Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( και νέα πεδία δράσης ) 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΥΡΩ

Και νέα πεδία δράσης

Η εισαγωγή του ευρώ στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά από το προσεχές έτος αναγκάζει τις επιχειρήσεις να αλλάξουν software στους υπολογιστές τους, να κρατούν με διαφορετικό τρόπο τα λογιστικά τους βιβλία, να υποβάλλουν αλλιώς τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και να ανακτήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο, αλλάζοντας τις τιμές των μετοχών τους

Η εισαγωγή του ευρώ στην αγορά απαιτεί, κατ' αρχήν, την εκμάθηση μιας καινούργιας γλώσσας επικοινωνίας, κάτι που, όπως είναι αναμενόμενο, έχει αντίκτυπο στο τμήμα που αποθηκεύει και μεταφέρει τις πληροφορίες σε όσους σχετίζονται με την εταιρία. Επομένως, το τμήμα πληροφορικής (τμήμα μηχανογράφησης και συναφών υπηρεσιών) εμπλέκεται άμεσα με την προετοιμασία όλης της εταιρείας (δηλαδή και των υπολοίπων τμημάτων) στην πορεία προς την έναρξη της εισαγωγής του ευρώ.

Προκειμένου να είναι αποτελεσματικά και λειτουργικά (τόσο κατά τη διάρκεια ισχύος, όσο και μετά τη μεταβατική περίοδο 1999-2001), τα συστήματα πληροφορικής πρέπει να επανεξεταστούν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Οι περισσότερες εταιρίες χρησιμοποιούν στάνταρτ πακέτα λογισμικού, τα οποία πρέπει να αναβαθμιστούν, για να μπορούν να λειτουργούν και με το ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν και εταιρείες (η χειρότερη περίπτωση), που χρησιμοποιούν ακόμη παλιά in-house συστήματα, γραμμένα τις περισσότερες φορές σε απαρχαιωμένες γλώσσες προγραμματισμού, που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Επιπλέον, αυτές οι εφαρμογές είναι κακά τεκμηριωμένες, ενώ και οι προγραμματιστές δεν εργάζονται πια για την εταιρία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα χρειαστεί αλλαγή λογισμικού από την αρχή, κάτι που πιθανόν να απαιτήσει ακόμη και την αλλαγή του ίδιου του hardware, αν είναι τόσο παλιάς τεχνολογίας, που δε μπορεί ή δε συμφέρει να αναβαθμιστεί.

1. Προσοχή στα σύμβολα και στο ημερολόγιο

Γι' αυτό, οι εταιρείες πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά αν το λογισμικό που ήδη χρησιμοποιούν επιδέχεται αναβαθμίσεις για την εισαγωγή του ευρώ στις λειτουργίες του και να ξεκινήσουν μια έρευνα στην αγορά software, ώστε να επιλεγεί για την κάλυψη των αναγκών του το πακέτο εκείνο, που θα είναι συμβατό με το ευρώ. Να επισημάνουμε εδώ ότι δεν αρκεί μόνο η ικανότητα ενός συστήματος να δεχθεί το ευρώ σαν ένα οποιοδήποτε νόμισμα. Πρέπει, παράλληλα, να υπάρχει στο πληκτρολόγιο των ηλεκτρονικών υπολογιστών το σύμβολο του ευρώ, όπως και ο ειδικός κώδικας iso. Επιπλέον, οι εταιρίες πρέπει να προσέξουν ώστε οι αλλαγές που θα κάνουν "για χάρη" του ευρώ να συνδυάζονται με τις αλλαγές που θα αναγκαστούν να κάνουν σε έναν χρόνο, λόγω της νέας χιλιετίας. Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα προγράμματά τους δε μπορούν, στην παρούσα φάση, να λειτουργήσουν με τα ημερολόγια που διαθέτουν πέραν του έτους 2000.

Προβλήματα αναμένεται να παρουσιαστούν και στην ηλεκτρονική επικοινωνία. Ήδη, πολλές εταιρείες έχουν επιλέξει να επικοινωνούν με τους πελάτες και τους προμηθευτές τους με ηλεκτρονικό τρόπο, όπως είναι το Internet και το electronic data interchange (ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων) για παραγγελίες και εμβάσματα. Αυτό υποχρεώνει τις εταιρίες να έρθουν σε επαφή με τους πελάτες και τους προμηθευτές τους και να συντονιστούν μαζί τους. Αυτό ισχύει ειδικότερα στην περίπτωση μεγάλων, μακρόπνοων συμβολαίων, στα οποία οι εγγραφές πρέπει να αλλάξουν με την εισαγωγή του ευρώ.

