Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( και νεα βουτια χθες στα επιτοκια των δεκαετων ) 

ΚΑΙ ΝΕΑ ΒΟΥΤΙΑ ΧΘΕΣ ΣΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚΑΕΤΩΝ

Εντυπωσιακή υποχώρηση

Και νέα μεγάλη μείωση των επιτοκίων στα δεκαετή ομόλογα του δημοσίου κατά τη χθεσινή δημοπρασία, όπου το επιτόκιο έπεσε από το 7,19% στο 6,10%- Πολύ υψηλές και οι προσφορές

ΑΘΗΝΑ.-

Ιστορική μείωση παρουσίασαν χθες τα επιτόκια των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας κατά τη δημοπρασία που διενεργήθηκε.

Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 2.301,4 δισ. δρχ. που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 6,2 φορές. Το μέσο σταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 6,10% σε σχέση από επιτόκιο 7,19% της προηγούμενης δημοπρασίας και του ορισθέντος τοκομεριδίου.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Νικ. Χριστοδουλάκης, το μέσο σταθμικό επιτόκιο εκφράζει τη συνολική απόδοση του ομολόγου. Η διακύμανση των προσφερθέντων επιτοκίων στις αποδεκτές προσφορές ανήλθε σε 0,023%. Πρόσθεσε ότι έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των βασικών διαπραγματευτών Αγοράς.

Ο κ.Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε, ακόμη, ότι τα ομόλογα που θα διατεθούν στις ασφαλιστικές εταιρίες σε αντικατάσταση ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου ονομαστικής αξίας 41 δισ. δρχ. θα διατεθούν στη μέση σταθμική τιμή της χθεσινής δημοπρασίας 101,425.

Παράλληλα ο κ. υφυπουργός αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά τίτλων του ελληνικού δημοσίου. Ειδικότερα για τα Αμοιβαία Κεφάλαια αποφασίστηκαν τα ακόλουθα σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς:

1- Η σταδιακή προσαρμογή των τίτλων που έχουν στο ενεργητικό τους οι εταιρίες Αμοιβαίων Κεφαλαίων στις ισχύουσες τιμές της αγοράς. Αυτό θα ενισχύσει τη ζήτηση τίτλων από πλευράς αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς θα επωφελούνται από την ανοδική πορεία των τιμών. Η προσαρμογή αυτή θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

2- Από 1.1.99 τα αμοιβαία κεφάλαια της κατηγορίας Διαθεσίμων θα συνυπολογίζουν τα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου στα προϊόντα της χρηματαγοράς, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση τίτλων σταθερού επιτοκίου από τις άλλες κατηγορίες Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

3- Σταδιακή αύξηση του ποσοστού των ομολογιακών σε τίτλους σταθερού επιτοκίου.

Για τις ασφαλιστικές εταιρίες έπειτα από συνεννόηση μετατρέπεται μέρος των ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου, που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους, σε ομόλογα σταθερού επιτοκίου. Η μετατροπή αυτή θα προφυλάξει τις ασφαλιστικές εταιρίες από την πτωτική τάση των επιτοκίων, αφού οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις τους θα αντικρίζονται με μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις.

Εξάλλου, εντάσσονται στο θεσμό των βασικών διαπραγματευτών, που έχει καθιερώσει το υπουργείο Οικονομικών για τις δημοπρασίες των τίτλων τους οποίους εκδίδει, πέντε νέες Τράπεζες, τρεις ξένες και δύο ελληνικές (Εργασίας και Πειραιώς). Θα υπάρξει δοκιμαστική περίοδος εξάμηνης διάρκειας για όλους τους βασικούς διαπραγματευτές μετά τη λήξη της οποίας θα παραμείνουν 12.

Τέλος, θα ενταχθούν στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ) και μη εγκαταστημένες στην Ελλάδα τράπεζες. Από την 1η Φεβρουαρίου θα διευρυνθεί κατά δύο ώρες ο χρόνος λειτουργίας του ΗΔΑΤ από τις 10 μέχρι τις 5 το απόγευμα αντί για τις 3 το μεσημέρι.

Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε, ακόμη, ότι η Ελλάδα θα κριθεί για την ένταξή της στην ΟΝΕ με βάση τις επιδόσεις της στο τέλος του 1999.