Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( αλλεπάλληλα χτυπήματα δέχεται η οικονομία της βόρειας ελλάδας το τελευταίο διάστημα. :: 13/1/2006 20:00:30) 

Αλλεπάλληλα χτυπήματα δέχεται η οικονομία της Βόρειας Ελλάδας το τελευταίο διάστημα.

Το έσχατο χτύπημα ήρθε την περασμένη Παρασκευή με την ανακοίνωση του «λουκέτου» της μονάδας της βρετανικής Tate & Lyle στη Θεσσαλονίκη (πρώην Βιαμύλ). Προστίθεται, λοιπόν, στο δυσάρεστο κλίμα που δημιούργησε η παύση της λειτουργίας του εργοστασίου της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην αναστάτωση που προκάλεσε το θρίλερ αναφορικά με το αν θα κλείσει ή όχι η μονάδα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ξάνθη.

Μπορεί η ανακοίνωση της εταιρείας να κάνει λόγο για σταδιακό κλείσιμο έως το Σεπτέμβριο του 2008, ωστόσο δεν «χρυσώνει το χάπι» στους 88 εργαζομένους της. Ο λόγος της παύσης της λειτουργίας της; Ο ίδιος που οδήγησε και στο παρ' ολίγον λουκέτο της μονάδας της ΕΒΖ στην Ξάνθη: η αναθεώρηση του ευρωπαϊκού καθεστώτος για τη ζάχαρη που ρυθμίζει όχι μόνο τις τιμές της ζάχαρης αλλά και της ισογλυκόζης (προϊόν που παράγει η εταιρεία). Μπορεί στην περίπτωση της ΕΒΖ να απεφεύχθη το μοιραίο στο παρά πέντε, λόγω της παρέμβασης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρου Κοντού, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση της Tate & Lyle, η διοίκηση της οποίας είναι αποφασισμένη να κλείσει τη μονάδα της.

Πάντως, εντυπωσιακός είναι ο βρετανικός επιχειρηματικός τρόπος σκέψης. Η εταιρεία (ούσα κερδοφόρα) διείδε ζημίες στο μέλλον και αποφάσισε εγκαίρως να αντιδράσει, ενημερώνοντας επίσης εγκαίρως και τους εργαζομένους της, ώστε να έχουν όλο το χρόνο να προγραμματίσουν τις κινήσεις τους. Δηλαδή, ακριβώς ό,τι ΔΕΝ κάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, που φτάνουν στο παρά πέντε των οικονομικών αντοχών τους, πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο, και που οι εργαζόμενοί τους σήμερα μαθαίνουν ότι από αύριο είναι άνεργοι.