2. Λογιστικά και φορολογικά θέματα

Η διευθέτηση αυτών των θεμάτων διαφέρει από χώρα σε χώρα, ανάλογα με τους εθνικούς νόμους, που -όσο κι αν έχουν εναρμονιστεί- απέχουν ακόμη αρκετά. Με το άρθρο αυτό, επιχειρούμε να δώσουμε μια γενική πληροφόρηση, ώστε να μπορούν οι επιχειρηματίες να αντιληφθούν το πνεύμα του νέου συστήματος και να ζητήσουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις από τις αρμόδιες αρχές.

Σε ορισμένα κράτη, οι διαφορετικές κατηγορίες χρηστών νομισμάτων (δημόσια διοίκηση, τράπεζες, εταιρείες κτλ.) έχουν ήδη έρθει σε συμφωνία μεταξύ τους, η οποία, μάλιστα, θα μετατραπεί σε εθνική νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρίες πρέπει να αποφασίσουν αν θα πρέπει να αναπτύξουν συστήματα ικανά να λειτουργήσουν σε δύο νομίσματα ταυτοχρόνως. Τα περισσότερα λογιστικά πακέτα που δουλεύουν με πολλά νομίσματα μπορούν να ενσωματώσουν με ευκολία ένα λειτουργικό, που θα προσθέσει το ευρώ και θα υπολογίζει τις μετατροπές των νομισμάτων στο νέο νόμισμα. Με τη χρήση ενός μετατροπέα (βασικό πρόγραμμα, που δίνει στο σύστημα την ικανότητα να επιλέγει την εισαγωγή ή να παράγει την εξαγωγή και των δύο τιμών, χωρίς να χρειάζεται να απομνημονεύονται δύο πακέτα στοιχείων), το σύστημα θα επιτρέπει στην εταιρία να κάνει τους λογαριασμούς της σε ένα νόμισμα, αλλά με τη δυνατότητα να έχει στη διάθεσή της οποιαδήποτε στιγμή τα στοιχεία και για το άλλο.

Μεταξύ των τομέων των λογιστικών, που θα επηρεαστούν από την εισαγωγή του ευρώ, συγκαταλέγονται η φορολογία εισοδήματος, τα τιμολόγια και οι αποδείξεις, οι φορτωτικές των εμπορευμάτων και τα συνοδευτικά έντυπα, οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις, οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις και οι απογραφές. Ένα πρώτο βήμα, λοιπόν, θα ήταν ο εντοπισμός όλων των εφαρμογών και των αρχείων, που περιέχουν οικονομικά στοιχεία. Ως δεύτερο στάδιο ακολουθεί η μετατροπή όλων των βάσεων δεδομένων σε ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 1999, με την υλοποίηση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), η χρήση του ΕΥΡΩ από τις εταιρίες -ως νομίσματος συναλλαγών- δε θα είναι ούτε υποχρεωτική, ούτε απαγορευτική. Το 2002, όμως, δε θα έχουν καμία άλλη επιλογή: θα πρέπει να δουλεύουν μόνον με ευρώ. Πάντως, στη διετία 1999-2001, η κάθε εταιρεία θα μπορεί να καθορίσει μόνη της τον τρόπο προσέγγισης στη διαδικασία της εισαγωγής του ευρώ.

3. Πρωτοπόροι και ακόλουθοι

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα από το να λάβουν απλώς κάποιες τεχνικού χαρακτήρα αποφάσεις. Το θέμα είναι αν θα επιλέξουν να είναι πρωτοπόροι και πανέτοιμοι για την κατάργηση των εθνικών νομισμάτων ή αν θα ακολουθήσουν, απλώς, το ρεύμα της εποχής, ασθμαίνοντας και με χιλιάδες προβλήματα. Η εισαγωγή του ευρώ θα επιφέρει λογιστικές αλλαγές σε όλες τις εταιρίες, ακόμη και σε εκείνες που δεν έχουν συναλλαγές σε ξένα νομίσματα. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ορκωτών Λογιστών έχει ήδη προετοιμάσει έναν κατατοπιστικό κατάλογο, στον οποίο περιγράφονται λεπτομερώς αυτές οι αλλαγές, ενώ παρακολουθεί με προσοχή τους λογιστικούς κανόνες, ώστε η εισαγωγή του ευρώ στην αγορά να γίνει με ομαλό τρόπο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης εκδώσει μια αναφορά για τα λογιστικά θέματα του ευρώ, στην οποία προτείνει και λύσεις.

4. Κέρδη και απώλειες

Η "παγωμένη" ισοτιμία του ευρώ με καθένα από τα εθνικά νομίσματα (δεν πρόκειται να αλλάξει μετά την 1η Ιανουαρίου 1999), θα προκαλέσει κίνηση συναλλάγματος, από τη στιγμή που θα οριστεί η ισοτιμία μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσει επισήμως η ΟΝΕ. Αυτό αναμένεται να φέρει κέρδη και απώλειες στις εταιρίες. Ασφαλώς, ο λογιστικός τρόπος καταχώρησης αυτών των κερδών και των απωλειών θα διαφέρει από χώρα σε χώρα. Το ίδιο θα συμβεί και με τις επενδύσεις που θα κάνουν οι εταιρίες, ώστε να προετοιμαστούν για τη μετάβαση στο ευρώ. Ορισμένες χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα εφαρμόσουν ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις γι' αυτές τις επενδύσεις.

