Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( πόσο έτοιμοι είμαστε για το ευρώ; ) 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ

Πόσο έτοιμοι είμαστε για το ευρώ;

Το "Επιχειρείν" ρώτησε τον εξαγωγικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας για το πόσο έτοιμοι είναι, προκειμένου να υποδεχθούν το νέο ευρωπαϊκό νόμισμα- Τι απαντούν οι ίδιοι οι εξαγωγείς

Στάση αναμονής τηρούν οι βορειοελλαδικές εξαγωγικές εταιρείες, απέναντι στο επίκαιρο ερώτημα της τιμολόγησης των προϊόντων τους σε ευρώ. Οι περισσότερες έχουν έτοιμο το μηχανισμό, που θα επιτρέψει τόσο την ενημέρωση όσο και την ταμειακή εξυπηρέτηση των πελατών τους. Αρκεί οι πελάτες να το ζητήσουν, κάτι που δεν συνέβη μέχρι στιγμής.

Μειονεκτήματα αλλά και πλεονεκτήματα για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις προκύπτουν από την έλευση του ευρώ -έστω και σε λογιστική μορφή- στις 11 χώρες που συμμετέχουν στην 1η φάση της ΟΝΕ. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), η Ελλάδα επί του παρόντος βρίσκεται σε μειονεκτική θέση διότι δεν συμμετέχει στην πρώτη φάση της ΟΝΕ, χάνοντας έτσι δύο χρόνια προετοιμασίας, αν και βέβαια μπορεί να χρησιμοποιήσει την εμπειρία των άλλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, που θα αποκτηθεί στο μεταξύ. Ένα δεύτερο μειονέκτημα είναι ότι το ευρώ θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του ανταγωνισμού. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων που θα επιφέρει η καθιέρωση του ενιαίου νομίσματος, περιλαμβάνονται η διαφάνεια στις τιμές και η μείωση του συναλλαγματικού κινδύνου.

"Πολύ μικρό ποσοστό των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων είναι έτοιμες για την έλευση του ευρώ", είπε στο "Επιχειρείν" ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒΕ, Χ. Φιλαδαρλής. Επί του παρόντος βέβαια το ευρώ αποτελεί για την Ελλάδα ένα ξένο νόμισμα, επομένως έως το 2001 οι επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως λειτουργούσαν. Σύμφωνα με τον κ. Φιλαδαρλή, "κάθε μεγάλη αλλαγή που συνέβαινε στο περιβάλλον, επηρέαζε με διαφορετικό τρόπο την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, ανάλογα με την ετοιμότητά της". Βέβαια, πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές σύμφωνα με το ΣΕΒΕ, όπως το να αναγράφονται οι διπλές τιμές (σε εθνικό νόμισμα και ευρώ) καθώς και να διευθετηθούν θέματα μηχανογραφικά, φορολογικά, λογιστικά κ.ά. Άποψη του κ. Φιλαδαρλή είναι ότι "οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ευελιξία, επειδή έχουν μάθει να επιβιώνουν σε περιβάλλοντα που αλλάζουν συχνά και επομένως είναι συνηθισμένες να προσαρμόζονται συνεχώς" και προσθέτει ότι "οι αλλαγές θα γίνουν εντός του απαιτούμενου χρονικού διαστήματος". Όσον αφορά το ενδεχόμενο να μην μπορέσει η Ελλάδα τελικά να μπει στη δεύτερη φάση της ΟΝΕ, ο κ. Φιλαδαρλής τονίζει ότι "είναι ένα ενδεχόμενο που δεν θέλει ούτε να το σκέφτεται, αφού θα σημάνει οικονομική καταστροφή για την Ελλάδα".

