Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Οικονομική είδηση

( green globe-philoxenia ) 

Η Margot Sallows, project manager της Green Globe.

GREEN GLOBE-PHILOXENIA

"Πράσινο" management στον τουρισμό

Αναγκαίος είναι πλέον ο "εναγκαλισμός" της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας με το περιβάλλον

Βασική έννοια του τουριστικού μάνατζμεντ πρέπει να γίνουν οι περιβαλλοντικές ανησυχίες, για να μη "μαραζώσει" μελλοντικά ο τουρισμός. Τη ανάγκη αυτή υπογράμμισε σε ημερίδα της Green Globe, στο πλαίσιο της Philoxenia, η projects manager της οργάνωσης, Margot Sallows.

"Ο τουρισμός, η μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο, θα βασιστεί -μακροπρόθεσμα- ολοκληρωτικά στην ποιότητα του περιβάλλοντος, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα" σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Sallows.

Η Green Globe αριθμεί αυτή τη στιγμή 500 μέλη-επιχειρήσεις από 107 χώρες σε όλον τον κόσμο και προσπαθεί να πληροφορήσει, αλλά και να τα βοηθήσει στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν την περιβαλλοντική τους συμπεριφορά. Η σωστή διαχείριση της ενέργειας, η ελαχιστοποίηση των αποβλήτων κάθε μορφής, όπως επίσης και η πρόληψη παραγόντων καταστροφικών για το περιβάλλον ανήκουν στη σφαίρα δράσης της εν λόγω οργάνωσης.

Στην παρούσα φάση μία στις εννέα δουλειές, σε παγκόσμιο επίπεδο, σχετίζεται με τον τουρισμό, που αντιπροσώπευε πέρυσι το 10,7% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό οι τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και οι κατά τόπους τουριστικές αρχές αναζητούν, σύμφωνα με την κ. Sallows, τρόπους να ενισχύσουν την παρουσία τους και να βελτιώσουν την απόδοσή τους.

Ένας από τους επιπλέον ρόλους της Green Globe είναι να εντοπίζει τουριστικές περιοχές όπου υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια των φορέων για βελτίωση του περιβάλλοντος και να προσφέρει τα "φώτα" της, για να τους διευκολύνει. Μία τέτοια δράση θα αναλάβει και στη Μύκονο, ένας από τους τόπους προορισμού της κ. Sallows στο ταξίδι της στην Ελλάδα.