5. Οι μετοχές ανάκτησης κεφαλαίου

Με την εισαγωγή του ευρώ στην αγορά, οι εταιρείες θα πρέπει να "επανακτήσουν" το κεφάλαιό τους. Η ονομαστική αξία των μετοχών εκφράζεται συνήθως σε στρογγυλά ποσά. Για παράδειγμα, 10.000 μετοχές (επί 100 φράγκα η μία) γαλλικής εταιρίας, εκπροσωπούν κεφάλαιο ενός εκατομμυρίου φράγκων. Όταν το ποσό αυτό μετατραπεί σε ευρώ, θα προκύψουν μη-στρογγυλά ποσά και η εταιρεία -κατά πάσα πιθανότητα- θα αναγκαστεί να αλλάξει την ονομαστική αξία των μετοχών σε στρογγυλά "ευρωποσά". Η αλλαγή του μετοχικού κεφαλαίου απαιτεί την οργάνωση μιας έκτακτης γενικής συνέλευσης και την αλλαγή του καταστατικού, κάτι που επίσης απαιτεί σοβαρή νομική αρωγή.

Πάντως -και παρά τη φασαρία- η εισαγωγή του ευρώ στην αγορά θα έχει και θετικές επιπτώσεις, αφού θα απλοποιήσει την οικονομική διαχείριση των επιχειρήσεων. Δεν θα χρειάζεται να παρακολουθούν καθημερινά τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών του εθνικού τους νομίσματος προς τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά, παρά μόνο τη διακύμανση της ισοτιμίας του ευρώ προς τα μη-ευρωπαϊκά νομίσματα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστεί ο όγκος δουλειάς, να συρρικνωθούν τα έξοδα συναλλαγών, να μηδενιστούν οι συναλλαγματικές απώλειες και να μειωθεί ο αριθμός των λογιστικών αντικειμένων που προκύπτουν, όταν οι συναλλαγές γίνονται σε πολλά νομίσματα.

6. Χρηματοδοτήσεις και πιστώσεις

Το χρηματοδοτικό κεφάλαιο και οι επενδύσεις αποτελούν σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση των μικρών και μεσαίων εταιριών. Η διαθέσιμη χρηματοδότηση μετά την εισαγωγή του ευρώ στην αγορά θα εξαρτάται από τη γενική πολιτική των τραπεζών και την ικανότητα των εταιριών να παρουσιάσουν συγκεκριμένα και νεωτεριστικά σχέδια. Η εισαγωγή του ευρώ θα οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη, πιο ρευστή, ίσως και πιο διαφοροποιημένη κεφαλαιαγορά, με νέες χρηματοδοτικές μεθόδους, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια και η EASDAQ (European Association of Securities Dealers Automated Quotation), προσφέροντας ευκαιρίες για τη δημιουργία μιας ευρύτερης επενδυτικής βάσης στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι η εισαγωγή του ευρώ θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα, θα διευκολύνει την πρόσβαση των μικρών και μεσαίων εταιριών σε ξένες τράπεζες και θα διευρύνει το ρόλο των κεφαλαιαγορών για τις μικρές και μεσαίες εταιρίες. Μάλιστα, αρκετές τράπεζες έχουν ήδη έτοιμα ειδικά πακέτα, προκειμένου να βοηθήσουν τους τακτικούς πελάτες τους να προετοιμαστούν για το ευρώ.

Όπως είναι φυσικό, οι χρηματοοικονομικές λειτουργίες των εταιριών θα είναι οι πρώτες που θα δεχθούν τον αντίκτυπο της εισαγωγής του ευρώ στην αγορά. Τα περισσότερα Χρηματιστήρια της Ευρώπης έχουν ανακοινώσει -από τις αρχές του προηγούμενου έτους- ότι από τις 4 Ιανουαρίου 1999 θα εκδώσουν μετοχές και θα συναλλάσσονται μόνο σε ευρώ.

Κατά τη μεταβατική περίοδο (1999-2001), η κάθε εταιρία έχει τρεις επιλογές δράσης:

Ωστόσο, από το 2001 και μετά δεν υπάρχουν επιλογές. Για τον λόγο αυτό, καθώς και επειδή το χρονικό διάστημα της μετάβασης είναι ιδιαίτερα μικρό και η απαιτούμενη επένδυση για την εισαγωγή του αρκετά μεγάλη, καλό θα είναι οι επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν αυτά τα δύο χρόνια με τέτοιο τρόπο, ώστε να επενδύσουν σταδιακά από τώρα στην άψογη λειτουργία της επιχείρησής τους με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.