Στάση αναμονής

Τη σημασία του πρώτου μήνα από τη "γέννηση" του ευρώ τονίζουν οι εκπρόσωποι μερικών από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, μιλώντας στο "Επιχειρείν". Αυτό το διάστημα τουλάχιστον, όπως τονίζουν, θα χρειαστεί για να δοθεί μια πληρέστερη εικόνα, σε πρακτικό πλέον επίπεδο, των δεδομένων αλλά και των δυσκολιών που θα προκύψουν από την καθιέρωση του ενιαίου νομίσματος. Ακόμη και οι επιχειρήσεις που έχουν αρχίσει κάποια προετοιμασία, μέσω ενημερωτικών σεμιναρίων για το προσωπικό τους και αλλαγή του συστήματος μηχανογράφησης, έχουν μια "μουδιασμένη" στάση απέναντι στο ευρώ. Δεν είναι λίγες όσες μεταθέτουν την πλήρη προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα για το 1999. Οι περισσότερες, πάντως, είναι έτοιμες για την τήρηση λογαριασμών σε ευρώ, αφού κάτι τέτοιο δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο: με δεδομένο ότι το ευρώ είναι για την Ελλάδα ένα ξένο νόμισμα, γίνεται απλά η μετατροπή των δραχμών σε ευρώ, ό,τι δηλαδή ίσχυε για τα υπόλοιπα ξένα νομίσματα, όπως το δολάριο ή το μάρκο.

Αlbio-Βιοκαρπέτ

Η εταιρεία έχει αρχίσει να προσαρμόζεται εδώ και ένα εξάμηνο για το νέο νόμισμα, ενώ συνεχίζεται η ενημέρωση των στελεχών της μέσω σεμιναρίων. Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή, κ. Παπαγεωργίου, "τα πραγματικά προβλήματα, σε επίπεδο γραφειοκρατίας, θα υπάρξουν όταν θα εισέλθει πλήρως και η δραχμή στην ΟΝΕ".

Δρομέας

Η εταιρεία έκανε αλλαγές στο μηχανογραφικό σύστημα ήδη από τα τέλη του 1997, λόγω εγγενών αναγκών, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα και τις αλλαγές για το ευρώ. Παράλληλα, έχει πραγματοποιηθεί μια γενική ενημέρωση στο εμπορικό τμήμα και το λογιστήριο, ενώ για το 1999 θα παρακολουθείται το ευρώ όπως και τα υπόλοιπα ξένα νομίσματα. Ακόμη, σταδιακά θα αρχίσουν σεμινάρια για όλο το προσωπικό. Σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο της επιχείρησης, κ. Στέργιο Τσίντζα, "τον τελικό λόγο θα έχει η πράξη".

Μινέρβα

Το τμήμα εξαγωγών της εταιρείας επικοινωνεί πλέον με τους πελάτες της στο εξωτερικό, για το αν θέλουν ή όχι να αναγράφονται οι τιμές και σε ευρώ. Η εταιρεία επίσης μελετά το ενδεχόμενο να ενοποιηθούν όλοι οι λογαριασμοί της σε ευρώ την επόμενη εβδομάδα, για διαχειριστικούς λόγους, ώστε να περιοριστούν οι λογαριασμοί σε πολλά ξένα νομίσματα. Τα επόμενα βήματά της είναι η προσαρμογή του μηχανογραφικού συστήματος, του τιμοκαταλόγου κ.ά., αλλαγές που θα γίνουν "εντός του 1999 και βλέπουμε", σύμφωνα με την οικονομική διευθύντρια, κ. Τ. Μποζά. Όπως τόνισε, "είναι πολύ νωρίς ακόμη, για μας τουλάχιστον".

Φλώρινα-Χωναίος

"Είμαστε προετοιμασμένοι, τα προγράμματά μας είναι έτοιμα να δουλέψουν σε παράλληλη βάση", είπε στο "Επιχειρείν" ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας κ. Γιώργος Σελανικλής, προσθέτοντας όμως ότι ο Ιανουάριος θα είναι ένας μήνας που θα οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα, χάρη στην πρώτη εμπειρία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Η επιχείρηση άρχισε να προετοιμάζεται από το 1998 και για το σκοπό αυτό δαπανήθηκαν περίπου 15 εκατ. δρχ. για αλλαγές της μηχανογράφησης και περισσότερα από 30 εκατ. συνολικά. "Πρέπει να δούμε τι θα γίνει, φοβόμαστε πάντοτε αυτό που δεν γνωρίζουμε, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη περίπτωση που δεν ξέρουμε τι προβλήματα μπορούν να προκύψουν από το ενιαίο νόμισμα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο", πρόσθεσε.

