Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( αυξήσεις 3%, τελικά, στο δημόσιο τομέα :: 1/2/2006 18:55:20) 

"Εξαντλήσαμε όλα τα όρια της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2006", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας για τις αυξήσεις του δημοσίου τομέα.

ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ πολιτική για το 2006 ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας

Αυξήσεις 3%, τελικά, στο δημόσιο τομέα

Οι συνταξιούχοι του δημοσίου θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται κατά 4%, ενώ στους συνταξιούχους του ΟΓΑ και τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ θα χορηγηθούν αυξήσεις 7%

Αυξήσεις 3% και 4% θα δοθούν φέτος στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους του δημοσίου αντίστοιχα, σύμφωνα με την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για το 2006, την οποία ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Στην περίπτωση των μισθωτών στην αύξηση του βασικού μισθού πρέπει να προστεθεί και η ωρίμανση (γύρω στο 1,1%), οπότε θεωρητικά θα καλυφθεί ο πληθωρισμός, που αναμένεται να κλείσει φέτος στο 3,2%. Στην πράξη όμως λόγω της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας και της δραστικής περικοπής των επιδομάτων και των υπερωριών κατά το ήμισυ οι πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων υπολογίζεται ότι θα συρρικνωθούν κατά 5%-10%. Όπως αναμενόταν, στους συνταξιούχους του ΟΓΑ και στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ θα χορηγηθούν αυξήσεις 7%.

Κερδισμένοι οι ένστολοι

Η εισοδηματική πολιτική προβλέπει επίσης τα εξής: - Στο ένστολο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας θα αποδοθεί από το Σεπτέμβριο και η δεύτερη δόση του θεσμοθετημένου επιδόματος ειδικών συνθηκών (2%), η πρώτη δόση του οποίου καταβάλλεται ήδη από 1.9.2005. - Οι συνταξιούχοι του δημοσίου, οι οποίοι είναι μερισματούχοι του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), θα λάβουν από το Ταμείο τους μέση αύξηση μερίσματoς της τάξης του 5%. - Οι αυξήσεις στις στρατιωτικές συντάξεις κατ' εξαίρεση θα φτάσουν το 6,5% λόγω χορήγησης της τέταρτης δόσης του επιδόματος θέσης ευθύνης ή του επιδόματος των 176 ευρώ κατά περίπτωση, του επιδόματος ειδικών συνθηκών, καθώς και των μισθολογικών προαγωγών. - Στους συνταξιούχους του δημοσίου θα καταβληθεί από τις 24 Ιουνίου του 2006, με τη σύνταξη του μηνός Ιουλίου, η πρώτη δόση των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ.

"Εξαντλήσαμε τα όρια"

Οι αυξήσεις για μισθούς, συντάξεις, ΟΓΑ και ΕΚΑΣ θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό του 2006 κατά περίπου 761 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος των αμοιβών ως δαπάνη του προϋπολογισμού είναι σχεδόν 23 δισ. ευρώ. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι οι αυξήσεις "εξαντλούν όλα τα όρια της δημοσιονομικής πολιτικής". Η έλλειψη γαλαντομίας που επιδεικνύει η κυβέρνηση προς τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους υπαγορεύεται από την υποχρέωση της Ελλάδας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ρίξει το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ εντός του 2006 και να βγει έτσι εκτός κοινοτικής επιτήρησης. Οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν χθες είναι μεν βελτιωμένες σε σχέση με τις προβλέψεις, απέχουν όμως παρασάγγας από τα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που ζητούσαν αυξήσεις μισθών της τάξης του 7%.