Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( εφαλτήριο της gazprom η ελλάδα :: 1/2/2006 18:01:21) 

Δεσπόζουσα είναι η παρουσία της Gazprom στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας εισάγει από τη Ρωσία το 81% του φυσικού αερίου που καταναλώνει.

ΚΡΙΣΙΜΕΣ συναντήσεις Καραμανλή και Σιούφα με την ηγεσία του ρωσικού κολοσσού

Εφαλτήριο της Gazprom η Ελλάδα

Αναμένεται να εξεταστεί ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα για τη μεταφορά του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ

Τη διεύρυνση της παρουσίας της Gazprom στην Ελλάδα, καθώς και θέματα που "καίνε" εξίσου τη χώρα μας και το ρωσικό ενεργειακό κολοσσό θα συζητήσουν σήμερα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας με το ηγετικό δίδυμο της εταιρείας, το οποίο πραγματοποιεί 24ωρη επίσκεψη την Αθήνα.

Οι συναντήσεις του πρόεδρου της Gazprom -της μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου στον κόσμο- Αλεξέι Μίλερ και του αντιπροέδρου της διοικούσας επιτροπής Αλεξάντερ Μεντβέντεφ εντάσσονται στο πλαίσιο της "ενεργειακής διπλωματίας" ή "διπλωματίας των αγωγών", στην οποία επιδίδεται συστηματικά η Ελλάδα.

Όπως δήλωσε στη "Μ" ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου, η ατζέντα των συναντήσεων είναι ανοιχτή, εύλογα όμως θα περιστραφεί γύρω από ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο κ. Στεφάνου θα είναι παρών στην πρώτη συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης, μαζί με τον υφυπουργό Γιώργο Σαλαγκούδη και τους επικεφαλής της ΔΕΠΑ Ραφαήλ Μωυσή και Ασημάκη Παπαγεωργίου, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας αντίστοιχα.

Η ατζέντα

Συγκεκριμένα, αναμένεται να εξεταστεί ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα για τη μεταφορά του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, υπό το πρίσμα της κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού αερίου και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Όπως τόνισε ο κ. Στεφάνου, το ενδιαφέρον των Ρώσων για τη σύσφιξη των σχέσεων με την Ελλάδα οφείλεται στην ανάδειξη της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης, ιδίως μετά την πρόσφατη υπογραφή στην Αθήνα της συμφωνίας για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς ενέργειας στην περιοχή. Οι σημερινές επαφές -που προετοιμάστηκαν με άκρα μυστικότητα από το υπουργείο Ανάπτυξης τις τελευταίες τρεις εβδομάδες- έρχονται ως συνέχεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Ρωσία ο Κώστας Καραμανλής, και των συναντήσεων που είχε στη Μόσχα και τη Χαλκιδική με τον πρόεδρο Πούτιν για τα κοινά ενεργειακά προγράμματα και τις διμερείς συνεργασίες.

Ασφάλεια

Το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων όλων των ευρωπαϊκών χωρών, ιδίως μετά τη διένεξη της Ρωσίας με την Ουκρανία για τις τιμές του φυσικού αερίου και τα συνεχή ράλι της τιμής του πετρελαίου. Η Gazprom, που έχει το κρατικό μονοπώλιο στη Ρωσία, προμηθεύει την Ευρώπη με τα δύο τρίτα των εισαγωγών φυσικού αερίου της γηραιάς ηπείρου. Εξίσου δεσπόζουσα είναι η παρουσία της Gazprom στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας εισάγει από τη Ρωσία το 81% του φυσικού αερίου που καταναλώνει (2,2 δισ. κυβικά μέτρα από τα 2,7 δισ. κυβικά μέτρα που υπολογίζεται ότι καταναλώθηκαν το 2005).