Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Σε στρατηγική συνεργασία με την Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία στον κλάδο της βαμβακοκαλλιέργειας προχωρά η Bios Agrosystems, μέλος του βορειοελλαδικού ομίλου Redestos. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Επίλεκτος θα επιδοτήσει τους ενδιαφερόμενους βαμβακοπαραγωγούς με 45 ευρώ το σακί για την αγορά τριών ποικιλιών βαμβακόσπορου της Bios -των Assos, Extra και Πρωτέας- στους νομούς Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και Φθιώτιδας, υπό την προϋπόθεση ότι το σύσπορο βαμβάκι που θα παραχθεί θα παραδοθεί στα εκκοκκιστήριά της. Με τον τρόπο αυτό ένα σακί βαμβακόσπορου θα κοστίζει 70 ευρώ έναντι των 115 της αγοράς. Πρώτος στόχος κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο θα είναι 100.000 στρέμματα στη Θεσσαλία από ένα σύνολο 1,5 εκατ. Παράλληλα η Bios θα προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στους βαμβακοπαραγωγούς που θα αποφασίσουν να αξιοποιήσουν αυτήν τη συνεργασία. Όπως διευκρίνισαν οι δύο πλευρές, η πρώτη αυτή κίνηση σηματοδοτεί την έναρξη μιας ευρύτερης συνεργασίας, με σκοπό να δημιουργηθούν και νέες συνέργειες, χωρίς να αποκλείεται και η μετοχική σχέση, ενδεχόμενο όμως για το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα καμία συζήτηση.

"Η συμφωνία αυτή σημαίνει για τους βαμβακοκαλλιεργητές παραγωγή προϊόντος υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και χαμηλότερο κόστος στην προμήθεια του βαμβακόσπορου", σημείωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της Bios, Θύμης Ευθυμιάδης.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Επίλεκτος, Απόστολος Δοντάς, εξήγησε πως με την εν λόγω συμφωνία οι δύο εταιρείες επιθυμούν να αποτρέψουν τους παραγωγούς από το να χρησιμοποιούν μη πιστοποιημένους σπόρους, κάτι που διαπιστώνεται τελευταία στην προσπάθεια των αγροτών να μειώσουν το κόστος παραγωγής στο πλαίσιο της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. "Η ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια δεν πρέπει να απαξιωθεί", σημείωσε, εξηγώντας πως χρειάζονται συλλογικές δράσεις αυτού του τύπου για τη στήριξη των βαμβακοπαραγωγών.

Επιβραβεύοντας τη συνεργασία των δύο εταιρειών, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, που συμμετείχε στο πάνελ, προέτρεψε και άλλες εταιρείες να προχωρήσουν σε ανάλογες συμφωνίες. Προέβλεψε δε ότι το 2006 θα είναι χρονιά μείωσης του κόστους παραγωγής λιπασμάτων, αγροτικών φαρμάκων και πολλαπλασιαστικού υλικού.

Ο όμιλος Redestos, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Νίκο Ευθυμιάδη, διερευνά το ενδεχόμενο συνεργασιών και σε άλλα είδη όπως το κριθάρι για μπίρα, η πατάτα και το σκληρό σιτάρι για σιμιγδάλι.

ΜΑΡΙΑ ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