Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόκκινη κάρτα έδειξε για μία ακόμη φορά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην Ελλάδα για την απουσία μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα αγγίξει κατά την τρέχουσα θητεία της. Επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις του ο οργανισμός προτείνει την κατάργηση των κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης, τη σύνδεση των συντάξεων με τις αποδοχές στο σύνολο των χρόνων εργασίας και την επιβολή αυστηρότερων όρων και προϋποθέσεων στο καθεστώς συνταξιοδότησης.

Ελαστικότερη εργασία

Στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, που περιλαμβάνεται στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στις χώρες-μέλη του, ο οργανισμός αναφέρει ότι παρά την ταχύτατη ανάπτυξη της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, η ψαλίδα με την Ευρώπη παραμένει διάπλατα ανοιχτή. Ο ΟΟΣΑ αποδίδει την υστέρηση της ελληνικής οικονομίας στις ανελαστικές σχέσεις εργασίας και στα υψηλά εμπόδια που υπάρχουν στην αγορά αγαθών. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΟΣΑ ζητά την προώθηση μέτρων που θα συμβάλουν στη μεγαλύτερη ευελιξία της εργατικής νομοθεσίας (εννοεί να γίνουν ευκολότερες οι προσλήψεις και απολύσεις από τις επιχειρήσεις), αλλά και να εξισωθεί προς τα κάτω το κόστος εργασίας των υπαλλήλων με αυτό των εργατών. Ο ΟΟΣΑ συστήνει επίσης στην κυβέρνηση να καταργήσει κάθε διάκριση μεταξύ της πλήρους και της μερικής απασχόλησης, ώστε να μειωθεί η ανεργία μεταξύ των νέων και των γυναικών.

Για την αγορά αγαθών, οι συντάκτες της έκθεσης παρατηρούν ότι πρέπει να προωθηθεί ταχύτερα η απελευθέρωση κρίσιμων αγορών, όπως αυτή της ηλεκτρικής ενέργειας. Στο μέτωπο αυτό ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει πάντως πρόοδο, σημειώνοντας τη δημιουργία του κώδικα για τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΡΑΕ, καθώς και την ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Διαπιστώνει, επίσης, ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και στον περιορισμό της γραφειοκρατίας που αφορά τη σύσταση νέας επιχείρησης, ενώ επικροτεί τις πρόσφατες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ και στην ψήφιση του νέου νόμου περί πτωχεύσεων. Αναφορά γίνεται εξάλλου και στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2004, οι οποίες στοχεύουν κυρίως στην ενίσχυση των επενδύσεων και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Κάτω από τη βάση βάζει ο ΟΟΣΑ στην Ελλάδα στον τομέα της καινοτομίας, διαπιστώνοντας ότι, παρά τα βήματα που έχουν γίνει, η χώρα μας παραμένει ουραγός στις δαπάνες για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας. Ο ΟΟΣΑ ζητά επίσης την ενίσχυση της σύνδεσης των πανεπιστημίων με τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς και την αναδιοργάνωση και την αναβάθμιση των ερευνητικών ινστιτούτων του δημοσίου.