Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( με το δεξί και το 1999 ) 

ME ΑΝΟΔΟ ΕΚΛΕΙΣΕ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

Με το δεξί και το 1999

Οι ελληνικές μετοχές "έκλεισαν" αυτή την χρονιά μέσα σε ένα πολύ θετικό κλίμα, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει άλλες 25 μονάδες κατά την διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης, γεγονός που ανεβάζει την συνολική απόδοση της αγοράς για αυτή την χρονιά στο +83%. Οι μετοχές της παράλληλης αγοράς οδήγησαν την κούρσα αυτή της ανόδου με απόδοση 165%, ακολουθούμενες από τις τράπεζες (152%), ασφάλειες (+73%) και τις βιομηχανικές μετοχές (+47%). Οι μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου απογοήτευσαν τους επενδυτές με οριακά κέρδη της τάξης του 10% για ολόκληρο το 1998. Οι τιμές των 20 μεγαλύτερων μετοχών (FTSE/ASE) σημείωσαν άνοδο κατά 104%. Η δημοσιονομική πειθαρχία που παρατηρήθηκε κατά το 1998, η είσοδος της δραχμής στο ΕΝΣ και η διαγραφώμενη είσοδος της Ελλάδος στην ΟΝΕ ήταν οι κύριοι παράγοντες πίσω από το ράλλυ αυτής της χρονιάς. Οι προοπτικές της αγοράς για το επόμενο έτος διαγράφονται ιδιαίτερα ευνοϊκές με την προϋπόθεση ότι το διεθνές κλίμα παραμένει σε σταθερότητα και η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα σύγκλισης.

ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΙΝΗΘΗΚΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

Στο ρυθμό της σάμπας!

Η αναταραχή που προκλήθηκε στις διεθνείς αγορές λόγω των εξελίξεων στη Βραζιλία κυριάρχησε την εβδομάδα αυτή, επηρεάζοντας τις χρηματαγορές όλου του κόσμου και κατ' επέκταση και τη Σοφοκλέους. Έτσι, σε εβδομαδιαία βάση, ύστερα από έντονες διακυμάνσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, ο Γ.Δ. σημείωσε απώλειες της τάξης του 4,2% ή 127 μονάδων. Θα πρέπει να επισημανθεί, βέβαια, ότι η αναταραχή αυτή δεν παρουσιάζει ομοιότητες με την κρίση του περασμένου Οκτωβρίου, διότι το πρόβλημα που αντιμετώπιζε η βραζιλιάνικη οικονομία ήταν ήδη γνωστό στις αγορές και συνεπώς εκτιμούμε ότι οι επιπτώσεις του στις χρηματαγορές θα έχουν βραχυχρόνιο χαρακτήρα. Από την άλλη μεριά, η παρ' ολίγον αυτή κρίση προκάλεσε την επιθυμητή διόρθωση, η οποία έδωσε την ευκαιρία στους επενδυτές να "κλειδώσουν" τα εντυπωσιακά κέρδη του προηγούμενου διαστήματος, επαναφέροντας του δείκτες σε ορθολογικότερα επίπεδα για εκ νέου τοποθετήσεις. Ο μεγάλος βαθμός ρευστότητας που υπάρχει στο σύστημα, τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί στην προσπάθεια σύγκλισης, οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας (κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από την έκθεση του ΟΟΣΑ) και η πτωτική πορεία των επιτοκίων (ανακοίνωση για σημαντική μείωση επιτοκίων από την Άλφα Πίστεως και την Εργασίας την εβδομάδα αυτή) διαμορφώνουν μία ιδιαίτερα θετική εικόνα για το μέλλον της αγοράς. Είναι γεγονός, βέβαια, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τιμές των μετοχών αυξάνουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, αναγκάζοντας έτσι την αγορά να προεξοφλεί μία σειρά από θετικές εξελίξεις, πρόωρα. Θα ήταν συνετό λοιπόν οι επενδυτές, ιδιαίτερα σε αυτά τα επίπεδα τιμών, να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή επιμηκύνοντας τον επενδυτικό τους ορίζοντα, επενδύοντας σε ποιοτικές μετοχές εταιριών με θετικές προοπτικές και σταθερούς ρυθμούς κερδοφορίας. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, κρίσιμοι παράγοντες, οι οποίοι αναμένεται να διαμορφώσουν την ψυχολογία της αγοράς, είναι η πορεία των επιτοκίων και η πρόοδος που θα σημειωθεί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τις περιπτώσεις της Ιονικής Τράπεζας κατά κύριο λόγο και των Κ.Α.Ε. στη συνέχεια. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα ζητήματα αυτά κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και γι' αυτό εκτιμούμε ότι η αγορά, ανεξάρτητα από τις ημερήσιες διακυμάνσεις, θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία.

Σχόλιο εβδομάδας 15/01 - 22/01

Ο Γ.Δ. κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε κινήθηκε ανοδικά, σημειώνοντας εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 3,6%, επεκτείνοντας τα συνολικά κέρδη από την αρχή του έτους στο 9,1%. Στο διάστημα αυτό, από τις 31/12/97, οι δείκτες εκείνοι οι οποίοι σημειώνουν κέρδη μεγαλύτερα από αυτά του Γ.Δ. είναι ο κατασκευαστικός (+24,5%), της παράλληλης (+15,9%), των επενδύσεων (+15,8%), των διάφορων (+15,0%), των ασφαλειών (+11,5) και των τραπεζών (+10,0%), ενώ σε εβδομαδιαία βάση ξεχώρισαν οι δείκτες των κατασκευαστικών (+12,1%), των επενδύσεων (+10,7%), των ασφαλειών (+11,5%) και των τραπεζών (+5,6%). Κατά τη διάρκεια του 1999, ύστερα από τη σημαντική άνοδο που σημείωσαν οι τιμές των μετοχών τον τελευταίο μήνα του 1998 (+11%), ο Γ.Δ. αφού ανήλθε στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών στις 3.010 μονάδες, κινείται σε ένα περιορισμένο εύρος διακύμανσης, μεταξύ των 2.800 και των 3.000 μονάδων. Σε αυτή την περιοχή ο Γ.Δ. δείχνει να "αφομοιώνει" τα νέα επίπεδα τιμών, γεγονός το οποίο αποτελεί δείγμα υγείας και επιτρέπει την αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, προκειμένου ο Γ.Δ. να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, απαιτείται ένα νέο κύμα θετικών ειδήσεων, το οποίο να προκαλέσει ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον, τόσο από τους εγχώριους όσο και τους ξένους επενδυτές, ιδιαιτέρως για τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, υπάρχουν όλα εκείνα τα συστατικά προκειμένου κάποιος να υποστηρίξει ότι οι προοπτικές της αγοράς είναι θετικές. Έτσι, από τη μία πλευρά, η ήδη σημειωθείσα αποκλιμάκωση των επιτοκίων (την εβδομάδα αυτή η Εθνική και η Εμπορική Τράπεζα ανακοίνωσαν μείωση επιτοκίων) θα συνεχιστεί με εντονότερους ρυθμούς, ειδικότερα κατά το β' 6μηνο του έτους. Παράλληλα, το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ομόλογα, προκαλεί ραγδαία μείωση των αποδόσεών τους, συντελώντας έτσι στην πορεία σύγκλισης των επιτοκίων. Από την άλλη πλευρά, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού πραγματοποιείται με γοργούς ρυθμούς, και εκτιμάται ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει επιτευχθεί και αυτό το κριτήριο σύγκλισης. Έτσι, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει στην απαρέκκλιτη εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και δεν σημειωθεί κάποια απρόοπτη εξέλιξη αναφορικά με τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές, τότε εκτιμούμε ότι οι επενδυτές εκείνοι με μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα θα "γευτούν" για μία ακόμα χρονιά σημαντικές αποδόσεις.