Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( "εξαντλήσαμε τα όρια του προϋπολογισμού" :: 2/2/2006 19:29:22) 

"Θα ήμουν ο ευτυχέστερος των Ελλήνων αν είχαμε τη δυνατότητα να δώσουμε μεγαλύτερες αυξήσεις", είπε ο κ. Αλογοσκούφης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους ανταποκριτές ξένου Τύπου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Γ. Αλογοσκούφη στις επικρίσεις για τη σφικτή εισοδηματική πολιτική

"Εξαντλήσαμε τα όρια του προϋπολογισμού"

Το ασφαλιστικό θα αντιμετωπιστεί συναινετικά, ενώ η κυβέρνηση δεν θα αναλάβει καμιά πρωτοβουλία έως το τέλος της τετραετίας

Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Αυτή ήταν ουσιαστικά η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης στις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση για τη σφικτή δημοσιονομική πολιτική του 2006, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους ανταποκριτές ξένου Τύπου.

"Θα ήμουν ο ευτυχέστερος των Ελλήνων αν είχαμε τη δυνατότητα να δώσουμε μεγαλύτερες αυξήσεις", είπε ο κ. Αλογοσκούφης, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση εξάντλησε τα όρια αντοχής της ελληνικής οικονομίας, προσπαθώντας να μην τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, τον οποίο χαρακτήρισε από τους πιο κρίσιμους των τελευταίων ετών.

Ο κ. Αλογοσκούφης κλήθηκε να απαντήσει σε όλα τα ζητήματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου του. Συγκεκριμένα:

- Για το ασφαλιστικό είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί συναινετικά και ότι καμιά πρωτοβουλία δεν θα ληφθεί από την κυβέρνηση μέχρι το τέλος της τετραετίας. - Για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες τόνισε ότι το 2006 θα είναι έτος έντασης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και στο πλαίσιο αυτό θα προωθηθούν η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ο καλύτερος έλεγχος των δημοσίων δαπανών και η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης. "Οι στόχοι μας θα επιτευχθούν", είπε με σιγουριά ο υπουργός Οικονομίας, προβλέποντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα κλείσει το 2005 στο 3,6% - 3,7%. - Για τις τράπεζες, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το κλειδί για την καλή λειτουργία τους είναι ο ανταγωνισμός, ενώ συγκεκριμένα για την Εμπορική είπε ότι υπάρχει πρόθεση να οριστεί άμεσα σύμβουλος αποκρατικοποίησης. "Θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την Credit Agricole και η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να διαθέσει το σύνολο της συμμετοχής του δημοσίου στην Εμπορική. Σε αυτή τη φάση κανείς πλέον δεν έχει το δικαίωμα της πρώτης άρνησης", τόνισε.

Καμένη γη

Στην εισαγωγική του ομιλία ο υπουργός Οικονομίας απέδωσε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι η ΝΔ παρέλαβε μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, τη βαριά κληρονομιά του δημοσίου χρέους, αλλά και τις σπατάλες του δημοσίου. Ειδικότερα, ανέφερε ότι από το 1993 ως το 2004 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκε κατά 25% (κατά 120.000 άτομα), παρ' όλα αυτά η ανεργία δεν εμφάνισε κανένα σημείο υποχώρησης.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο κ. Αλογοσκούφης και από την πορεία των εσόδων, επικαλούμενος τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τον Ιανουάριο του 2006 το γενικό σύνολο των εσόδων αυξήθηκε κατά 17,8% και του ΦΠΑ κατά 11%. "Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες για την αύξηση των εσόδων αποδίδουν", τόνισε σχετικά. Ο κ. Αλογοσκούφης υπενθύμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ επανέλαβε ότι το δημόσιο έλλειμμα θα πέσει φέτος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

"Δεν πωλείται ο ΟΤΕ το 2006"

Ο κ. Αλογοσκούφης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της συμμετοχής του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ, τουλάχιστον κατά το τρέχον έτος. Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα τέτοιο σχέδιο. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε πουλήσει το 10% των μετοχών του οργανισμού το Σεπτέμβριο, περιορίζοντας τη συμμετοχή του δημοσίου στο 38,6%. Τα έσοδα της πώλησης είχαν φτάσει τα 835 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση στοχεύει στην άντληση εσόδων ύψους 1,65 δισ. ευρώ από το φετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να περιορίσει το δημόσιο χρέος της χώρας στο 104,8% του ΑΕΠ από 107,9% που έκλεισε το 2005.