ΜΑΒΙΚΑΛ ΑΕ - Ι. Βαρδαλής, Σ. Κουχτσόγλου

"Πολύ ρευστή" χαρακτήρισε την παρούσα κατάσταση ο εκπρόσωπος της επιχείρησης κ. Σ. Κουχτσόγλου. "Προς το παρόν", πρόσθεσε, "περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί το ευρώ από τις άμεσα ενδιαφερόμενες ευρωπαϊκές χώρες". Η επιχείρηση πάντως έχει μικρή εξαγωγική δραστηριότητα -περί το 5% του ετήσιου κύκλου εργασιών- και έτσι η ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα δεν είναι επιτακτική και τοποθετείται χρονικά για το β΄ εξάμηνο του 1999.

Ε. Τσάνταλης ΑΕ

Σε αναμονή, κυρίως όσον αφορά την επιρροή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος στα τραπεζικά προϊόντα και το δανεισμό, βρίσκεται η εταιρεία "Ε. Τσάνταλης ΑΕ". Όπως τόνισε ο οικονομικός διευθυντής της επιχείρησης, κ. Φρίξος Αβραμίδης, πρέπει να αποσαφηνιστούν πρώτα οι αλλαγές που θα επέλθουν στον τραπεζικό τομέα, κάτι που δεν έχει ακόμη γίνει, προκειμένου να δοθεί μια πληρέστερη εικόνα. Η επιχείρηση άρχισε να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα από τα τέλη του 1998. "Δεν πρόκειται για κάτι δύσκολο, αυτό είναι μύθος", πρόσθεσε ο κ. Αβραμίδης. "Απλά, πρέπει να δοθεί χρονικό περιθώριο τουλάχιστον ενός μηνός, ώστε να σκιαγραφηθούν οι αλλαγές στην Ευρώπη και στη συνέχεια η κάθε επιχείρηση να προσαρμόσει τις αλλαγές αυτές στη μηχανογράφηση".

ΤΕΞΑΠΡΕΤ

"Υπάρχει πρόβλεψη για την αντιμετώπιση των αλλαγών που θα φέρει το ευρώ στις συναλλαγές μας με το εξωτερικό, η προετοιμασία όμως σε πρακτικό επίπεδο θα γίνει σταδιακά", σημείωσε, μιλώντας στο "Επιχειρείν", ο προϊστάμενος λογιστηρίου των βαφείων φινιριστηρίων "ΤΕΞΑΠΡΕΤ", κ. Κωνσταντίνος Νικολαΐδης. Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, το πέρασμα των ελληνικών επιχειρήσεων στη νέα νομισματική πραγματικότητα "δεν πρόκειται να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη".

ΑΒΕΖ

Έτοιμη για τις αλλαγές που ακολουθούν την εφαρμογή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος εμφανίζεται η βιομηχανία ζυμαρικών "ΑΒΕΖ". Σύμφωνα με τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της επιχείρησης, κ. Μιλτιάδη Βογιατζή, η ΑΒΕΖ είναι και λογιστικά και λογισμικά προετοιμασμένη, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει προβλήματα στις εξαγωγές της. "Στην παρούσα φάση, η αλλαγή του νομισματικού τοπίου δεν μας έχει επηρεάσει. Παρά ταύτα, ήδη έχουμε αρχίσει να εκφράζουμε τις τιμές των προϊόντων μας και σε ευρώ, εκτός από το νόμισμα της χώρας στην οποία απευθυνόμαστε", εξήγησε. "Για παράδειγμα, οι τιμές των προϊόντων της ΑΒΕΖ που θα κατευθύνονται προς τη Γερμανία θα αναγράφονται σε γερμανικό μάρκο, ενώ σε παρένθεση θα υπάρχει η ισοτιμία του μάρκου με το ευρώ".

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΕ

Τα Πλαστικά Μακεδονίας φαίνεται πως έχουν εισέλθει για τα καλά στην "ευρώ-εποχή". Ήδη από χθες, η επιχείρηση έχει θέσει σε λειτουργία το νέο μηχανογραφικό της σύστημα, το οποίο έχει εγκατασταθεί, προκειμένου να καλύψει ακριβώς τις αυξημένες απαιτήσεις από την εισαγωγή του ευρώ.

