Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τα έργα στην Κεντρική Αγορά (λαχαναγορά) αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα.

Της ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ

Σε ριζική ανακαίνιση των 280 καταστημάτων που στεγάζονται σε τέσσερα συγκροτήματα, στα οποία δεν έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση εδώ και τριάντα χρόνια, καθώς και στη δημιουργία πάρκιγκ και δικτύων αποχέτευσης προχωρά το προσεχές διάστημα η διοίκηση της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης. Το κόστος των έργων θα αγγίξει τα 5 εκατ. ευρώ, κονδύλια που έχουν ήδη εξασφαλιστεί.

Σε πρώτη φάση τα έργα θα αφορούν την ανακαίνιση των χώρων όπου στεγάζονται τα μαγαζιά, οι οποίοι λόγω παλαιότητας των υλικών κατασκευής τους έχουν υποστεί σημαντικές φθορές. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, καθώς η δημοπράτηση των έργων θα ξεκινήσει από την προσεχή εβδομάδα, και υπολογίζεται να περατωθούν το ερχόμενο καλοκαίρι. Την αναγκαιότητα των έργων επισήμανε και ο αρμόδιος αντινομάρχης Διονύσης Ψωμιάδης, ο οποίος, μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, τόνισε ότι οι τεχνικές υπηρεσίες της ΝΑΘ θα υποστηρίξουν τα έργα στην κεντρική αγορά, καθώς όλοι οι χώροι αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω παλαιότητας, με αποτέλεσμα να χρήζουν γενναίων παρεμβάσεων.

Τις μη ικανοποιητικές συνθήκες που επικρατούν στους χώρους της αγοράς επισημαίνει και ο πρόεδρός της, Μιχάλης Σελβίδης, ο οποίος τόνισε ότι εδώ και τριάντα χρόνια δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στα καταστήματα και στον περιβάλλοντα χώρο τους, γεγονός που επιβάλλει άμεσα τον εξωραϊσμό τους, πρωτίστως στο επίπεδο υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και των εμπόρων που δραστηριοποιούνται καθημερινά.

Για την υλοποίηση των έργων υποδομής στην ΚΑΘ θα υπογραφεί άμεσα και προγραμματική σύμβαση μεταξύ της νομαρχίας Θεσσαλονίκης και της διοίκησης της αγοράς.

Πάρκιγκ και ιατρείο

Το ίδιο διάστημα η διοίκηση της αγοράς προγραμματίζει την έναρξη και άλλων δύο μεγάλων έργων, που αφορούν τη δημιουργία χώρου πάρκιγκ περίπου 700 θέσεων για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων, εμπόρων και επισκεπτών, όπως και την ανέγερση ιατρείου στο χώρο, που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά.

Εκτός από το πάρκιγκ, το οποίο επιβάλλεται, δεδομένων των αναγκών, η δημιουργία ιατρείου, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντινομάρχη κ. Ψωμιάδη, κρίνεται εξίσου επιβεβλημένη για προφανής λόγους, όπως για παράδειγμα τα διάφορα ατυχήματα που συμβαίνουν πολύ συχνά.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα έργα, η διοίκηση της ΚΑΘ, εξήγησε ο κ. Σελβίδης, έχει προγραμματίσει διαγραμμίσεις στους δρόμους, οδική σήμανση και την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης, τα οποία πρέπει να αντικατασταθούν. Το κόστος αυτών των έργων υπολογίζεται σε περίπου 3,8 εκατ. ευρώ, τα οποία εντάσσονται στο συνολικό ποσό των 5 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε η διοίκηση της ΚΑΘ από ιδίους πόρους και από το Γ' ΚΠΣ.