Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( τέλος η άτυπη πίστωση στο χρηματιστήριο :: 26/1/2006 19:25:51) 

Τέλος η άτυπη πίστωση στο χρηματιστήριο

Με στόχο να μην υπάρξουν στο μέλλον κόκκινοι κωδικοί, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καταργεί την άτυπη πίστωση για το συμψηφισμό αγοράς και πώλησης μετοχών. Στο εξής κάποιος επενδυτής, για να κάνει αγοραπωλησίες μετοχών εντός τριών ημερών, πρέπει να προκαταβάλει το 40% της αγοράς μετοχών.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξης Πιλάβιος στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο επενδυτής πρέπει να διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ασφαλείας, προκειμένου να κάνει αγοραπωλησίες μετοχών εντός τριών ημερών χωρίς να πληρώσει την αξία. Για παράδειγμα, εάν κάποιος επενδυτής έχει χαρτοφυλάκιο 1.000 ευρώ και θέλει να προχωρήσει σε αγοραπωλησία μετοχών εντός τριών ημερών με την άτυπη μορφή δανεισμού του λεγόμενου Τ+3, μπορεί να αγοράσει άλλα 1.500 ευρώ και να τα πουλήσει μέσα σε τρεις μέρες χωρίς να πληρώσει το τίμημα. Με τον τρόπο αυτό, τόνισε ο κ. Πιλάβιος, δεν πρέπει τζαμπατζήδες πια να ασχολούνται με το χρηματιστήριο και έδωσε δύο μήνες προθεσμία στις ΑΧΕ να υπαχθούν στην προσαρμογή αυτή.

Σύμφωνα με τον κ. Πιλάβιο, έχουν ανακαλυφθεί κάποιες περιπτώσεις που ο πελάτης πήγαινε την τρίτη ημέρα και, αντί για χρήματα, κατέβαλε προσωπική επιταγή. Η χρηματιστηριακή εταιρεία κρατούσε την επιταγή στα συρτάρια της ως εξοφλημένη και την άλλη μέρα χορηγούνταν άλλη επιταγή, προκειμένου να καλύψει την προηγούμενη. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βάζει τέλος στο φαινόμενο αυτό και οποιαδήποτε επιταγή δίνεται πρέπει να κατατίθεται αυτομάτως στον τραπεζικό λογαριασμό.

Όσον αφορά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ειδικότερα τις εφημερίδες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τόνισε πως δεν είναι δυνατό να διαβάζουμε κάθε τόσο ότι η μία εταιρεία εξαγοράζει την άλλη και να δίνεται μια υπέρμετρη αισιοδοξία στον κόσμο. Επισήμανε ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι πιο συγκρατημένοι, να μην προτρέπουν στην αγοραπωλησία μετοχών και οι εφημερίδες να μη δημοσιεύουν κέρδη προ φόρων αλλά μόνο κέρδη μετά φόρων των εταιρειών, για να μην παραπλανάται το επενδυτικό κοινό.

Στο μεταξύ το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των Φάσμα και G-Trade ΑΧΕΠΕΥ και τη θέση τους σε εκκαθάριση.