"Έχουμε -σε ένα μεγάλο βαθμό- ολοκληρώσει το στάδιο της προετοιμασίας και σήμερα είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε νέα τεχνική ανάγκη δημιουργηθεί" σημείωσε -μιλώντας στο "Επιχειρείν"- ο διευθύνων σύμβουλος της "Πλαστικά Μακεδονίας", κ. Σταύρος Πλακαντωνάκης.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος -μέχρι στιγμής- δεν έχει ανακύψει θέμα αλλαγών, όπως μετατροπή των τιμοκαταλόγων της επιχείρησης, ώστε να εκφράζουν τις τιμές σε εθνικό νόμισμα και ευρώ. "Εφόσον παραστεί τέτοια ανάγκη, η εταιρεία είναι σε θέση να προβεί άμεσα στις απαραίτητες μεταβολές" σημείωσε ο κ. Πλακαντωνάκης.

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΕ-ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ

Για τη βορειοελλαδική εταιρεία "Γενική Τροφίμων ΑΕ-Μπάρμπα Στάθης" η κούρσα της προετοιμασίας για την εισαγωγή στα δεδομένα του ευρώ έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο. Στη διάρκεια του 1998, η επιχείρηση ήρθε σε επαφές με τους "αλλοδαπούς" της πελάτες, αλλά και τους προμηθευτές της, προκειμένου να ανιχνεύσει τις ενδεχόμενες ανάγκες που θα δημιουργούσε το νέο νόμισμα.

"Από τις συνεννοήσεις μας προέκυψε ότι για το τρέχον έτος δεν θα χρειαστεί να δρομολογήσουμε αλλαγές, όπως για παράδειγμα τη μετατροπή των τιμοκαταλόγων" τόνισε -μιλώντας στο "Επιχειρείν"- ο διευθυντής τμήματος εξαγωγών της επιχείρησης, κ. Γιάννης Ταουσάνης. Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία δηλώνει, εξάλλου, έτοιμη να ανταποκριθεί άμεσα σε οποιεσδήποτε τεχνικές ανάγκες προκύψουν.

"Πάντως, αυτή την περίοδο, και καθώς τα οργανωτικά ζητήματα έχουν διευθετηθεί, η προετοιμασία εστιάζεται κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο" κατέληξε ο κ. Ταουσάνης

ΕΛΒΕ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΑΕ

Σε πλήρη εγρήγορση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τεχνικο-οικονομικές και οργανωτικές μεταβολές που θα επιφέρει το ευρώ, βρίσκεται η εισηγμένη στο Χ.Α.Α. βορειοελλαδική ΕΛΒΕ Ενδυμάτων. Ήδη, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της επιχείρησης, οι τιμές των εξαγόμενων προϊόντων θα εκφράζονται, από το καλοκαίρι, τόσο στο εθνικό νόμισμα της χώρας προορισμού όσο και σε ευρώ.

"Η εταιρεία, εξάλλου, έχει δρομολογήσει και την αναβάθμιση του μηχανογραφικού της συστήματος, ώστε αυτό να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που θα δημιουργήσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα" εξήγησε -μιλώντας στο "Επιχειρείν"- η υπεύθυνη λογιστηρίου της ΕΛΒΕ ΑΕ, κ. Ελένη Σαμαρά.

SATO AE

"Η εταιρεία είναι έτοιμη -σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη- να μεταφράσει τους τιμοκαταλόγους της και σε ευρώ. Ωστόσο, επί του παρόντος, κάτι τέτοιο δεν έχει ζητηθεί από τους πελάτες της SATO στο εξωτερικό" διευκρίνισε ο διευθυντής του τμήματος εξαγωγών της εταιρείας, κ. Γιώργος Παπαδόπουλος.

Εξάλλου, όπως σημείωσε στο "Επιχειρείν" ο κ. Παπαδόπουλος, η επιχείρηση έχει προλειάνει το έδαφος στο εξωτερικό, όπου το βάρος των αναγκαίων προσαρμογών θα αναλάβουν -κατά κύριο λόγο- οι εκεί αντιπρόσωποι και διανομείς της εταιρείας.

