Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( ανοίγει ο δρόμος για τα μεταλλεία χρυσού; :: 8/2/2006 18:02:14) 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: Κατέθεσε στα συναρμόδια υπουργεία τα επιχειρησιακά σχέδια

Ανοίγει ο δρόμος για τα μεταλλεία χρυσού;

Ελπίδες ότι θα "πάρουν μπροστά οι μηχανές" των μεταλλείων χρυσού της Ολυμπιάδας και των Σκουριών αποκτούν πρώην και νυν εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός.

Προ ημερών κατατέθηκαν στα συναρμόδια υπουργεία τα επιχειρησιακά σχέδια για τις εγκαταστάσεις εξόρυξης χρυσού των δύο μεταλλείων.

Αυτή τη φορά φαίνεται πως η εταιρεία έχει με το μέρος της τους κατοίκους της περιοχής. Όπως τόνισε στη "Μ" ο νομάρχης Χαλκιδικής Αργύρης Λαφαζάνης, η κοινή γνώμη μοιάζει ανεκτική στο νέο σχέδιο επεξεργασίας χρυσού, καθώς η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με δεσμεύσεις της διοίκησης, δεν περιλαμβάνει τη χρήση κυανίου.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της European Goldfields, κάτοχο του 65% των μετοχών της Ελληνικός Χρυσός, το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας επικεντρώνεται σε μια κλιμακωτή ανάπτυξη παραγωγής στα μεταλλεία χρυσού και χαλκού στις Σκουριές, αλλά και σε σταδιακή ανάπτυξη δραστηριοτήτων στο μεταλλείο χρυσού, μόλυβδου και ασημιού της Ολυμπιάδας. Όπως αναφέρει η βρετανική εταιρεία, η Ελληνικός Χρυσός επικεντρώνεται πλέον στην ολοκλήρωση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την οποία θα καταθέσει στις ελληνικές αρχές στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Μαύρες Πέτρες

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των μεταλλωρύχων Χρήστο Ζαφειρούδα, η διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε νέες προσλήψεις στο μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, το οποίο σήμερα απασχολεί περίπου 230 εργαζόμενους.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμεί η εκδίκαση της προσφυγής που είχαν καταθέσει προ ετών κάτοικοι της Στρατονίκης ζητώντας να σταματήσουν οι εργασίες εξόρυξης κάτω από το χωριό. Η νέα μελέτη της εταιρείας, που εγκρίθηκε από την πολιτεία, προβλέπει νέα μέθοδο εξόρυξης, χωρίς ανατινάξεις, με τη χρήση μετροπόντικα.

"Η νέα μέθοδος εγγυάται την ασφάλεια των σπιτιών. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η απόφαση του ΣτΕ θα επιτρέψει τη συνέχιση των εργασιών", ανέφερε ο κ. Ζαφειρούδας, ο οποίος υπογραμμίζει την ευαισθητοποίηση της Ελληνικός Χρυσός σε θέματα ασφάλειας. "Η διοίκηση αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ασφαλιστική εταιρεία, προκειμένου να προχωρήσει στην ασφάλιση όλου του οικισμού".

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις μερίδας των κατοίκων της περιοχής για τη λειτουργία των μεταλλείων, ζήτησε να σταματήσει η παραπληροφόρηση. Επισήμανε ότι πίσω από τις αντιδράσεις κρύβονται οικονομικά συμφέροντα. "Μεταξύ αυτών που αντιδρούν βρίσκονται και πρώην διευθυντές των μεταλλείων, οι οποίοι κινούνται με βάση το δικό τους συμφέρον και όχι το συμφέρον της περιοχής, που μοναδική της ελπίδα επιβίωσης είναι τα μεταλλεία", κατέληξε ο κ. Ζαφειρούδας.