυψη των θεμάτων ασφάλειας, συντήρησης και εκσυγχρονισμού των ανελκυστήρων σε συνδυασμό με την κατά το δυνατό χαμηλότερη επιβάρυνση της ελληνικής οικογένειας. "Το πρώτο κεντρικό σημείο της όλης φιλοσοφίας της νέας ΚΥΑ είναι η λειτουργία και η ασφάλεια των ανελκυστήρων, που κανείς μας δεν διαφωνεί. Αυτό όμως δεν επιτυγχάνεται με το να μειώσουμε τον αριθμό της ετήσιας συντήρησης τους. Αν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο θα έχουμε αρνητικές συνέπειες στην ομαλή και ασφαλή λειτουργία του ανελκυστήρα. Ιδιαίτερα σε ανελκυστήρες με ηλικία πέρα των 30 ετών, όπως είναι αυτοί που λειτουργούν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης", αναφέρει στη "Μ" ο κ. Εμμανουήλ Νικολαΐδης, πρόεδρος της Ένωσης Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Βορείου Ελλάδος. "Ακόμη και σε ανελκυστήρες που τοποθετούνται σήμερα επιβάλλεται να συντηρούνται κάθε μήνα, γιατί έτσι μειώνονται οι φθορές και οι βλάβες τους και επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής τους", προσθέτει ο ίδιος.

Δεν μειώνεται το κόστος

Οι συντηρητές υποστηρίζουν επίσης ότι με τη μείωση του αριθμού των συντηρήσεων ετησίως δεν σημαίνει ότι μειώνεται και το κόστος συντήρησης για κάθε οικογένεια. "Η μηνιαία συντήρηση, πέρα από την ασφάλεια που παρέχει, καλύπτει και την υποχρεωτική αποκατάσταση όλων των βλαβών του ανελκυστήρα που θα σημειωθούν χωρίς καμία επιβάρυνση. Εμείς καλούμαστε κάθε φορά από τους διαχειριστές και σπεύδουμε να διορθώσουμε τις βλάβες. Με την εφαρμογή της ΚΥΑ, εάν σημειωθεί μια βλάβη σε μήνα που δεν προβλέπεται συντήρηση, θα πρέπει το συνεργείο να πληρωθεί επιπλέον. Έτσι, στο τέλος του χρόνου μπορεί το ποσό που θα δαπανηθεί για τον ανελκυστήρα να είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα δινόταν για τη μηνιαία συντήρησή του, όπως ισχύει εδώ και χρόνια", υποστηρίζει η ένωση συντηρητών.

Η συντήρηση του ανελκυστήρα κοστίζει σήμερα κατά μέσο όρο 50 ευρώ το μήνα. "Το κόστος για κάθε οικογένεια που διαμένει σε πολυκατοικία δεν ξεπερνά τα 20 ευρώ το μήνα. Δεν θεωρείται μεγάλο το ποσό αυτό. Οι διαχειριστές μας λένε ότι θα συνεχίσουν να συντηρούν τον ανελκυστήρα κάθε μήνα, για να είναι σίγουροι για την ασφάλεια των ενοίκων", λεει ο κ. Νικολαΐδης.

Πλήγμα στον κλάδο

Ένα από τα ζητήματα που θέτουν οι συντηρητές ανελκυστήρων είναι το πλήγμα που θα δεχθεί ο κλάδος τους με τη μείωση των ετήσιων συντηρήσεων. "Είναι δεδομένο ότι με την εφαρμογή της νέας ΚΥΑ θα δημιουργηθούν άνεργοι στο κλάδο, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχαμε. Ηλεκτροτεχνίτες και βοηθοί Δ' ειδικότητας, που σήμερα απασχολούνται στη συντήρηση, θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο εργασίας", τονίζει η ένωση.