Εντωμεταξύ, η SATO βρίσκεται στο στάδιο της μετατροπής του μηχανογραφικού της συστήματος, ώστε αυτό να "αντέξει" τα νέα δεδομένα της "ευρώ-εποχής".

ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ Γ. ΜΑΡΜΑΡΑ ΔΡΑΜΑΣ ΑΕ

Προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει την πρόκληση του ΕΥΡΏ εμφανίζεται και η εταιρεία "Λαζαρίδης Γ. Μάρμαρα Δράμας". Όπως σημείωσε το στέλεχος της επιχείρησης, κ. Γιώργος Πλάτωνος, ήδη κάποια πρώτα βήματα έχουν σημειωθεί, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπόλοιπες αλλαγές θα γίνουν το αργότερο έως το 2001.

ΣΟΥΡΩΤΗ

Έτοιμα δηλώνουν τα στελέχη της εταιρείας "Σουρωτή" να αντιμετωπίσουν τα νέα οικονομικά δεδομένα, τα οποία προκύπτουν από την εισαγωγή του ευρώ την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον εμπορικό διευθυντή της εταιρείας, κ. Γιάννη Ιωαννίδη, υπάρχουν τιμοκατάλογοι στο νέο νόμισμα, ενώ, όσον αφορά στο λογιστικό σχέδιο, έχουν ήδη διαμορφωθεί δομές, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ιωαννίδης επισήμανε ότι η εισαγωγή του ευρώ θα συμβάλλει στην αποφυγή του συναλλαγματικού κινδύνου, καθώς και στη διασφάλιση της σταθερότητας της οικονομίας.

STAR FASHION

Καμία αλλαγή δεν προβλέπεται στην εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας ένδυσης Star Fashion με την πρόσφατη εισαγωγή του ευρώ σε έντεκα χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Δεν θα αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα, καθώς η μόνη ιδιαιτερότητα θα είναι η τιμολόγηση σε ευρώ, αντί σε μάρκα, τακτική που ίσχυε μέχρι σήμερα", υπογράμμισε ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Παρασκευάς Παχατουρίδης.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΦΕΔΩΝ

Πανέτοιμη δηλώνει και η Μακεδονική Εταιρεία Τροφίμων-Καφέδων να αντιμετωπίσει την πρόκληση που προκύπτει από την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, κ. Καραθανάση, ενώ μέχρι σήμερα οι συναλλαγές πραγματοποιούνταν σε δολάρια, από εδώ και στο εξής την εταιρεία θα απασχολήσει και η συναλλαγματική σχέση με το ευρώ.

ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΗ

"Είναι νωρίς ακόμη για την Ελλάδα να προετοιμαστεί για την εισαγωγή του ευρώ", τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας "Βορειοελλαδική", κ. Ηλίας Ιωαννίδης.

Η εν λόγω εταιρεία, η οποία εξάγει αγροτικά και γεωργικά προϊόντα, δεν έχει προχωρήσει στη διαδικασία προετοιμασίας για συναλλαγές με το νέο νόμισμα.

ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Σε πλήρη ετοιμότητα, όσον αφορά στα νέα οικονομικά δεδομένα, φαίνεται να είναι και η εταιρεία "Παυλίδης", η οποία δραστηριοποιείται στην εξαγωγή μαρμάρων και γρανιτών.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά και ο προϊστάμενος λογιστηρίου της εταιρείας, κ. Λευτέρης Χρυσοχοΐδης, "ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε στις μεταβολές που επιφέρει το ευρώ, καθώς και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που πιθανόν να παρουσιαστούν".

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, το πρόγραμμα του λογισμικού της "Παυλίδης" έχει τη δυνατότητα να τηρεί λογαριασμούς και σε ευρώ, όπως και σε άλλα νομίσματα.

"Παράλληλα, τα αποτελέσματα της εισαγωγής του νέου νομίσματος θα είναι θετικά για την εταιρεία, καθώς θα τιμολογούμε σε ένα μόνο νόμισμα και όχι σε όλα τα νομίσματα των χωρών-μελών", υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ

Σε ρυθμούς προετοιμασίας κινείται και η εταιρεία Χατζόπουλος ΑΕ, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή εύκαμπτων υλικών συσκευασίας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας, κ. Κώστα Ζήση, η εισαγωγή του ευρώ θα συμβάλλει θετικά στην οικονομική πορεία της επιχείρησης.

