Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αυξημένος κατά 4,5% σε σύγκριση με το 2004 ήταν πέρυσι ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέφτηκαν τη Βουλγαρία, με τους Έλληνες να φιγουράρουν πρώτοι στη σχετική λίστα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού της γειτονικής χώρας. Σχεδόν ένας στους δύο ξένους που προτίμησαν πέρυσι τα θέρετρα της Βουλγαρίας προερχόταν από κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικότερα, 4.837.150 ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν πέρυσι τη Βουλγαρία, χωρίς να συνυπολογίζεται ο αριθμός των αλλοδαπών που απλώς διήλθαν από το έδαφος της γειτονικής χώρας, για να καταλήξουν τελικά σε άλλο κράτος (τράνζιτ). Πάντως, η Βουλγαρία έδειξε να χάνει μερίδια από τις παραδοσιακές αγορές της, καθώς υποδέχτηκε λιγότερους τουρίστες από τις τρεις κυριότερες δεξαμενές άντλησης πελατών για τον τουρισμό της.

Από το σύνολο των ξένων, ο μεγαλύτερος αριθμός, συγκεκριμένα 665.894, ήταν Έλληνες (αν και σε σχέση με το 2004 καταγράφηκε μείωση 11,3%). Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας βρέθηκαν οι Γερμανοί (582. 315 άτομα, αριθμός μειωμένος κατά 2,43% σε ετήσια βάση) και στην τρίτη οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ (581.139 επισκέπτες ή μείωση 14.79% σε σχέση με πέρυσι).

Τα βουλγαρικά θέρετρα και τα χιονοδρομικά κέντρα της γείτονος φαίνεται ότι αποτελούν αυξανόμενο δέλεαρ για τους Ρουμάνους, τους Βρετανούς και τους Τούρκους. Ο αριθμός των Ρουμάνων τουριστών στη Βουλγαρία σχεδόν διπλασιάστηκε πέρυσι, ενώ εκείνος των Βρετανών και των Τούρκων αυξήθηκε κατά 36% (και στις δύο περιπτώσεις).