Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( η κινηση στο χρηματιστηριο αξιων αθηνων ) 

Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Άνοδος του δείκτη

Η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση της έντασης στα δρώμενα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας, από κοινού με τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, λειτούργησαν ενθαρρυντικά για τη Σοφοκλέους- Έτσι, με άνοδο σε ποσοστό 3,28% έκλεισε χθες ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ

Θετικά κινήθηκε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τιμές των μετοχών και τις συναλλαγές να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με άνοδο 109,23 μονάδων, ποσοστό 3,28%, φθάνοντας τις 3.444,09 μονάδες, ήτοι κατά 22 μονάδες χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ των 3.466 μονάδων.

Τόσο η αποκλιμάκωση της έντασης στα πολιτικά δρώμενα της χώρας όσο και οι θετικές εξελίξεις από το μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων λειτούργησαν ενθαρρυντικά για τη Σοφοκλέους, επαναφέροντας το κλίμα της αισιοδοξίας μεταξύ του επενδυτικού κοινού. Εξάλλου, προς την κατεύθυνση της τόνωσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών λειτούργησε και η επίσημη -διά στόματος Ευρωπαϊκής Επιτροπής- ανακοίνωση ότι η Ελλάδα πληροί το κριτήριο του δημοσιονομικού ελλείμματος, καθώς αυτό για το 1998 διαμορφώθηκε κάτω από το 3%, στο 2,4% του ΑΕΠ.

Επίσης, η αγορά φαίνεται ότι ευνοήθηκε και από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητος της ελληνικής οικονομίας από το διεθνή ελεγκτικό οίκο "MOODY'S", στελέχη του οποίου εξετάζουν αυτές τις ημέρες την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, ενισχυτικά για τη Σοφοκλέους λειτούργησε και η πορεία που ακολούθησαν τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς και η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας την οποία ανακοινώνουν οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες.

Η χθεσινή συνεδρίαση

Έντονες αγορές σημειώθηκαν, κατά την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης, στο χώρο τραπεζών και των κατασκευαστικών εταιρειών. Οι πρώτες θετικές κινήσεις επεκτάθηκαν γρήγορα και στους υπόλοιπους κλάδους.

Ο γενικός δείκτης τιμών κινήθηκε σταθερά ανοδικά και με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας των συναλλαγών έφθασε σε "απόσταση αναπνοής" από το ιστορικό ρεκόρ των 3.466 μονάδων, στις 3.462 μονάδες, σημειώνοντας άλμα 3,82%. Στα επίπεδα αυτά υπήρξαν περιορισμένες ρευστοποιήσεις, ο δείκτης "γύρισε" στα επίπεδα των 3.420 μονάδων, για να κινηθεί και πάλι στη συνέχεια ανοδικά.

Έντονο ήταν και σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μετοχές της Εμπορικής και της Ιονικής. Η Εμπορική έκλεισε με άνοδο 7,7% στις 40.940 δρχ. ενώ η Ιονική κατέγραψε άνοδο 5,2% και βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας της στις 20.300 δρχ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή 72 μετοχών έκλεισε στο ανώτατο όριο διακύμανσης στο 8%.

Οι επιμέρους δείκτες παρουσίασαν τις εξής μεταβολές: Τράπεζες άνοδος 4,07%, Λίζιγκ άνοδος 2%, Ασφάλειες άνοδος 0,57%, Επενδύσεις άνοδος 1,47%, Κατασκευές άνοδος 5,74%, Βιομηχανίες άνοδος 2,50%, Διάφορες άνοδος 0,19%, Συμμετοχών άνοδος 2,65%. Με άνοδο 2,30% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.