Ωστόσο, προβλήματα ενδέχεται να παρουσιαστούν σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, οι οποίες είναι συνηθισμένες να συναλλάσσονται σε δολάρια. "Μέχρι να ξεκινήσει η χρήση χαρτονομισμάτων σε ευρώ, οι πωλήσεις στις εν λόγω χώρες ίσως παρουσιάσουν προβλήματα", διευκρίνισε ο κ. Ζήσης.

ΖΑΝΑΕ Ζύμαι Αρτοποιίας Νίκογλου

Σε πλήρη ετοιμότητα τόσο όσον αφορά τις εξαγωγές προς τις χώρες που συμμετέχουν στην πρώτη φάση της ΟΝΕ όσο και για το 2001 βρίσκεται η εταιρεία "ΖΑΝΑΕ Ζύμαι Αρτοποιίας Νίκογλου". Μάλιστα, εν όψει της εισαγωγής και της χώρας μας στην ΟΝΕ, η εταιρεία από πέρυσι διαθέτει ένα νέο μηχανογραφικό-πολυνομισματικό σύστημα, που θα της επιτρέπει να πραγματοποιεί συναλλαγές σε ευρώ, αρχικά στο εξωτερικό και κατόπιν στο εσωτερικό.

"Σε πρώτο στάδιο έχουμε, ήδη, ζητήσει από τους προμηθευτές μας να αναφέρονται και σε ευρώ. Εξάλλου, στον τομέα των πωλήσεων διαπιστώσαμε -μετά από συνέντευξη που είχαμε- ότι δεν υπάρχει άμεσα η απαίτηση για τιμολόγηση και σε ευρώ", επισήμανε ο οικονομικός διευθυντής της ΖΑΝΑΕ, Παναγιώτης Χασάπης.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Χασάπη η εταιρεία έχει τη δυνατότητα εφόσον προκύψει η απαίτηση από την πλευρά των πελατών να διαθέτει τιμολόγια σε εθνικά νομίσματα και στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. "Αδιευκρίνιστες, όμως, παραμένουν όλες οι συντεταγμένες που θα προκύψουν σταδιακά μέχρι το 2001. Δεν γνωρίζουμε, ακόμη, αν θα πρέπει να κρατάμε καταστάσεις και σε δραχμές και σε ευρώ", εξήγησε ο κ. Χασάπης.

Palaplast - Αφοί Παλατιανά

Πλήρως οργανωμένη για τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου μετά τη "γέννηση" του ευρώ παρουσιάζεται και η βιομηχανία πλαστικών σωλήνων και εξαρτημάτων άρδευσης, Palaplast. Στην εταιρεία, που οι εξαγωγές αντιπροσώπευαν τον Ιούλιο του 1998 περί το 36% του κύκλου εργασιών της, έχει οριστεί, ήδη, υπεύθυνος έργου για την αντιμετώπιση όλων των λειτουργικών προβλημάτων, που ενδεχομένως, θα προκύψουν στα τμήματα του λογιστηρίου και των προμηθειών.

Εξάλλου, η εταιρεία είναι έτοιμη από πλευράς μηχανογράφησης να εκδίδει τιμοκαταλόγους και τιμολόγια σε εθνικά νομίσματα και σε ευρώ. "Στην παρούσα φάση στους τιμοκαταλόγους οι αναγραφές είναι στα εθνικά νομίσματα, αλλά το Σεπτέμβριο θα κυκλοφορήσει τιμοκατάλογος με τις τιμές εκφρασμένες σε ευρώ και δολάρια", υπογράμμισε ο υπεύθυνος marketing της Palaplast, κ. Ευθύμης Σπυριδόπουλος.

