Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( παράταση λόγω... δυσκολιών ) 

ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ Ε3

Παράταση λόγω… δυσκολιών

Παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων εκείνων που υποχρεούνται στη συμπλήρωση του Ε3, αλλά και των δηλώσεων μεγάλης ακίνητης περιουσίας- Το υπουργείο Οικονομικών εμμέσως παραδέχεται ότι η συμπλήρωση αυτών των εντύπων δημιουργεί σημαντικά προβλήματα σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού- Όλες οι νέες προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στο σημερινό "Επιχειρείν"

Μετά την διαπίστωση ότι η συμπλήρωση του Ε3 από εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους εκ των πραγμάτων καθίσταται δύσκολη, λόγω της πολυπλοκότητάς του, αλλά και της χρονοβόρου διαδικασίας συγκέντρωσης των στοιχείων, που πρέπει να αναγραφούν στο συγκεκριμένο έντυπο, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε, μετά τις αντιδράσεις, που εκδηλώθηκαν, να δώσει παράταση όλων των προθεσμιών για την υποβολή του Ε3, το οποίο, όπως είναι γνωστό, υποβάλλεται από τους υπόχρεους εις διπλούν μαζί με την φορολογική δήλωση.

Παράλληλα, το υπουργείο οικονομικών παρατείνει και τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, σε μία προσπάθεια να καλύψει λανθασμένες κινήσεις, λόγω προφανώς υπερβάλλοντος ζήλου υπηρεσιακών παραγόντων, οι οποίοι και στη περίπτωση του Ε3 όπως και στην περίπτωση της δήλωσης του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας θεώρησαν σκόπιμο να ζητήσουν στοιχεία, τα οποία δεν διευκολύνουν τους φορολογικούς ελέγχους, αλλά αντιθέτως οδηγούν στα "γρανάζια" της γραφειοκρατίας πάνω από 900.000 φορολογουμένους.

Διαβλέποντας προφανώς την εικόνα, που έχει δημιουργηθεί στον τομέα αυτό και εκτιμώντας παράλληλα τις αντιδράσεις, που εκδηλώνονται καθημερινώς από φορολογουμένους, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, έδωσε εντολή στον υφυπουργό, Γιώργο Δρυ, να εκδώσει απόφαση, με την οποία να παρατείνονται όλες οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων για το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, όπως και οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων όσων υποχρεούνται να υποβάλλουν συμπληρωμένο και το γνωστό έντυπο Ε3. Το "Επιχειρείν" δημοσιεύει σήμερα όλες τις παρατεινόμενες προθεσμίες, εντός των οποίων πρέπει να υποβάλουν την δήλωση τους όσοι υποχρεούνται να υποβάλλουν το Ε3, όπως δημοσιεύει και τις νέες προθεσμίες που καθόρισε το υπουργείο Οικονομιών και αφορούν την υποβολή της δήλωσης του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας επίσης διαπιστώνεται, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις ειδικών, "χάος".

Ειδικότερα, οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 1999 παρατείνονται για τις κατωτέρω κατηγορίες ως εξής:

1. Για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες, που ασκούν ατομικά το επάγγελμά τους ή ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες, κοινωνίες αστικού δικαίου, που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρίες, συμμετοχικές ή αφανείς, καθώς και κοινοπραξίες της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του Κ.Β.Σ., εφόσον όλοι οι ανωτέρω δεν τηρούν βιβλία ή τηρούν βιβλία πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας του Κ.Β.Σ., οι προθεσμίες, παρατείνονται, κατά περίπτωση, ως κατωτέρω:

2. Για τους υπόχρεους, στη δήλωση των οποίων περιλαμβάνονται εισοδήματα από συμμετοχή σε εταιρία ή κοινοπραξία ή κοινωνία που δεν τηρεί βιβλία ή τηρεί βιβλία πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, η προθεσμία των οποίων λήγει την 17 Μαρτίου 1999, αυτή παρατείνεται μέχρι και την 2α Απριλίου 1999.

3. Για τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά ή αλλοδαπά νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους ιδρύματα, των οποίων η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει την 2 Μαρτίου, παρατείνεται μέχρι και την 18 Μαρτίου 1999.

4. Οι λοιπές προθεσμίες, που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 62 και 64 του ν.2238/1994, παραμένουν ως έχουν.

Β. Για το έτος 1999 και για τις περιπτώσεις των κατωτέρω προσώπων αποδεσμεύεται η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που προβλέπεται από την παράγραφο 2 του άρθρου 27 του ν.2459/1997 και οι σχετικές δηλώσεις θα υποβληθούν ως ακολούθως:

1. Των νομικών προσώπων της παραγράφου 1 του άρθρου 101 του ν.2238/1994 (ΦΕΚ 151 Α΄) μέχρι τις 17 Μαΐου 1999.

Εξαιρούνται οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρίες, για τις οποίες αρμόδιοι για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος είναι οι προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Β.Ε. Αθηνών, ΦΑΕ Πειραιά και ΦΑΕ Θεσσαλονίκης.

Οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων ΦΜΑΠ των ανωτέρω εξαιρουμένων ημεδαπών ανωνύμων εταιριών ορίζονται ως ακολούθως:

2. Των φυσικών προσώπων, ανάλογα με το γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου, από το οποίο αρχίζει το επώνυμο του υπόχρεου και συγκεκριμένα: