Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( ποιές προτάσεις κατατέθηκαν στο επαν :: 28/2/2006 19:14:34) 

Ποιές προτάσεις κατατέθηκαν στο ΕΠΑΝ

Υποβλήθηκαν 75 τον αριθμό προϋπολογισμού 183 εκατ. ευρώ από 47 επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του προγράμματος ανταγωνιστικότητα

Εβδομήντα πέντε προτάσεις, προϋπολογισμού 183,165 εκατ. ευρώ, υποβλήθηκαν στον ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ από 47 επιχειρήσεις της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας. Οι προτάσεις κατατέθηκαν στο πλαίσιο του μέτρου 6.5 του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα" (ΕΠΑΝ), το οποίο αφορά την Προώθηση Συστημάτων ΑΠΕ & ΣΗΘ Συμπαραγωγής στο ενεργειακό σύστημα της χώρας - Εξοικονόμηση ενέργειας για τη δημιουργία και την ενίσχυση ενεργειακών επενδύσεων.

Τα προς χρηματοδότηση έργα αναφέρονται στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, της συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, της υποκατάστασης συμβατικών καυσίμων με αέριο καύσιμο και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αναμένεται μάλιστα να συμβάλουν στην εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και την ελάττωση της εξάρτησης από εισαγόμενες μορφές πρωτογενούς ενέργειας μέσω της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών τροφοδοσίας και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποβλήθηκαν 65 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 74,96 εκατ. ευρώ από 42 επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύουν το 86,6% του συνόλου των υποβληθεισών προτάσεων. Στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας υποβλήθηκαν δέκα προτάσεις προϋπολογισμού 108,19 εκατ. ευρώ από πέντε επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύουν το 13,4% των υποβληθεισών προτάσεων.

Στην κατηγορία τεχνολογικής επένδυσης τα περισσότερα έργα αφορούν τον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση 29 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 108,92 εκατ. ευρώ κατέχοντας ποσοστό 38,67% επί των υποβληθέντων έργων.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα αρχίσουν ο έλεγχος επί των υποβαλλομένων στοιχείων και η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός των προτάσεων πρέπει να κυμαίνεται από 44.000 ευρώ έως 44 εκατ. ευρώ. Η ανώτατη δημόσια χρηματοδότηση, μέρος της οποίας προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ποικίλλει μεταξύ 30% και 50%.

Όλα τα έργα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2008.

Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα υλοποιούνται στο πλαίσιο σχετικών δράσεων του ΕΠΑΝ, τη διαχείριση των οποίων έχει ο ΕΦΔ ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, 92 ενεργειακές επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 240 εκατ. ευρώ.