Παράλληλα, η εταιρεία είναι σε θέση, εφόσον ζητηθεί από τους πελάτες, να εκδώσει τιμολόγια με διπλή αναγραφή της τιμής (και στο εθνικό τους νόμισμα και σε ευρώ). "Δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στις πωλήσεις εξωτερικού. Ουσιαστικά, μόνο το λογιστήριο θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί από το 2001, που προβλέπεται ότι θα ενταχθούμε στην ΟΝΕ. Έχουμε αποφασίσει, πάντως, να γίνει σταδιακή μετάβαση, διατηρώντας διπλές καταστάσεις σε δραχμές και ευρώ μέχρι τις 31.12.2000", κατέληξε ο κ. Σπυριδόπουλος.

ΑΡΙΑΔΝΗ

Η εταιρεία δεν έχει προχωρήσει, προς το παρόν, σε αναδιοργάνωση του συστήματος πληροφορικής, προκειμένου να υπάρχει αναγραφή και σε ευρώ της τιμής των προϊόντων που εξάγει.

"Δεν έχουμε καμιά πληροφόρηση ότι οι πελάτες μας ζητούν διπλή αναγραφή της τιμής. Ωστόσο, εφόσον, εκδηλωθεί τέτοια επιθυμία πρέπει να προσαρμοστούμε", επισήμανε ο υπεύθυνος marketing, κ. Ιωάννης Στιφούδης.

Σύμφωνα με τον κ. Στιφούδη, η προσαρμογή των τιμολογίων δεν προβλέπεται ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στην εταιρεία, καθώς απαιτεί απλώς την εισαγωγή της συναλλαγματικής ισοτιμίας στο σύστημα πληροφορικής.

ΑΛΠΙΝΟ

Δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την πελατεία για την αναγραφή της τιμής σε ευρώ. Ωστόσο, η εταιρεία είναι έτοιμη να προβεί σε ανάλογη τιμολόγηση.

"Κανείς από τους πελάτες μας δεν ενδιαφέρθηκε για τιμολόγηση και σε ευρώ. Ίσως, για αυτό τον λόγο δεν έχουμε κάνει τίποτα. Ωστόσο, δεν θα έχουμε δυσκολία να εκδίδουμε τιμολόγια με διπλή αναγραφή του νομίσματος", τόνισε ο διευθυντής εργοστασίου της Αλπίνο, κ. Γιώργος Τουραπίδης.

ΖΕΥΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ

"Είμαστε σε αναμονή των απαιτήσεων που θα δημιουργηθούν μετά την εισαγωγή του ευρώ", επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος λογιστηρίου της εταιρείας Ζεύς Ακτινίδια, κ. Γιώργος Κήπου.

Η εταιρεία δεν είναι ακόμη ενήμερη για τον τρόπο που οι πελάτες της επιθυμούν να αναγράφεται η αξία των προϊόντων στα τιμολόγια. "Θα υπάρξει επικοινωνία με τους πελάτες και εφόσον ζητηθεί διπλή αναγραφή θα κινηθούμε ανάλογα", διευκρίνισε ο κ. Κήπου.

ΞΙΦΙΑΣ ΙΧΘΥΗΡΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

Εφοδιασμένη με το κατάλληλο σύστημα μηχανογράφησης που επιτρέπει και την αναγραφή σε ευρώ είναι η εταιρεία Ξιφίας.

"Σε λογιστικό και όχι σε πραγματικό επίπεδο θα γίνουν όλες οι αλλαγές. Υπό εξέταση βρίσκεται η υποχρέωση να έχουμε τον ισολογισμό σε ευρώ", σχολίασε στέλεχος της εταιρείας.

ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Υπό εξέταση βρίσκεται η τιμολόγηση και σε ευρώ για την καπνοβιομηχανία "Μιχαηλίδης". Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας, κ. Νίκο Σφακιανάκη, η αιτία για αυτή την στάση αναμονής δεν είναι η ελλιπής ενημέρωση και προετοιμασία, αλλά, κυρίως, η πορεία που θα ακολουθήσει το ευρώ σε σχέση με τα άλλα ισχυρά νομίσματα δηλ. δολάριο και γεν.

"Όταν δούμε την πραγματική ισορροπία του ευρώ, θα προχωρήσουμε ανάλογα και σε διπλή αναγραφή στα τιμολόγια", κατέληξε ο κ. Σφακιανάκης, τονίζοντας ότι οι προσαρμογές θα πραγματοποιηθούν σε λογιστικό επίπεδο.